Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

KÜRESELLEŞME ve DEĞİŞİM: YENİ ve FARKLI OLAN NEDİR?

Yıl 2005, Cilt: 1 Sayı: 4, 65 - 76, 15.04.2005

Öz

Bu makalede, yoğun ve yaygın bir biçimde tartışılan küreselleşmenin önceki dönemlerle benzerlikleri ve farklılıkları üzerinde durularak, küreselleşmenin hangi alanlarda, potansiyel olarak, daha yoğun etkiler yaratabileceği tartışıl­maktadır. Bu tartışmada, küreselleşmenin modernlik ya da postmodernlik bağ­lamında değerlendirilmesinin, farklı sonuçlar yaratabileceğine işaret edilerek, küreselleşme, Giddens'ı izleyerek, modernite ile ilişkilendirilmektedir. Bu bağ­lamda modernliğin, ekonomiden siyasete, bilimden teknolojiye bütün dünyada bir standartlaşma, bir benzeşme süreçleri yarattığı ifade edilerek, küreselleşme­nin bu alanlarda daha önceden yaşanan gelişmeleri hızlandırdığı, bununla bir­likte, küreselleşme ile asıl yeniliklerin, farklılıkların, tartışma ve çatışmaların, modernleşme sürecinde, diğer alanlara göre, görece olarak, daha bağımsız kala­ bilen kültürel alanlarda görülebileceğine değinilmektedir. Ekonomik, politik ve teknolojik olarak benzer teknik, kurum ve kuralları kullanmakla birlikte, kültü­rel olarak farklı kompartımanlar biçiminde yaşayan toplumların artık bu farlı­lıklarını sürdürebilme potansiyellerinin küreselleşme ile gelişen süreçlerle birlikte çok daha azaldığı vurgulanarak kültürel alanda yaşanan ve yaşanacak ge­lişmelerin küreselleşmenin belki de önceki dönemlerden temel farklı yönünü o­luşturacağına değinilmekte, yaşamın hemen hemen bütün alanlarında benzeşme süreçleri yaratan modernleşmenin, küreselleşme ile birlikte, kültürel alanda ne­den ve niçin farklılıklar ve yerellikler yaratacağı sorulmaktadır.

Kaynakça

  • Albrow, Martin, 1997, The Global Age: State and Society Beyond Modernity, Cambridge: Polity Press.
  • Appadurai, Arjun, 1996, Modernily at Large, Cultural Dimensions of Globalization, Minneapolis, Landon: University of Minnesota Press.
  • Beck, Ulrich, 2000, "What is Globalization", The Global Transformations Reader içinde, Ed: David Held, Anthony McGrew, Maiden/USA: Polity Press.
  • Bülbül, Kudret, 2004, Küreselleşme, Kültür ve Siyaset: Türk Düşünsel ve Siya­ sal Yaşamında Küreselleşme Yaklaşımları, (Yayımlanmamış Doklara Tezi), AÜ. SBE
  • Derksen, Jeff, 2000, Globalism and the Role of the Cultur: "Multiculturalism" and Articulated Locals, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Department of English, Calgary/Alberta/Canada: University of Calgary.
  • Drucker, Peter F., 1993, Kapitalist Ötesi Toplum, Çev.: Belkıs Çorakçı, İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • Friedman, Thomas L., 2000, The Lexus and the Olive Tree, Understanding Globalization, Anchor Books, New York.
  • Giddens, Anthony, 1992, Modernliğin Sonuçları, Çev: Ersin Kuşdil, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Giddens, Anthony, 1995, "Anthony Giddens ile Söyleşi", Surhan Çam ve Nadir Sugur, Mürekkep, sayı:3-4.
  • Hall, Stuart, 1998, "Eski ve Yeni Kimlikler, Eski ve Yeni Etnikler", Kültür, Küre­ selleşme ve Dünya-Sistemi içinde, Der.: Anthony D. King, Çev: Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Harvey, David, 1989, The Condition of Postmodernity, Oxford: Basil Blackwell.
  • International Sociological Association, 2003, "Books of the Century", http://www.ucm.es/info/isa/books/ (Erişim Tarihi: 14.10.2003).
  • King, D. Anthony, 1998, "Önsöz", Kültür, Küreselleşme ve Dünya-Sistemi i­ çinde, Der.: Anthony D. King, Çev: Gülcan Seçkin, Ümit Hüsrev Yolsal, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Oxford Üniversitesi Küresel Yönetim Komisyonu, 1996, Küresel Komşuluk, Çev: Belkıs Çorakçı Dişbudak, Ankara: Türkiye Çevre Vakfı Yayınları.
  • Pieterse, Jan Nederveen, 1995, "Globalization as Hydridization" " in Global Modernilies, Eds: Mike Featherstone, Scott Lash, Roland Robertson, Landon, New Delhi, Thousand Oaks: Sage Publications.
  • Sassen, Saskia, 1998, Globalizalion and Its Discontents, New York: The New Press.
  • Skalli, Loubna H., 2000, Articulating the Local and the Global: A Case Study in Moroccan Women's Magazines, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Graduate School of Pennslvania State University (Graduate Program in Mass Communication).
  • Wiseman, John, 1998, Global Nation? Australia and the Politics of Globalization, Cambridge: Cambridge University Press.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kudret Bülbül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Bülbül, K. (2005). KÜRESELLEŞME ve DEĞİŞİM: YENİ ve FARKLI OLAN NEDİR?. Muhafazakar Düşünce Dergisi, 1(4), 65-76.

Muhafazakar Düşünce Dergisi