İnsanlarla yüz yüze iletişimin fazla olduğu meslek gruplarında başta sağlık çalışanları, öğretmenler, kamu ve hizmet sektöründe çalışanlarda tükenmişlik durumunun ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri ve bunların depresyon, iş doyumu ve yaşam doyumları ile ilişkisi çalışma alanları da değerlendirilerek karşılaştırmalı olarak belirlenmeye çalışılmıştır.
Araştırmaya 27 sağlık teknisyeni, 67 hemşire ve 26 doktor katılım sağlamıştır. Maslach Tükenmişlik, Beck Depresyon, Yaşam Doyumu ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Basit Doğrusal Regresyon Analizi ile Korelasyon Analizi kullanılmıştır.
Katılımcıların duygusal tükenme toplam puanları ile kullanılan diğer ölçeklerin toplam puanları arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. İçsel doyum, dışsal doyum ve depresyon düzeyi ile kurulan modelin duygusal tükenmeyi anlamlı olarak %55,4 oranında; yaşam doyumu ve depresyon düzeyi ile kurulan modelin duyarsızlaşmayı anlamlı olarak %28 oranında; içsel doyum ve yaşam doyumu ile kurulan modelin kişisel başarıyı anlamlı olarak %16,7 oranında açıkladığı görülmüştür. Çalışılan birime göre de yordayıcı farklılıklar olduğu görülmüştür.
Yapılan araştırmada diğer araştırmalardan farklı olarak çalışılan birimler arasında karşılaştırmalar yapılmaya çalışılmış ve yoğun bakım çalışanlarında tükenmişlik düzeyi ile depresyon düzeyinin daha çok ilişkilendirilebileceği, ameliyathane çalışanlarında kişisel başarı duygusu düzeyi ile yaşam doyumu düzeyi arasındaki ilişkinin pozitif yönlü ve daha kuvvetli olabileceği yönünde, servis çalışanlarının ise tükenmenin duyarsızlaşma düzeyi yönünden daha çok etkilenebileceği sonuçlarına varılmaktadır. Tükenmişlik düzeylerindeki farklılıkların nedenlerinin yeterince araştırılması, içsel doyumu ve dışsal doyumu etkileyebilecek kaynaklarda iyileştirmeler yapılıp yapılamayacağı konusunda istişarelerin yapılması ve tükenmişlik sendromunun kaynağında etkili olabilecek faktörlerin üzerinde durulması yapılan gözlemler sonucunda önem teşkil edebilecek durumlar olabileceği görülmüştür.
The probability of burnout occurring in occupational groups where there is a lot of communication with people,especially healthcare workers,teachers and those working in the public and service sectors is quite high. The burnout levels of healthcare professionals and their relationship with depression, job and life satisfaction were tried to be determined comparatively by evaluating their work areas, ın this study.
27 health technicians,67 nurses and 26 doctors participated in the research.Maslach Burnout,Beck Depression,Minnesota Job and Life Satisfaction Scale were used.Correlation and Simple Linear Regression Analysis were used to analyze the data.
There was a high level of correlation between the emotional exhaustion scores of the participants and the total scores of the other scales used;It was observed that as emotional exhaustion levels increased, internal and external satisfaction scores decreased.The predictive parameters of depersonalization, emotional exhaustion and personal accomplishment sub-dimensions were examined,and the model established with internal,external satisfaction and depression significantly predicted emotional exhaustion at a rate of 55.4%;The model established with life satisfaction and depression significantly increased depersonalization by 28%;It was observed that the model established with internal and life satisfaction significantly explained personal success by 16.7%.Predictive differences were also observed depending on the unit studied.
In the study,unlike other studies,comparisons were made between the units studied and it was concluded that burnout and depression may be more associated in intensive care workers,that the relationship between the sense of personal accomplishment and life satisfaction may be positive and stronger in operating room workers,that ward workers may be more affected by burnout and depersonalization is reached.As a result of the observations,it has been seen that adequately investigating the reasons for the differences in burnout levels,conducting consultations on whether improvements can be made in the resources that may affect internal and external satisfaction,focusing on the factors that may be effective in the source of burnout may be important.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Sosyolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |