Yaşlılar İçin Bir Sosyal Sermaye Kaynağı Olarak Emekli Dernekleri: İstanbul Örneği
Öz
Emekli dernekleri yaşlıların emeklilik sonrası çeşitli ihtiyaçlarını karşılayan sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu dernekler genellikle emekli üyelerin karşılaşabilecekleri bazı sorunların çözümüne katkı sağlamayı hedeflenmektedir. Emekli dernekleri, aktif iş yaşamından çekilme ile sosyal sermaye kaybı yaşayan yaşlılar için alternatif sosyal sermaye kaynağı olabilmektedir. Bu dernekler meslek temelli sosyal ilişkilerin sürekliliğini sağlayabilmeye yardımcı olmaktadır.
Türkiye’deki mevcut literatüre bakıldığında, emekli derneklerinin yaşlıların sosyal sermayelerine katkısının yeterince analiz edilmediği görülmektedir. Bu çalışma bir dayanışma örüntüsü olarak ortaya çıkan emekli derneklerinin yaşlıların sosyalleşme ilişkilerine katkısını ortaya çıkarmayı amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul’daki çeşitli emekli derneklerinde 15 Mart -30 Mayıs 2014 tarihleri arasında bir saha araştırması yürütülmüştür. Emekli derneklerinde yönetici ve gönüllü üye statüsündeki 12 kişi ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen bulgular “sosyal sermaye” kavramı ve “süreklilik kuramı” çerçevesinde incelenmiştir. Aktif iş yaşamından emekli olarak ayrılanlar meslek temelli sosyal ilişkilerinin bir bölümünü emekli dernekleri aracılığıyla sürdürebilmektedirler. Bu durum süreklilik kuramının öngördüğü yaşamın bütünlüğü ilkesiyle örtüşmektedir. Emekli derneklerinde düzenlenen gezi, seminer ve kutlama gibi faaliyetler aktif yaşlanma bağlamında yaşlıların sosyal hayata katılımını güçlendirdiği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
yaşlılık sosyolojisi,sosyal demografi,emekli dernekleri,sosyal sermaye
Kaynakça
- Achenbaum, W. A. and Weiland, S. H. C. (1996). Key Words in Sociocultural Gerontology, Springer Pub. Co., New York.
- Akçay, C. (2013). Yaşlılık: Kavramlar ve Kuramlar (2. Baskı.). Kriter Yayınları, İstanbul.
- Atchley, Robert, C. (1999). Continuity Theory, Self, and Social Structure, The Self and Society in Aging Processes, Carol, D., Ryff, Victor W. Marshall, (Ed.) , Springer Pub., New York. (s. 94–121).
- Aydemir, M. A. (2011). Sosyal Sermaye -Topluluk Duygusu ve Soysal Sermaye Araştırması. Çizgi Kitabevi, Konya.
- Bourdieu, P., Wacquant, L. J. D. (1992) A invitation to Reflexive Sociology, University of Chicago Press, Chicago.
- Büyüköztürk, Ş. Çakmak, Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz ve Ş., Demirel, F.(2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem Akademi, Ankara.
- Canatan, A. (2008). Sosyal Yönleriyle Yaşlılık. Palme Yayıncılık, Ankara.
- Ceylan, H., Kurtkapan, H. ve Turan, B. (2015). Literatür: Türkiye’de Yaşlıların Yaşam Durumları, İstanbul’da Yaşlanmak İstanbul’da Yaşlıların Mevcut Durum Araştırması, (Ed.) Murat Şentürk ve Harun Ceylan, Açılım Kitap, İstanbul. (s. 35–60).
- Cockerham, William C. (1991). This Aging Society, Englewood Cliffs, N.J, Prentice Hall, New Jersey.
- Coleman, James S. (1988). Social Capital and the Creation of Human Capital, The American Journal of Sociology, Vol: 94, No: 94: 95-120.