Cilt: 5 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022

Muhakeme dergisi Sosyoloji, Psikoloji ve Felsefe alanlarında özgün ve nitelikli bilimsel çalışmaları okuyuculara ulaştırmayı ve bilim dünyasına sunmayı amaç edinen, editörlerin bilimsel etikten ödün vermeyen politikalarla hareket etme gayesi içerisinde olduğu bir dergidir. İlgili alanlarda münferit olarak birçok dergi bulunmasına rağmen, birbirleriyle yakın ilişki içerisinde bulunan 3 alana özgü bir dergi bulunmaması muhakeme dergisine özgünlük katmaktadır.

Muhakeme dergisi, kısa ve orta vadede uluslararası alan indekslerinde taranmayı hedeflemektedir. 

Sosyoloji, Psikoloji ve Felsefe

·     Makaleler, Makale Takip Sistemi aracılığıyla, e-posta adresi ve parolayla girilen kişisel sayfadan gönderildikten sonra, aynı sistemden hakem süreci takip edilebilir. Bu aşamadan sonra, düzeltmelerin yapılması için bütün hakemlerden raporların gelmesi beklenmelidir, çünkü düzeltmeler sisteme tek seferde eklenebilmektedir.

 

·     Başlık: İçerikle uyumlu ve makaleyi en iyi ifade eden bir başlık seçilmelidir. Başlık APA 6. sürüm formatında oluşturulmalıdır.

 

·     Yazar ad(lar)ı ve iletişim bilgileri: Yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve iletişim bilgilerine makale içinde yer verilmemelidir. Söz konusu bilgiler sistem yöneticisi tarafından görülebildiğinden, editör tarafından eklenecektir.

 

·     Özet ve anahtar kelimeler: Özet konuyu kısa ve öz biçimde ifade etmelidir. Anahtar kelimeler en az 3 en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Özet ve anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce olmak üzere APA 6. sürüm formatında yazılmalıdır.

 

·     Ana metin: APA 6. sürüm formatında yazılmalı ve sayfa numaralandırması yapılmamalıdır.

 

·     Dipnotta yer alan bütün bilgiler ilgili sayfanın altında yer almalı ve APA 6. sürüm formatında 10 pt ile yazılmalıdır.

 

·     Bölüm başlıkları ve alt başlıklar: Makale boyunca başlık ve alt başlıklar APA 6. sürüm formatına uygun olarak kullanılmalıdır. Siz konusu başlık ve alt başlıklar gerektiği takdirde numaralandırılabilir.

 

·     Tablolar: Tablolar APA 6. sürüm formatına uygun olarak siyah-beyaz ya da renkli biçimde kullanılabilir.  

 

·     Resimler: Resimler yüksek çözünürlükte olmalı ve ilgili bilgiler APA 6. sürüm formatında belirtilmelidir.


·     Alıntılar ve kaynakça: Tüm metin için alıntılar ve kaynakça APA 6. sürüm standartlarına uygun olarak düzenlenmelidir. 


Yukarıda anlatılan kurallara uygun örnek şablon için lütfen tıklayınız... 

MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ

Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.

Yazarlar İçin Etik Kurallar

Yazarlar çalışmalarının özgün olduğunu garanti eder ve diğer araştırmacıların fikir, dil, resim, grafik ve tablolarına çalışmalarında yer verdikleri zaman bunu alıntı olarak belirtmek durumundadır. Kaynağı belirtmeden yapılan alıntı intihal nedenidir.
Çalışmada adı geçen her yazar çalışmanın içeriğinden aynı oranda sorumludur. Çalışmaya katkısı olup da araştırmacının ismine yer verilmemesi veya katkısı olmadığı halde haksız yere adına yer verilmesi kabul edilemez bir durumdur.
Yazarlar araştırmalarının bulgularına sadık kalmalıdır. Bulguların değiştirilmesi, bulgu ve sonuç uydurmak ve bunlardan yola çıkarak araştırma yapmak söz konusu değildir. Veriler ve materyaller üzerinde oynama, silme, çıkarma ya da baş etmesi güç verilerin yorumlanma işlemini atlama gibi durumlar güven kırıcıdır.
Çalışmanın dergilere eş zamanlı gönderimi söz konusu olamaz. Yazarlar önceden yayımlanmış çalışmalarını da dergiye gönderemezler.


Hakemler İçin Etik Kurallar

Hakemler değerlendirme sürecinin gizli olduğunun ve dışarıdan üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.
Hakemler, belirlenen süre içerisinde çalışma ile ilgili objektif, tarafsız, bilimsel, anlaşılır ve yapıcı bir değerlendirme raporu sunmalıdır.
Hakem raporları, makalenin bilimsel niteliği (ele aldığı konu, kullanılan yöntem ya da ilgili literatürün uygun kullanımı) ile ilgili değerlendirme de içerecektir. Bu değerlendirme olumlu ya da olumsuz, içerik hakkında mutlaka yapılmalıdır.
Çalışmanın intihal olduğu ya da önceden başka bir yerde yayımlandığı anlaşılması üzerine hakemler durumu editöre bildirmelidir.

ORTAK YAZARLIK KONUSU HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ

Dergimizde yer alacak çalışmalar bir ya da birden fazla yazar tarafından hazırlanmış olabilir. Birden fazla yazarlı çalışmalarda yazarların çalışmaya olan katkıları doğrultusunda isim sıralaması yapılmalı ve "Telif devir formu"nda bütün yazarların ıslak imzası bulunmalı ve bu imzalar çalışmadaki yazar sıralamasına göre olmalıdır. Telif Devir formu, yayımlanma kararı alınan makalelerin yazarlarından daha sonra istenecektir. Makale gönderirken, göndermeyiniz.


ETİK KURUL ONAYI



ULAKBİM 2020 kriterleri doğrultusunda Sosyal Bilimler de dâhil olmak üzere klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerinde tüm alanlarda yapılan araştırmalar için etik kurul onayının alınmış olması, bu onayın makalede belirtilmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Alınan etik kurul onayıyla ilgili kurul adı, tarih ve sayı numarası bilgilerine makalenin yöntem bölümünde ve makalenin ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar aşağıda belirtilmiştir:
1. Mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, anket ve görüşme tekniklerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda verilerin toplandığı nitel ya da nicel her türlü araştırmalar,
2. İnsanların veya hayvanların deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılması durumları,
3. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği, retrospektif çalışmalar.

Dergiye gönderilen olgu sunumlarında ise gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye yer verilmesi önem arz etmektedir.


Dergimizde makale gönderim sürecinde veya sonrasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ücretsiz bilimsel hakemli dergidir.

13282     13284  13286132881328913290  13291   13293 13295