ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ

Sayı: 23 1 Aralık 2009
  • Nilgün AÇIK Önkaş
PDF İndir
TR EN

ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ

Öz

Şiir en eski anlatım biçimlerinden biridir. Şiir, kısa mısralardan oluşması ve ahenk yönü ile çocuğu nesirden farklı olarak etkiler. Şiir, çocukların algı dünyasına renk getirmesi ve onların hayal gücünü geliştirmesi bakımından oldukça önemlidir. Çocuklar, gelişimlerinin her döneminde şiire karşı olumlu tepki gösterirler; şiir dinlemekten, okumaktan ve ezberlemekten zevk alırlar. Çocukların şiirle ilişkisi önce dinlemekle başlar. Sonraları kendileri okuyarak veya ezberleyip, söyleyerek bu ilişkiyi sürdürürler. Okul öncesi çağdaki çocuklar, kafiyeli ve ritimli sözlere ilgi duyduklarından, şiirlerden çok hoşlanırlar. Çocuk edebiyatında şiir, çocukların dil becerilerini geliştirmelerinde, sözcüklerin büyüsünü ve dilin matematiğini kavramalarında önemli bir araçtır. Şiir vasıtasıyla dilin gücünden yararlanabilen çocuk, yaratıcı düşüncesini de geliştirir. Çocuğun gelişiminde bu derece önemli olan şiirlerin, çocuğa nasıl verileceğinin teorik boyutunu inceleyen çocuk edebiyatı kitaplarındaki şiir bölümlerinin niteliği, yol göstericilik açısından çok önemlidir. Bu doğrultuda, sınırlılıklarda belirtilen çocuk edebiyatı kitaplarındaki şiir bölümleri incelenip, bölümler karşılaştırılarak bu kısımların yeterliliği konusunda görüşler ileri sürülmüş ve önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksan, Doğan. (1993). Şiir Dili ve Türk Şiir Dili, Şafak Yayınları, Ankara.
  2. Aksan, Doğan. (1993). Türkçenin Gücü, Bilgi Yayınevi, Ankara.
  3. Aksan, Doğan. (1999). Halk Şiirimizin Gücü, Bilgi Yayınevi, Ankara.
  4. Akyol, Hayati. (2006). Yeni Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri, Kök Yayıncılık, Ankara.
  5. Akyol, Hayati. (2005). Yeni Programa Uygun Türkçe İlkokuma Yazma Öğretimi, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  6. Arzu, F. Zehra. (2006). İlköğretim Öğrencilerinin Okuma Becerilerinin Ölçümü ve Değerlendirilmesi, Tamamlanmış Yüksek Lisans Tezi, Muğla, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. Aşkun, Vehbi Cem. (2006). Çocuklara Şiirler, Elips Kitabevi, Ankara.
  8. Celal, Metin. (2002). Çocuk Şiirleri Antolojisi, Bulut Yayınları, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Nilgün AÇIK Önkaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2009

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2009

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA
Önkaş, N. A. (2009). ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23, 1-12. https://izlik.org/JA38WB29MD
AMA
1.Önkaş NA. ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ. İLKE. 2009;(23):1-12. https://izlik.org/JA38WB29MD
Chicago
Önkaş, Nilgün AÇIK. 2009. “ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 23: 1-12. https://izlik.org/JA38WB29MD.
EndNote
Önkaş NA (01 Aralık 2009) ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23 1–12.
IEEE
[1]N. A. Önkaş, “ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ”, İLKE, sy 23, ss. 1–12, Ara. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38WB29MD
ISNAD
Önkaş, Nilgün AÇIK. “ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 23 (01 Aralık 2009): 1-12. https://izlik.org/JA38WB29MD.
JAMA
1.Önkaş NA. ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ. İLKE. 2009;:1–12.
MLA
Önkaş, Nilgün AÇIK. “ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 23, Aralık 2009, ss. 1-12, https://izlik.org/JA38WB29MD.
Vancouver
1.Nilgün AÇIK Önkaş. ÇOCUK EDEBİYATI KİTAPLARINDA ŞİİRİN YERİ. İLKE [Internet]. 01 Aralık 2009;(23):1-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38WB29MD