BibTex RIS Kaynak Göster

Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı

Yıl 2002, Sayı: 8, 0 - 0, 01.12.2002

Öz

Muğla mezar taşlarının büyük bir kısmı, merkez ilçe kabristanı olan Hamursuz Dağı eteklerindedir. Buraya 1937 yılında, şehir merkezinden nakledilen mezar taşlarının tamamına yakını, Osmanlı dönemine âittir. Pek çoğunda muhtelif mısralardan ibâret şiirlerin bulunduğu bu mezar taşlarından birisi 12 Ekim 1879 günü vefat eden Ayşe adlı bir kadının mezar taşıdır. Ayşe hanımın mezar taşının özelliği, adını oluşturan harflerin ilk harf olduğu akrostişli bir mezar taşı şiirine sahip olmasıdır.Bu şiir,mezar taşına, saç örgüsü şeklinde işlenmiştir ve Ayşe kelimesindeki harfler, hem mısra başı, hem de mısra sonu harfi olarak kullanılmıştır. Saç örgüsünün orta boşluklarına da, Ayşe’nin künyesi ve ölüm tarihi kaydedilmiştir. Gerek işçilik ve gerekse şiir metninin taşa işlenişi açısından ilginç olan bu mezar taşının, Muğla gibi, büyük merkezlere uzak bir yerde olması dikkate değer.

Yıl 2002, Sayı: 8, 0 - 0, 01.12.2002

Öz

Most of the graveyard stones are in the cemetery situated on the skirts of Hamursuz Mountain in Muğla. Almost all the present stones in the cemetery were transferred from the city centre in 1937, and they all belong to the Ottoman period. They often have various poetic verses on, and among the group of those stones, one belongs to a woman, called Ayşe, died on 12 October, 1879. It has a verse of four couplets acrostically which is different from the others in that it has been carved in the form of hair plait and each letter in her name was used as both initial and final letter of each line. In the middle of the plait, her identity and the death date have been ornamented. This graveyard stone which is interesting in terms of workmanship and its ornament is remarkable because it is in a place like Muğla far away from main cities.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA53GF75SB
Bölüm Makaleler
Yazarlar

NAMIK Açıköz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Açıköz, N. (2002). Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(8).
AMA Açıköz N. Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı. İLKE. Aralık 2002;(8).
Chicago Açıköz, NAMIK. “Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 8 (Aralık 2002).
EndNote Açıköz N (01 Aralık 2002) Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8
IEEE N. Açıköz, “Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı”, İLKE, sy. 8, Aralık 2002.
ISNAD Açıköz, NAMIK. “Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (Aralık 2002).
JAMA Açıköz N. Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı. İLKE. 2002.
MLA Açıköz, NAMIK. “Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 8, 2002.
Vancouver Açıköz N. Muğla’da Eski Yazı Akrostişli Bir Mezar Taşı. İLKE. 2002(8).