Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI

Yıl 2007, Sayı: 18, 22 - 38, 01.12.2007

Öz

Muğla Bozöyük Nahiyesi, idari teşkilat olarak bu gün Yatağan, Kavaklıdere ve Milas İlçelerinin bir kısmını oluşturmaktadır. Yedi adet Muğla Şer’iye Sicili Defteri taranarak yapılan bu çalışmada, savaş ortamı içersinde bu geniş bölgenin sosyal ve ekonomik hayatı incelenmektedir. Bölgenin nüfusu ve aile hukuku detaylı bir şekilde incelenmektedir. Aynı zamanda askeri konulara da yer verilmiştir.Sosyal ve ekonomik tarihi çalışan Yeniçağ ve yakınçağ araştırmacılarının ana kaynaklarından ve en önemlilerinden biri olan şeriye sicillerini hep merak ederdim. Niçin Cumhuriyet tarihi ararştırmacıları da bunlardan faydalanmasın?, diye düşünürdüm. Cumhuriyet tarihi araştırmacıları daha çok arşivlerin tamamen açık olmaması nedeniyle mevcut açık olanlarla askeri ve siyasi konularla ilgilenmişlerdir. Bir vesile ile Muğla Şeriye Sicilleriyle ilgilenmem sırasında bunlarla ilgili bir çok soru kafamda oluştu. Milli Mücadele dönemi ve öncesini kapsayan Cumhuriyet tarihinin bir kesitinin sosyal ve ekonomik yapısı şeriye sicillerinden çıkartılabilir mi? Bu dönemde hukuki işler nasıl yürüyor? İşgal altında bulunan bölgelerdeki hukuk ve diğer işler nasıl yürüyor? İşgal kuvvetlerinin hukuki yapıya bir etkisi var mı? ... Bu ve buna benzer soruları çoğaltabiliriz

The Socio-Economic Structure of the District of Bozöyük, Yatağan, Muğla in the Period of Transition Process from Empire to Republic

Yıl 2007, Sayı: 18, 22 - 38, 01.12.2007

Öz

Today the administrative organization of the province of Muğla Bozöyük district consists of Yatağan, Kavaklıdere and Milas. Seven Historical Court registrative books (Muğla Şer’iye Sicili Defterleri) of Muğla have been researched and the social and economic life of this large region in the war enviroment have been examined. The population and family law as well as military matters of the region have been thoroughly studied. Today the administrative organization of the province of Muğla Bozöyük district consists of Yatağan, Kavaklıdere and Milas. Seven Historical Court registrative books (Muğla Şer’iye Sicili Defterleri) of Muğla have been researched and the social and economic life of this large region in the war enviroment have been examined. The population and family law as well as military matters of the region have been thoroughly studied.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Diğer ID JA52ZN67AR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Çanlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA Çanlı, M. (2007). İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(18), 22-38.
AMA Çanlı M. İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI. İLKE. Aralık 2007;(18):22-38.
Chicago Çanlı, Mehmet. “İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 18 (Aralık 2007): 22-38.
EndNote Çanlı M (01 Aralık 2007) İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18 22–38.
IEEE M. Çanlı, “İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI”, İLKE, sy. 18, ss. 22–38, Aralık 2007.
ISNAD Çanlı, Mehmet. “İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18 (Aralık 2007), 22-38.
JAMA Çanlı M. İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI. İLKE. 2007;:22–38.
MLA Çanlı, Mehmet. “İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 18, 2007, ss. 22-38.
Vancouver Çanlı M. İMPARATORLUKTAN CUMHURİYETE GEÇİŞ SÜRECİNDE BOZÖYÜK (YATAĞAN-MUĞLA) NAHİYESİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI. İLKE. 2007(18):22-38.