BibTex RIS Kaynak Göster

Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 8 - 8, 01.09.2011

Öz

Genel olarak incelendiğinde, ilaç yapımında ve tedavide kullanılan maddeler ya bitkisel kökenlidir ya da bitki- lerin bir kısmı veya tamamıdır. Bunlar arasında günümüzde sebze ve meyve olarak tükettiğimiz bitkilerin yanı sıra, artık kullanılmayan, hatta belki de yetişmeyen ve yetiştirilmeyen bitkiler de vardır. Tarihte madenlerin ya da daha doğru deyişle inorganik maddelerin tedavide kullanımları ise çok daha sınırlı olup, daha çok da altın, gümüş, elmas gibi kıymetli metal ve taşlarla sınırlıdır. Hayvanların, ya da daha doğru ifade ile hayvansal maddelerin kullanımları ise daha çok beslenmeye dayalı olarak ele alınmış; ancak sınırlı olarak da bazı hayvansal maddeler yiyecek olarak kullanılmalarının yanı sıra tedavide de kullanılmıştır. Bunun en yaygın olanı ise büyük baş hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünleridir. Ancak bunların yanı sıra, yılan, çeşitli balıklar, akrep ve kertenkele gibi hayvanların da az da olsa ilaç yapımında kullanıldığı bilinmektedir, her ne kadar bunlardan zehirli olanları, örneğin yılan zehri gibi, tedaviden çok tedavi edilmesi gereken gruba giriyorsa da. Burada Dioscorides başta olmak üzere, belli başlı hekim ve Materia Medica yazarlarının yukarıda söz konusu edilen hayvansal maddelerden bir örnek olarak yılan zehirleri ve yılanın kullanımıyla ilgili bilgi verilerek, gü- nümüz açısından da kısa bir değerlendirmesi yapılacaktır

As A Sample of Animal Drugs in the Southern Part of Anatolia: Snake

Yıl 2011, Lokman Hekim Journal 2011; Supplement, 8 - 8, 01.09.2011

Öz

In general the materials which are used in order to produce drugs are plants. However some of the plant
which has been used as a drug is valuable as nutrition. Some of them are rare and even they had not been
grown ant more. Although some of the metals and certain chemical compounds are also used as medicament
or in order to prepare medicals but they are in limited number.
Some animal products are also used for this purpose. Among the animal product can be mentioned milk and
certain milky products. Among them can be mentioned scorpions, certain insects including in snakes. We can
find knowledge about snakes in ancient source books on pharmacology and pharmacopeias. For instance Dioscorides
gave information about the usage o the fat of snake in his Materia Medica. Avicenna and Biruni also
said that snake poison, meat and fat could be used as medicament or in order to prepare them.
Nowadays we also use snake fat and its meat in order to prepare medicaments. Here we give how snake poison,
meat a fat were used for treatment in history making this information with nowadays knowledge.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Esin Kâhya Bu kişi benim

Murat Öner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Lokman Hekim Journal 2011; Supplement

Kaynak Göster

APA Kâhya, E., & Öner, M. (2011). Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi8-8.
AMA Kâhya E, Öner M. Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2011:8-8.
Chicago Kâhya, Esin, ve Murat Öner. “Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2011), 8-8.
EndNote Kâhya E, Öner M (01 Eylül 2011) Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 8–8.
IEEE E. Kâhya ve M. Öner, “Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 8–8, Eylül 2011.
ISNAD Kâhya, Esin - Öner, Murat. “Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2011. 8-8.
JAMA Kâhya E, Öner M. Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011;:8–8.
MLA Kâhya, Esin ve Murat Öner. “Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2011, ss. 8-8.
Vancouver Kâhya E, Öner M. Güneyde İlaç Olarak Kullanılan Hayvansal Maddelere Bir Örnek: Yılanlar. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2011:8-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin