BibTex RIS Kaynak Göster

Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 12 - 12, 01.09.2013

Öz

Kolşisin, Colchicum autumnale L. (Fam. Liliaceae, Güz çiğdemi) bitkisinin tohumlarından elde edilen bir alkaloidtir. Kolşisin ilk Pelletier ve Caventou tarafından 1820 yılında izole edilmiştir. Bitkinin Latince ismi olan Colchicum ‘Colchis’ kelimesinden gelmektedir. Bu kelime Doğu Karadeniz yöresinde (Halen Batum yöresi) bir bölgenin antik çağdaki ismidir. Bu bölge aynı zamanda Pontus kralı Eupator Mithriates VI’nın da vatanıdır. Bitki Dioskorides tarafından da bilinmektedir. Bu güne kadar gerek antik devirde Anadolu’da, Mısır’da gerekse Ortaçağ Avrupası’nda gut, Akdeniz anemisi gibi iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılagelmektedir. Halen modern tıpta güncelliğini koruyan bu aktif madde çok toksik olmasına rağmen iltihaplı kalp hastalıklarında da başarı ile kullanılmaktadır

Ethnopharmacological Approach to the Plant Origin Drug ‘Colchicine’

Yıl 2013, Lokman Hekim Journal 2013; Supplement, 12 - 12, 01.09.2013

Öz

Colchicine alkaloid was isolated from the seeds of Colchicum species (Colchicum autumnale Fam. Liliaceae, Güz çiğdemi) by Pelletier and Caventou in 1820. Dioskurides was aware of this poisonous plant. Its name comes from Colchis on the Black Sea areas (Anatolia). A major use of colchicine is as an antiinflammatory agent in the treatment of acute gouty arthiritis. It was used ın ancienti Egypt and also in Europe during the Middle Age for this purpose. Nowadays colchicine has been shown to be safe and effective in the prevention of pericarditis

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülsel Kavalalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement

Kaynak Göster

APA Kavalalı, G. (2013). Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi12-12.
AMA Kavalalı G. Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Eylül 2013:12-12.
Chicago Kavalalı, Gülsel. “Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Eylül (Eylül 2013), 12-12.
EndNote Kavalalı G (01 Eylül 2013) Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 12–12.
IEEE G. Kavalalı, “Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 12–12, Eylül 2013.
ISNAD Kavalalı, Gülsel. “Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Eylül 2013. 12-12.
JAMA Kavalalı G. Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013;:12–12.
MLA Kavalalı, Gülsel. “Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2013, ss. 12-12.
Vancouver Kavalalı G. Bitkisel Aktif Madde Olan Kolşisin’in Etnofarmakolojik Yönden Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2013:12-.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin