Ekonomide “YaratıcıYıkım”dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş

Cilt: 7 Sayı: 1 1 Nisan 2014
Ramazan Kurtoğluemine Fırat
PDF İndir
EN TR

Ekonomide “YaratıcıYıkım”dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş

Öz

Neoliberal iktisat teorisi “rasyonel insan” ve “etkin piyasalar” olmak üzere iki “görünmez el varsayımının parametresine dayanmaktadır. Neoliberal makro ekonomi günümüzdeki ekonomik ve finansal gelişmeleri açıklamakta yetersiz kalmaktadır. Bu çerçevede, disiplinlerarası çalışma alanı olarak davranışsal iktisat ortaya çıkmış ve son dönemlerde hızla gelişmiştir.Ekonomi literatüründe mali krizler en çok tartışılan konulardan birisi olmuştur. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan ekonomik krizler yeni bir kavram değildir. Geçmişten günümüze kadar ekonomik krizlerle ilgili birçok teori ve çözüm önerileri ortaya atılmıştır. Bazı iktisatçılar kriz diye bir şey olmadığını ve piyasaların mükemmel derecede etkin olduğunu savunmuştur. Devletin kesinlikle piyasa denen “görünmez el” in düzenleyiciliğine müdahale etmemesi gerektiğini söylemiştir. Bu iktisatçılara göre devlet müdahalesi kriz sonrası şaşkınlığını uzatmakta, kamu borcunun tehlikeli bir şekilde tırmanışına sebep olmaktadır. Bazı iktisatçılara göre krizlere devlet derhal müdahale etmeli, talepteki düşüşü karşılamak için yaygın ve büyük çapta finansal teşvik sağlamalıdır. Neoliberalizm-küreselleşme-finansallaşma sürecinde, her defasında “bu kez farklı olacak” psikolojik operasyonlarıyla sık sık finansal spekülasyonlara dayalı krizler oluşmuş ve nihayetinde patlayarak ekonomik krize dönmüştür. Eylül 2008’deki yaşanan küresel kriz ise herkesin ekonomik sistem ile ilgili düşünce şeklini değiştirmiştir.İkinci Dünya Savaşı’nın ardından pek çok insanın kapitalizm ve komünizm gibi iki büyük ideoloji arasında bir tercih yapma mecburiyetinde olduğu pek şaşırtıcı değildir. 1980’lerin sonlarında, Schumpeter’ın “yaratıcı yıkım rüzgârları” Neoliberalizmin kasırgasına dönüşmüştür. Yaşanan 2008 küresel kriziyle birlikte, davranışsal iktisatın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Günümüzde, küreselleşen neoliberal serbest piyasalar, “yeni ekonomi” ye yön verecek yeni bir ekonomik anlayışı da beraberinde getirmiştir. 21. Yüzyılda davranışsal ekonomi her alanda temel belirleyici etken olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Küreselleşme, Neoliberalizm, Finansal Kriz, Davranışsal EkonomiJel Kodu: D 03

Kaynakça

  1. ACAR, Gökmen Tarık (2005), “Tarihsel Koşullar Açısından Neoklasik İktisadın Ortaya Çıkış Süreci, http://www.ceterisparibus.net/dusunce/diger.htm, (Erişim: 05.11.2009).
  2. AKYILDIZ, Hüseyin (2006), “Freud’çu Liberal ve Marksist Kişilik Kuramlarının Türevi Olarak Toplum, İktisat ve Siyaset Teorileri”, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, s. 11, 11-23.
  3. ANDERSON, Adam (1801), “TheOrigin of Commerce”, Londra 1801, III, s. 102. BLUNT, Wilfrid (1950), “Tulipomania”, Londra, s. 17.
  4. BROOKS, John (1973), “TheGo-GoYears”, New York, s. 132.
  5. BUCHAN, James (1997), “Frozen Desire”, New York.
  6. CAN, Yeşim (2012), “İktisatta Psikolojik İnsan Faktörü: Davranışsal İktisat” Hukul ve İktisat Araştırmaları Dergisi, Cilt 4, No 2, 2012 ISSN: 21460817 (Online) s. 91.
  7. CARSWELL, John (1933), “The South SeaBubble”, Londra, s. 108.
  8. CHANCELLOR, Edvard (2007), “Şeytan Sofrası / Finansal Spekülasyonlar Tarihi” Neşe Nur Domaniç, Scala Yayıncılık, İstanbul, s.23,151.
  9. DARWICHE, Fida (1986), “The Gulf Stock Exchange Crash: The Rise and Fall of theSouq Al-Manakh”, Londra, s. 100.
  10. DİCKSON, P. G. M. (1967), “The Financial Revolution in England”, Oxford, s.

Kaynak Göster

APA
Fırat, R. K. (2014). Ekonomide “YaratıcıYıkım”dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 36. https://izlik.org/JA95HY92BN
AMA
1.Fırat RK. Ekonomide “YaratıcıYıkım”dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;7(1):36. https://izlik.org/JA95HY92BN
Chicago
Fırat, Ramazan Kurtoğluemine. 2014. “Ekonomide ‘YaratıcıYıkım’dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7 (1): 36. https://izlik.org/JA95HY92BN.
EndNote
Fırat RK (01 Nisan 2014) Ekonomide “YaratıcıYıkım”dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7 1 36.
IEEE
[1]R. K. Fırat, “Ekonomide ‘YaratıcıYıkım’dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 1, s. 36, Nis. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95HY92BN
ISNAD
Fırat, Ramazan Kurtoğluemine. “Ekonomide ‘YaratıcıYıkım’dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7/1 (01 Nisan 2014): 36. https://izlik.org/JA95HY92BN.
JAMA
1.Fırat RK. Ekonomide “YaratıcıYıkım”dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;7:36.
MLA
Fırat, Ramazan Kurtoğluemine. “Ekonomide ‘YaratıcıYıkım’dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 1, Nisan 2014, s. 36, https://izlik.org/JA95HY92BN.
Vancouver
1.Ramazan Kurtoğluemine Fırat. Ekonomide “YaratıcıYıkım”dan Davranışsal Ekonomiye Geçiş. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2014;7(1):36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95HY92BN