"Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin "Mekân Ve Nesne" Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi

Cilt: 8 Sayı: 3 29 Temmuz 2015
PDF İndir
EN TR

"Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin "Mekân Ve Nesne" Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi

Öz

Bu çalışmanın amacı, tüketim yoluyla kimlik inşa etme fikrinin esaslarının mekân ve nesne tasavvuru itibariyle açılmasıdır. Tüketici davranışı çalışmalarının esasını oluşturan tüketmek fiilinin, nazariyat esasında açılması, insanın kimlik inşasına ait teşkil esaslarının ortaya konulması bakımından önem arz etmektedir.

Bu manada, bir nesneyi tüketmek yoluyla kimlik tesis edilip edilemeyeceği düşüncesini Koç'un "mekân" ve "nesne” tasavvuru itibariyle açtık. Bu suretle, her "nesnenin" içinde bulunduğu bir "mekân" olduğunu ve "farklı mekânlar içinde bulunan farklı nesnelerin" ortak bir vasatta temsil edilseler bile birbirlerine temas edemeyeceği fikrini taşıdık.

Açıklananlara nispetle; "farklı mekânlara" mahsus "farklı nesnelerin" varlıksal bir geçiş temin etmeyeceği düşüncesinden hareketle, ister fiziksel ister sembolik tüketim düşüncesi yoluyla gerçekleşsin, ihtiyaç hissi yoluyla tüketerek kimlik tesis edilemeyeceği sonucuna ulaştık.

Anahtar Kelimler: Mekân, Nesne, Kimlik İnşası, Nazariyat

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahuvia, A. C. (2005). Beyond the Extended Self: Loved Objects and Consumers' Identity Narratives. Journal of Consumer Research , 32, 171-184.
  2. Baker, J. M. (1995). The Need for Theory in Marketing. M. J. Baker içinde, Marketing-Theory and
  3. Practice (s. 10-22). London: MacMillan Press Ltd.
  4. Belk, R. W. (2013). Extended Self in a Digital World. Journal of Consumer Research , 40, 477- 500.
  5. Belk, R. W. (1988). Possesions and the Extended Self. Journal of Consumer Research , 15, 139- 18.
  6. Bolay, S. H. (1999). Emile Boutroux'da Zorunsuzluk Doktrini. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  7. Fırat, A. F., & Venkatesh, A. (1995). Liberatory Postmodernism and the Reenchanment of Consumption. Journal of Consumer Reseach , 22, 239-267.
  8. Graeber, D. (2011). Consumption. Current Anthropology , 52 (4), 489-511.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

29 Temmuz 2015

Gönderilme Tarihi

20 Mayıs 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Paylan, M. (2015). "Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin "Mekân Ve Nesne" Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(3), 59-67. https://izlik.org/JA35JC32HR
AMA
1.Paylan M. "Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin "Mekân Ve Nesne" Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;8(3):59-67. https://izlik.org/JA35JC32HR
Chicago
Paylan, Mehmet. 2015. “"Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin ‘Mekân Ve Nesne’ Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8 (3): 59-67. https://izlik.org/JA35JC32HR.
EndNote
Paylan M (01 Temmuz 2015) "Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin "Mekân Ve Nesne" Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8 3 59–67.
IEEE
[1]M. Paylan, “"Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin ‘Mekân Ve Nesne’ Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 3, ss. 59–67, Tem. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35JC32HR
ISNAD
Paylan, Mehmet. “"Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin ‘Mekân Ve Nesne’ Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 8/3 (01 Temmuz 2015): 59-67. https://izlik.org/JA35JC32HR.
JAMA
1.Paylan M. "Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin "Mekân Ve Nesne" Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;8:59–67.
MLA
Paylan, Mehmet. “"Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin ‘Mekân Ve Nesne’ Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 3, Temmuz 2015, ss. 59-67, https://izlik.org/JA35JC32HR.
Vancouver
1.Mehmet Paylan. "Tüketim Yoluyla Kimlik İnşası" Düşüncesinin "Mekân Ve Nesne" Tasavvuru Bağlamında Açılması Üzerine Bir Giriş Denemesi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2015;8(3):59-67. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35JC32HR

xx