İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ

Cilt: 9 Sayı: 1 25 Ocak 2016
PDF İndir
TR

İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ

Öz

İşletmeler sürekli zarar ve yönetim yetersizlikleri gibi nedenlerden dolayı mevcut malvarlıkları ile borçlarını ödeyememe durumuna düşebilmektedirler. Bu tür işletmeler borca batık işletmeler olarak kabul edilmektedirler. Bu durumdaki işletmeler için iflas kararı verildiği zaman söz konusu işletmeler ticari hayattan silinmektedirler. Ancak söz konusu işletmelerde iyileşme umudu varsa ve bunu kanıtlayabiliyorlarsa, bu işletmelere bir şans daha verilmesi bir başka ifade ile iflasının ertelenmesi hem işletmenin kendisi için hem de ülke menfaatleri için son derece önemlidir.

İflas erteleme sürecine girmiş işletmelerde, bu süreçte borca batıklık bilançosu düzenlenmekte ve bu bilançoda işletmenin malvarlıkları ve borçları gerçek değerleri ile sunulmaktadır. İşletmenin malvarlıkları içerisinde maddi ve maddi olmayan çeşitli uzun vadeli varlıkları bulunmaktadır. Bu varlıkları işletmeler ya satın alma yoluyla ya da kiralama yoluyla edinmektedirler. İflas erteleme sürecine girmiş bir işletmenin malvarlıkları içerisinde satın aldıkları varlıkları gerçek değerleri ile sunulabilirken, finansal kiralama yoluyla edindikleri varlıkların nasıl sunulacağı konusu henüz netlik kazanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, iflas erteleme sürecine girmiş işletmenin finansal kiralama yoluyla edindiği varlıklarının nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda öneri getirmektir.     

Anahtar Kelimeler

İflas Erteleme, Borca Batıklık, Finansal Kiralama İşlemleri

Kaynakça

  1. Alpaslan, H.İ. & Çatıkkaş, Ö. (2014). Borca Batıklık Kavramı ve Finansal Kiralama Yoluyla Edinilen Duran Varlıkların Borca Batıklık Bilançosunda Değerlemesi. Vergi Sorunları Dergisi, 304, 95-101.
  2. Biyan, Ö. (2009). İflasın Ertelenmesinin Gecikme Zammı Uygulamasına ve Şüpheli Alacaklar Üzerine Etkisi. www.alomaliye.com (Erişim Tarihi: 12.05.2009). Cömert, N. (2003). Son Düzenlemelere Göre Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi.Mali Çözüm Dergisi, 64, 6-23.
  3. Çabuk, M. (2011). Genel Olarak İflasın Ertelenmesi Nedir?.www.tmud.org.tr. (Erişim Tarihi: 06.05.2015).
  4. Eroğlu, N. (2014). İflasın Ertelenmesi Talebi Üzerine Alınabilecek Tedbirler ve Erteleme Kararının Sonuçları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, Turkey.
  5. Gökgöz, A. (2013). Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi.Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 35, 107-121.
  6. Gücenme Gençoğlu, Ü., Özerhan, Y. &Karabınar, S. (2013). Türkiye Finansal Raporlama Standartları. (1. Baskı), Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Sakarya: Ada Renk Matbaa.
  7. Gümüş, E. (2014). Son Değişiklikler Çerçevesinde Finansal Kiralama İşlemlerinde Vergi ve Teşvik Uygulamaları. Vergi Sorunları Dergisi, (304), 103-112.
  8. Kırlıoğlu, H. & Öztaş, S. (2015). Türkiye’de Finansal Kiralama İşlemleri ve Muhasebeleştirilmesi. Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 1(2), 1-21.
  9. Örten, R., Kaval, H. & Karapınar, A. (2014). Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları Uygulama ve Yorumları. (7. Baskı), Ankara: Gazi Kitabevi.
  10. Sumer, H. (2013). İflasın Ertelenmesi Sürecinin Yönetimi. Yaklaşım Dergisi, 244, 229-234.

Kaynak Göster

APA
Boztosun, D., & Aksoylu, S. (2016). İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 15-24. https://izlik.org/JA99ZT94UF
AMA
1.Boztosun D, Aksoylu S. İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;9(1):15-24. https://izlik.org/JA99ZT94UF
Chicago
Boztosun, Derviş, ve Semra Aksoylu. 2016. “İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 (1): 15-24. https://izlik.org/JA99ZT94UF.
EndNote
Boztosun D, Aksoylu S (01 Ocak 2016) İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 1 15–24.
IEEE
[1]D. Boztosun ve S. Aksoylu, “İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 9, sy 1, ss. 15–24, Oca. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99ZT94UF
ISNAD
Boztosun, Derviş - Aksoylu, Semra. “İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/1 (01 Ocak 2016): 15-24. https://izlik.org/JA99ZT94UF.
JAMA
1.Boztosun D, Aksoylu S. İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;9:15–24.
MLA
Boztosun, Derviş, ve Semra Aksoylu. “İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 9, sy 1, Ocak 2016, ss. 15-24, https://izlik.org/JA99ZT94UF.
Vancouver
1.Derviş Boztosun, Semra Aksoylu. İFLAS ERTELEME SÜRECİNDEKİ İŞLETMELERDE FİNANSAL KİRALAMAYA KONU VARLIKLARIN YÖNETİMİ. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2016;9(1):15-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99ZT94UF