Araştırma Makalesi

TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA “ÖFKELİ YILLAR”

Cilt: 7 Sayı: 1 1 Haziran 2019
PDF İndir

TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA “ÖFKELİ YILLAR”

Öz

Hatırlama ve unutma edinimlerini aynı anda içinde barındıran bellek, genel itibariyle yaşanmışlıkların bireysel ya da toplumsal olarak yeniden gözden geçirilmesine dayanmaktadır. Bu bağlamda iki tür bellekten söz etmek mümkündür. Bunlardan ilki toplumsal ya da tarihsel bellek olarak nitelendirilen ve toplumsal yaşamda meydana gelen savaş, göç veya doğal afet gibi olayları toplumların nasıl hatırladığı üzerinde duran bellek türüdür. Ancak toplumsal grupların somut bir hafızasının olabilmesi için öncelikle bireysel bir bedene ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durum da bizi bireysel ya da otobiyografik belleğe götürmektedir. Ancak bireysel bellek de toplumdan tamamen bağımsız değildir. Geçmişte yaşanan olayları hatırlamak ya da kendi geçmişlerine gidebilmek için başkalarının, diğerlerinin belleğine sıklıkla başvurma ihtiyacı hissedilir. Dolayısıyla bu açıdan bu iki bellek arasında sıkı bir ilişkinin varlığından söz etmek mümkündür.

Bellek çalışmaları açısından anı türü edebi eserler büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu eserler, yaşandıkları dönemin siyasi, askeri, kültürel ve toplumsal hayatına ilişkin birçok ayrıntıya yer vermektedir. Bu doğrultuda bu çalışmada Altan Öymen’in Öfkeli Yıllar adlı anı kitabı toplumsal bellek ve bireysel bellek arasındaki ilişki bağlamında ele alınmaktadır. Kitap içerisinde yer alan “Halkevleri Kapatılıyor” ve “6-7 Eylül Olayları” bölümleri metin analizi tekniğiyle incelenerek toplumsal bellek ile bireysel bellek yani Öymen’in anılarının nasıl bir ilişki içerisinde olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahcı, A.. (2007). Balıkesir Halkevi’nin Türk Modernleşmesi Yönündeki Faaliyetleri (1933-1951), Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  2. Akar, Şevket Kamil ve Karakoç, İ., (2004). “Siyasi Tarih Kaynağı Olarak Hatırat ve Gezi Notları”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, 383-421.
  3. Akşin, S., Koçak, C., Özdemir, H., Boratav, K., Hilav, S., Katoğlu, M. ve Ödekan, A., (1989). Yakınçağ Türkiye Tarihi 1 (1908-1980), İstanbul: Milliyet Kitaplığı.
  4. Akşin, S., (2013). Türkiye Tarihi 4 Çağdaş Türkiye 1908-1980. 12. Basım, İstanbul: Cem Yayınevi.
  5. Aksoy, N., (2014). Kurgulanmış Benlikler Otobiyografi, Kadın, Cumhuriyet, Ankara: İletişim Yayınları.
  6. Assmann, J., (2015). Kültürel Bellek.(Çev. Ayşe Tekin), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  7. Atik, A. ve Erdoğan, B. Ş., (2014). Toplumsal Bellek ve Medya. Atatürk İletişim Dergisi, 6, 1-16.
  8. Babaoğlu, R., (2015). “Altan Öymen ve İhtilal”. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 15.30: 369-377.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

11 Eylül 2019

Kabul Tarihi

20 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yıldız, A. (2019). TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA “ÖFKELİ YILLAR”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 89-109. https://izlik.org/JA37ZH53XR
AMA
1.Yıldız A. TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA “ÖFKELİ YILLAR”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;7(1):89-109. https://izlik.org/JA37ZH53XR
Chicago
Yıldız, Aysel. 2019. “TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA ‘ÖFKELİ YILLAR’”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7 (1): 89-109. https://izlik.org/JA37ZH53XR.
EndNote
Yıldız A (01 Haziran 2019) TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA “ÖFKELİ YILLAR”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7 1 89–109.
IEEE
[1]A. Yıldız, “TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA ‘ÖFKELİ YILLAR’”, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 7, sy 1, ss. 89–109, Haz. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37ZH53XR
ISNAD
Yıldız, Aysel. “TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA ‘ÖFKELİ YILLAR’”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 7/1 (01 Haziran 2019): 89-109. https://izlik.org/JA37ZH53XR.
JAMA
1.Yıldız A. TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA “ÖFKELİ YILLAR”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;7:89–109.
MLA
Yıldız, Aysel. “TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA ‘ÖFKELİ YILLAR’”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 7, sy 1, Haziran 2019, ss. 89-109, https://izlik.org/JA37ZH53XR.
Vancouver
1.Aysel Yıldız. TOPLUMSAL BELLEKTEN BİREYSEL BELLEĞE: İKİ ÖRNEK OLAY BAĞLAMINDA ALTAN ÖYMEN’İN ANILARINDA “ÖFKELİ YILLAR”. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2019;7(1):89-109. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37ZH53XR

Nişantaşı Üniversitesi kurumsal yayınıdır.