Araştırma Makalesi

XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde)

Sayı: 8 4 Haziran 2026
PDF İndir
EN TR

XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde)

Öz

Tarihin bazı dönemlerinde Hanefî ve Şâfiî mezheplerinin ihtilaf ettikleri kimi fıkhî meseleler üzerinden mezheplerin haklılığını savunmayı amaçlayan çeşitli eserler kaleme alınmıştır. Bu eserlerde zaman zaman kendi mezhebinin görüşlerini desteklemek ve karşı mezhebi küçük düşürmek amacıyla uydurma hikâyelere yer verilmiştir. Bu tür anlatılarla karşılaşan insaflı âlimler ise delillerden hareketle meselenin hakikatini ortaya koymak için reddiyeler yazmaya gayret etmişlerdir. Bu çalışmada, XX. yüzyıl Osmanlı âlimlerinden Seyyid Mustafa Nurettin el-Hüseynî’nin (1847–1913) kaleme aldığı el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe adlı risale incelenmektedir. Öncelikle müellif ve eserleri tanıtılmakta, ardından reddiyeye konu olan hikâye ele alınmakta; bu anlatının tarih ve tabakat kaynaklarındaki yeri tespit edilerek Seyyid Mustafa Nurettin’in söz konusu olayı hangi yöntem ve içerikle tenkit ettiği değerlendirilmektedir. Reddiyeye konu olan anlatı, Gazneli hükümdar Mahmud Sebük Tegin’in biyografisi aktarılırken Ebû Hanîfe’nin abdest ve namazla ilgili içtihatlarının çarpıtılarak sunulduğu bir olay olarak nakledilmektedir. Uydurma olduğu anlaşılan bu anlatı, tespit edilebildiği kadarıyla ilk defa Cüveynî’nin Muğisü’l-halk adlı eserinde, Hanefî mezhebine karşı Şâfiî mezhebini savunma bağlamında, herhangi bir kaynak ve isnad zikredilmeksizin aktarılmıştır. Daha sonra Vefeyâtü’l-aʿyân ve bazı diğer tabakat eserlerinde tenkit edilmeden yer almıştır. Bu hikâyeye karşı farklı dönemlerde, çoğunlukla Hanefî âlimler tarafından reddiyeler kaleme alınmış olup Amasyalı Nuh b. Mustafa’nın (ö. 1070/1660) risalesi bunun örneklerinden biridir. Osmanlı âlimlerinden Seyyid Mustafa ise Hanefî fıkıh ve hadis literatüründen yararlanarak bu risaleyi kısa ve öz bir şekilde kaleme almış, ancak Nuh b. Mustafa’nın eserine atıfta bulunmamıştır. Risalenin telif sebebi, Osmanlı Devleti’nin son döneminde Bağdat’ta bazı aşırı grupların yanı sıra Yahudi ve Hristiyanların bu hikâyeden hareketle Ebû Hanîfe hakkında ileri sürdükleri ithamlardır. Müellif, bu bağlamda sekiz fıkhî mesele üzerinden Ebû Hanîfe’nin görüşlerini âyet, hadis ve diğer deliller ışığında değerlendirmiş ve genel olarak itidalli bir tutum sergilemiştir. Ayrıca bu hikâyeyi daha sonraki dönemlerde de eleştiren âlimler bulunmuş; Zâhid el-Kevserî İhkāku’l-Hak’ta, Mahmûd Şükrî ise Tecrîdü’s-sinân adlı eserinde bu olayı tenkit etmiştir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim. Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu bildiririm.

Kaynakça

  1. Ahmed b. Hanbel. Müsnedü’l-İmam Ahmed b. Hanbel. thk. Şuayb el-Arnaut - Adil Mürşid vd. 50 Cilt. Beyrut: Müessesetü’r-Risale, 1421.
  2. Aytekin, Mehmet Ali. “Nûh b. Mustafa’nın el-Kalimâtü’ş-Şerîfe fî Tenzîhi Ebî Hanîfe Adlı Eserinin Tahkikli Neşri”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 19 (2012), 203-244.
  3. Aytekin, Mehmet Ali. Nuh b. Mustafa’nın “el-Kelîmâtü’ş-şerîfe fî tenzihi Ebî Hanife” Adlı Eserinin Edisyon Kritiği. Yayınlanmamış: Selçuk Üniversitesi SBE, 2008.
  4. Buhârî, Ebû Abdullah Muhammed b. İsmâil el-Cuʿfî. el-Câmiʿu’s-sahîh. thk. Mustafa Bugā. 7 Cilt Cilt. Dımaşk: Dâru İbn Kesîr - Dâru’l-Yemâme, 1414.
  5. Cüveynî, İmâmü’l-Haremeyn Ebü’l-Meâlî Rüknüddîn Abdülmelik b. Abdullâh. Muğîsü’l-halk fî tercihi’l-kavli’l-hak = Muğîsü’l-halk fî ihtiyâri’l-ehak. Beyrut: el-Mektebetü’l-Asriyye, 1424. Dârekutni, Ebü’l-Hasan Ali b. Ömer b. Ahmed. Sünenü’d-Dârekutni. thk. Şuayb Arnaut vd. 5 Cilt. Beyrut: Müessesetü’r-Risale, 2004.
  6. Ebû Dâvûd et-Tayâlisî, Süleyman b. Dâvûd b. el-Cârûd. Müsned. thk. Muhammed b. Abdülmuhsin et-Türkî. 4 Cilt Cilt. Kahire: Dâru Hicr, 1419.
  7. Ebû Dâvûd, Süleymân b. el-Eşʿas es-Sicistânî (ö. 275/889). Sünenü Ebî Dâvûd. thk. Muhammed Muhyiddîn ʿAbdülhamîd. Beyrut: el-Mektebetü’l-ʿAsriyye, Ts.
  8. Hüseynî, Seyyid Mustafa Nureddin. el-Metâlibü’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe. thk. Meşhur Hasan Selman. Beyrut: Dâru İbn Hazm, 1990.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hadis, İslam Hukuku

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

21 Şubat 2026

Kabul Tarihi

6 Nisan 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA
Çoban, R. (2026). XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde). Nisar, 8, 25-42. https://izlik.org/JA82MX37JL
AMA
1.Çoban R. XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde). NİSAR. 2026;(8):25-42. https://izlik.org/JA82MX37JL
Chicago
Çoban, Ramazan. 2026. “XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde)”. Nisar, sy 8: 25-42. https://izlik.org/JA82MX37JL.
EndNote
Çoban R (01 Haziran 2026) XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde). Nisar 8 25–42.
IEEE
[1]R. Çoban, “XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde)”, NİSAR, sy 8, ss. 25–42, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82MX37JL
ISNAD
Çoban, Ramazan. “XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde)”. Nisar. 8 (01 Haziran 2026): 25-42. https://izlik.org/JA82MX37JL.
JAMA
1.Çoban R. XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde). NİSAR. 2026;:25–42.
MLA
Çoban, Ramazan. “XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde)”. Nisar, sy 8, Haziran 2026, ss. 25-42, https://izlik.org/JA82MX37JL.
Vancouver
1.Ramazan Çoban. XX. Yüzyılın Başında Bir Ebû Hanîfe Savunusu (el-Metâlibu’l-münîfe fi’z-zebbi ʿani’l-İmâm Ebî Hanîfe Adlı Risale Özelinde). NİSAR [Internet]. 01 Haziran 2026;(8):25-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82MX37JL