Amaç: Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılan bir endüstriyel kimyasal olan Bisfenol A'nın erkek Wistar albino sıçanlarının kardiyovasküler sistemi üzerindeki toksik etkileri ve yeni sentezlenen bir kumarin türevi olan Etil 7-hidroksi-2-imino-2H-kromon-3-karboksilatın bu toksisiteye karşı potansiyel koruyucu etkileri incelenmiştir.
Yöntem: Bu çalışmada toplam 10-12 haftalık ve 250-300 gr ağırlığında 28 erkek Wistar Albino sıçan kullanılmıştır. Sıçanlardan dört grup (kontrol, bisfenol-A, Kumarin ve Bisfenol-A+Kumarin) oluşturulmuştur. Sıçanlara dönüşümlü günlerde orogastrik yolla Bisfenol ve/veya Kumarin verilmiştir. Deneyin sonunda kalp ve damar dokularında biyokimyasal, histopatolojik ve histomorfometrik analizler yapılmıştır. Sonuçlar: Biyokimyasal analizler sonucunda, Bisfenol uygulamasının toplam antioksidan kapasiteyi önemli ölçüde azalttığı ve toplam oksidan durumunu ve malondialdehit seviyelerini artırdığı bulundu; bu da Bisfenolün oksidatif strese neden olduğunu göstermektedir. Kumarin uygulamasının bu parametreleri normal seviyelere döndürerek antioksidan aktivite gösterdiği bulundu. Histopatolojik incelemeler yoluyla Bisfenol grubunun kardiyak dokusunda miyofiber dejenerasyonu ve morfolojik değişiklikler gözlemlenirken, bu etkiler Kumarin tedavisiyle hafifletildi.
Sonuç: Molekül Etil 7-hidroksi-2-imino-2H-kromen-3-karboksilatın Bisfenol kaynaklı kardiyovasküler toksisiteye karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu gösterildi; bu da molekülün oksidatif stresle ilişkili kardiyak ve vasküler hasara karşı potansiyel bir terapötik ajan olarak hizmet edebileceğini düşündürmektedir.
Objective: The present study examined the toxic effects of Bisphenol A, which is a commonly used industrial chemical, on male Wistar albino rats’ cardiovascular system, and potential protective effects of Ethyl 7-hydroxy-2-imino-2H-cramen-3-carboxylate, a newly synthesized coumarin derivative, against this toxicity.
Method: A total of 10-12 weeks of age and 250-300 g weighing 28 male Wistar Albino rats were used in the present study. Four groups (control, bisphenol-A, Coumarin, and Bisphenol-A+Coumarin) were formed from the rats. The rats were administered Bisphenol and/or Coumarin via orogastric route on alternate days. Biochemical, histopathological, and histomorphometric analyses were performed on heart and vascular tissues at the end of the experiment.
Results: As a result of biochemical analyses, Bisphenol administration was found to reduce total antioxidant capacity significantly and increase total oxidant status and malondialdehyde levels, indicating that Bisphenol induces oxidative stress. It was found that administering Coumarin showed antioxidant activity by restoring these parameters toward normal levels. While myofiber degeneration and morphological alterations in the cardiac tissue of the Bisphenol group were observed through histopathological examinations, these effects were alleviated with Coumarin treatment.
Conclusion: Molecule Ethyl 7-hydroxy-2-imino-2H-cramen-3-carboxylate was shown to have a protective effect against Bisphenol-induced cardiovascular toxicity, suggesting that the molecule may serve as a potential therapeutic agent against oxidative stress-related cardiac and vascular damage.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Histoloji ve Embriyoloji |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 14 Haziran 2025 |
| Kabul Tarihi | 19 Ağustos 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2025 |
| IZ | https://izlik.org/JA55LU69YP |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 1 Sayı: 3 |