Araştırma Makalesi

İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 7 Sayı: 1 29 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Mani; toplumun ortak duygu, değer, yargı ve tepkilerini yansıtan, kuşakları birleştiren, toplumu zihinsel, sosyal, kültürel ve psikolojik yönden rahatlatan sözlü kültür ürünleridir. Mani söyleme geleneği statik olmayıp söylendiği dönemin sosyal, ekonomik ve tarihi şartlarından etkilenerek şekillenmiş; şekil, içerik ve işlev bakımından farklı süreçlerden geçmiştir. Halk kültüründeki keşif ve analizlerin önemli bir kaynağı olan manilerin söylenme sahası, günümüzde oldukça azalmıştır. Geçmişteki kültürel değerleri, estetik yargıları derleyip onlara sahip çıkmak ve yeni kültürel alanımızı oluştururken geçmiş değerlerden feyz almak adına mani söylenmiş/söylenmekte olan sahalardaki ürünleri derleyip gelecek nesillere kazandırmak gerekmektedir. Bu çalışmada; Diyarbakır’da yedi kaynak kişiden derlenen kırk altı mani, yedi kaynak kişiden derlenmiş ve maniler, Bascom’un işlevsel halk bilimi unsurları kapsamında değerlendirilmiştir. Kuram dahilinde ele alınan manilerden eğlenme, eğlendirme ve hoşça vakit geçirme işlevindeki maniler, Diyarbakır’da en çok söylenen maniler olarak tespit edilmiştir. Diyarbakır manileri, bölge halkının amaç ve ihtiyaçlarına uygun söyleyişe sahip, anlam ve işlev yüklü özelliklere sahiptir. Derlenen manilerde, Diyarbakır halkının kültürel ve zihinsel birikimi, eğlenme ve mizah anlayışı, maddi ve manevi yarlılıkları, toplumsal baskı karşısında verdiği tepkiler, doğrudan ya da dolaylı olarak verilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Fırat Üniversitesi Fübap

Proje Numarası

İSBF.24.13

Etik Beyan

Etik kurul belgesi eklenmiştir.

Teşekkür

Fırat Üniversitesi FÜBAP birimi tarafından desteklenen yüksek lisans tez çalışmasında emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Altınkaynak, Erdoğan ve Vedi Aşkaroğlu (2024). “Folklorun İşlevleri Üzerine Eleştirel Bir Çözümleme”. Folklor/Edebiyat, 30 (3). S. 119. Yaz, s. 607-620.
  2. Bascom, William R. (2005). “Folklorun Dört İşlevi”, (Çeviren: Ferya Çalış). Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 2. (Ed.: M. Öcal Oğuz ve Selcan Gürçayır), Geleneksel Yayınları, Ankara.
  3. Başgöz, İlhan (2010). Protesto: Folklorun Beşinci İşlevi (Fonksiyonu). Folkloristik: Umay Günay Armağanı (Haz. : Özkul Çobanoğlu – Metin Özarslan). Feryal Matbaası, Ankara.
  4. Çobanoğlu, Özkul (2019). Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş, Akçağ Yayınları, Ankara.
  5. Demirtaş, Sezai (2019). Manilere Toplumsal Eleştiri Bağlamlı Yaklaşım: Karaman Örneği 2,Palet Yayınları, Konya.
  6. Dizdaroğlu, Hikmet (1969), Halk Şiirinde Türler, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
  7. Ekici, Metin (2011). Halk Bilgisi(Folklor) Derleme ve İnceleme Yöntemleri. Geleneksel Yayıncılık, Ankara.
  8. Jung, C. Gustav (2005). Dört Arketip. (Yay. Haz. : Bilgin Saydam), Metis Yayınları, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

16 Nisan 2025

Kabul Tarihi

19 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Şenocak, E., & Karaman, G. (2025). İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 211-232. https://doi.org/10.56574/nohusosbil.1677113
AMA
1.Şenocak E, Karaman G. İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2025;7(1):211-232. doi:10.56574/nohusosbil.1677113
Chicago
Şenocak, Ebru, ve Gülben Karaman. 2025. “İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 (1): 211-32. https://doi.org/10.56574/nohusosbil.1677113.
EndNote
Şenocak E, Karaman G (01 Haziran 2025) İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 1 211–232.
IEEE
[1]E. Şenocak ve G. Karaman, “İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ”, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy 1, ss. 211–232, Haz. 2025, doi: 10.56574/nohusosbil.1677113.
ISNAD
Şenocak, Ebru - Karaman, Gülben. “İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7/1 (01 Haziran 2025): 211-232. https://doi.org/10.56574/nohusosbil.1677113.
JAMA
1.Şenocak E, Karaman G. İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2025;7:211–232.
MLA
Şenocak, Ebru, ve Gülben Karaman. “İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy 1, Haziran 2025, ss. 211-32, doi:10.56574/nohusosbil.1677113.
Vancouver
1.Ebru Şenocak, Gülben Karaman. İŞLEVSEL HALK BİLİMİ KURAMI BAĞLAMINDA DİYARBAKIR MANİLERİNİN İNCELENMESİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Haziran 2025;7(1):211-32. doi:10.56574/nohusosbil.1677113
Creative Commons Lisansı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.