Araştırma Makalesi

Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme

Sayı: 5 30 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme

Öz

Osmanlı Tanzimat ve Meşrutiyet ile birlikte çeşitli alanlarda yenileşme adımları atmaya başlamıştır. Askeri alanda başlayan yenileşme hareketi eğitim, dil, kültür, aile hayatı ve kadın hakları gibi toplumun diğer alanlarında hissedilmiştir. Kadınlara ilişkin atılan adımlar ise bu dönemin dikkat çeken, tartışılan yenileşme hareketlerindendir. Tanzimat ve Meşrutiyet kadın sorunları ve kadınların sosyal yaşamlarıyla ilgili net çözümler, köklü değişiklikler getirmese de kadın özgürlüğü, kadın hakları ile ilgili kavramları tartışmaya açmış, bu konularda fikir üretilmesini sağlamış ve kadınların eğitimi konusunda ciddi adımlar atmıştır. Kadınlara uygulanan negatif ayrımcılık, kadının eğitim özgürlüğü, kadının tutsak edilmesi, kadınların kıyafetleriyle ilgili kurallar gibi konuları gündeme getirmişlerdir. Tanzimat ve meşrutiyet kadınlar için büyük bir umut olmuştur. Bu dönem, kadının basında sesini duyurmasını sağlamıştır. Tanzimat yenileşmenin, eğitimin, bilimin önemini anlama, bunların gelişimi için girişimlerde bulunma ve tüm bunları yazılı bir belge ile meşrulaştırma ve kuvvetlendirme yolunu seçme açısından düşünüldüğünde toplumu başka bir boyuta ulaştırmıştır. Sanayileşme çabaları da bu dönüşümün gerekliliğini hem ortaya koymuş hem de bu dönüşüm için toplumsal bir zemin hazırlamıştır. Aynı şekilde Meşrutiyet de yönetimde halkın temsil edilmesi gerektiğini hatırlatan bir süreç olarak toplum anlayışını etkilemiştir. Bu çalışma Tanzimat ve Meşrutiyet gibi Osmanlı yenileşme tarihinde dönüm noktası olan iki gelişme sonrası kadın haklarına ilişkin düzenlemeleri ağırlıklı olarak basın odağında ele almıştır. Dönemin basın organlarında çıkan örnek makaleler, dönemi araştıran çalışmalar, yenileşme ile ilgili yazılan kitaplar incelenerek hazırlanan bu çalışmada kadın haklarına ilişkin gelişmelerin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abadan, N. ( 1979). Türk Toplumunda Kadın. T. Sosyal Bilimler Derneği Yayınları.
  2. Ahmad, F. ( 1995). Modern Türkiye’nin Oluşumu ( Y. Alogan, Çev.). Kaynak Kayınları
  3. Altındal, M. ( 1994). Osmanlı’da Kadın. Altın Kitaplar.
  4. Aydın, H. (2009). Kadın (1908–1909): Selanik'te Yayınlanan İlk Kadın Dergisi Üzerine Bir İnceleme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi • 22 / 2009, 147-156
  5. Berkes, N. ( 2002). Türkiye’de Çağdaşlaşma. Yapı Kredi Kültür Yayınları
  6. Caporal, B. ( 1982) Kemalizm ve Kemalizm Sonrasında Türk Kadını. ( E. Eyüpoğlu, Çev.). İş Bankası Yayınları
  7. Demir, N. Ö. (1999). II. Meşrutiyet Dönemi Osmanlı Feminizmi. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 16(2)
  8. Demirdirek, A. ( 1993). Osmanlı Kadınlarının Hayat Hakkı Arayışının Bir Hikâyesi. Ankara: İmge Kitabevi Yayınları

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

14 Eylül 2020

Kabul Tarihi

25 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Gülsevin Ersöz, F. (2020). Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 5, 225-234. https://izlik.org/JA28WB29BF
AMA
1.Gülsevin Ersöz F. Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme. Nosyon. 2020;(5):225-234. https://izlik.org/JA28WB29BF
Chicago
Gülsevin Ersöz, Filiz. 2020. “Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, sy 5: 225-34. https://izlik.org/JA28WB29BF.
EndNote
Gülsevin Ersöz F (01 Aralık 2020) Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi 5 225–234.
IEEE
[1]F. Gülsevin Ersöz, “Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme”, Nosyon, sy 5, ss. 225–234, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28WB29BF
ISNAD
Gülsevin Ersöz, Filiz. “Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 5 (01 Aralık 2020): 225-234. https://izlik.org/JA28WB29BF.
JAMA
1.Gülsevin Ersöz F. Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme. Nosyon. 2020;:225–234.
MLA
Gülsevin Ersöz, Filiz. “Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, sy 5, Aralık 2020, ss. 225-34, https://izlik.org/JA28WB29BF.
Vancouver
1.Filiz Gülsevin Ersöz. Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde kadın haklarına ilişkin basın odaklı genel değerlendirme. Nosyon [Internet]. 01 Aralık 2020;(5):225-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28WB29BF

19848   19580  19581 2070320899259912602531874