Araştırma Makalesi

Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri

Sayı: 6 31 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri

Öz

Bu çalışmada, üniversite öğrencileri arasındaki olası cinsiyetçi tutumların niteliğini ölçülmesi ve Toplumsal Cinsiyet dersinin bu tutumlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi, Bitlis Eren Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerden rastlantısal olarak seçilmiş 130 kadın ve 99 erkek olmak üzere toplam 229 öğrenciden oluşmaktadır. Ölçme değerlendirme aracı olarak Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği (ÇDCÖ) ile katılımcıların demografik özelliklerinin yanı sıra Toplumsal Cinsiyet veya muadili bir ders alıp almadıkları ve cinsiyet ayrımcılığı hakkındaki düşüncelerine ilişkin kapalı uçlu sorulardan oluşan 9 maddelik bir anket formu kullanılmıştır. Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği (ÇDCÖ) puan ortalaması 3,402’dir. Erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre daha fazla çelişik duygulu cinsiyetçi tutumlara sahip olduğu görülmektedir. Erkek öğrenciler lehine olan bu fark Düşmanca Cinsiyetçilik boyutunda da kendini gösterirken, Korumacı Cinsiyetçilik boyutunda kadın ve erkek öğrencilerin tutumları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Toplumsal Cinsiyet dersinin, öğrencilerin cinsiyetçi tutumları üzerindeki etkisi incelendiğinde, bu dersin; her iki cinsiyetin söz konusu tutumlarında pozitif yönde bir değişime sebep olduğu anlaşılmıştır. Başka bir ifadeyle; Toplumsal Cinsiyet dersini alan öğrencilerin çelişik duygulu cinsiyetçi tutumları bu dersi almayan öğrencilere göre azalma göstermektedir. Diğer taraftan, dersin bu etkisinin Düşmanca Cinsiyetçi tutumlar noktasında kadın öğrenciler üzerindeki etkisi daha fazla iken Korumacı Cinsiyetçi tutumlar noktasında iki cinsiyet arasında bir fark yaratacak noktada değildir. Genel olarak Toplumsal Cinsiyet dersini, çelişik duygulu cinsiyetçi tutumlar üzerinde dönüştürücü bir etkiye sahip olduğunu söyleyebilmekle birlikte, Korumacı Cinsiyetçilik boyutunda ortaya çıkan bu durum, katılımcıların yetiştikleri sosyo-kültürel çevrenin kolektif bilinç etrafında şekillenen toplumsal yapı özellikleriyle açıklanabilir. Bu yapının, dayanışma temelli bağımlılık ilişkilerini normalleştirmesi itibariyle, koruma motivasyonuyla biçimlenen cinsiyetçi tutumların ayırt edilmesini güçleştirdiği değerlendirilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aaron, J., & Walby, S. (1991). Out of the Margins: Women's Studies in the Nineties. Falmer Press, Taylor and Francis Inc., 1900 Frost Road, Suite 101, Bristol, PA 19007.
  2. Aktan, T. & Asker, H. (2020). Üniversite Öğrencilerinde İşlevsel Olmayan Romantik İnançlarla Çelişik Duygulu Cinsiyetçiliğin ve İlişki Deneyiminin İlişkisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(3), 635-653.
  3. Aktaş, G. (2017). Kadın açısından kente ilişkin mekân pratikleri. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (27), 136-149.
  4. Allport, G. (1954). The nature of prejudice. Reading, MA: Addison-Wesley.
  5. Alp, K. Ö. (2014). Feminist Sanatta Beden ve Yabancılaşma, Art-E, 7(14), 338-366.
  6. Alptekin, D. (2014). Çelişik Duygularda Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı Sorgusu: Üniversite Gençliğinin Cinsiyet Algısına Dair Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (32), 203-211.
  7. Ayan, S. (2014). Cinsiyetçilik: Çelişik duygulu cinsiyetçilik. Cumhuriyet Medical Journal, 36(2), 147-156.
  8. Badinter, E. (1992). Annelik Sevgisi. (Çev. Kamuran Çelik). İstanbul: Afa Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

26 Kasım 2020

Kabul Tarihi

25 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Güneş, H. N. (2020). Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 6, 33-51. https://izlik.org/JA66DU26GZ
AMA
1.Güneş HN. Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri. Nosyon. 2020;(6):33-51. https://izlik.org/JA66DU26GZ
Chicago
Güneş, Hüseyin Nihat. 2020. “Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, sy 6: 33-51. https://izlik.org/JA66DU26GZ.
EndNote
Güneş HN (01 Aralık 2020) Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi 6 33–51.
IEEE
[1]H. N. Güneş, “Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri”, Nosyon, sy 6, ss. 33–51, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66DU26GZ
ISNAD
Güneş, Hüseyin Nihat. “Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 6 (01 Aralık 2020): 33-51. https://izlik.org/JA66DU26GZ.
JAMA
1.Güneş HN. Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri. Nosyon. 2020;:33–51.
MLA
Güneş, Hüseyin Nihat. “Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, sy 6, Aralık 2020, ss. 33-51, https://izlik.org/JA66DU26GZ.
Vancouver
1.Hüseyin Nihat Güneş. Toplumsal Cinsiyet dersinin cinsiyetçi tutumlar üzerine etkileri. Nosyon [Internet]. 01 Aralık 2020;(6):33-51. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66DU26GZ

19848   19580  19581 2070320899259912602531874