As (III)’ün As (V)’e Ultrasonik Oksidasyonu
Öz
Arsenik, içme sularında karşılaşılabilen kanserojen ve toksik karakterli önemli bir kirleticidir. En sık karşılaşılan formları ise +3 (As (III)) ve +5 (As(V)) yüklüdür. Günümüzde uygulanan arsenik giderim metotları elektriksel çekim kuvveti yüksek olan As (V)’i başarı ile arıtırken, As (III) giderim verimleri ise daha düşüktür. Bu nedenle bu çalışma kapsamında bir ön arıtma metodu olarak, As (III)’ün As (V)’e 20 kHz ultrasonik frekansta ultrasonik oksidasyonu çalışılmıştır. Deneyler sırasında yardımcı herhangi bir kimyasal madde ilave edilmemiştir. Çalışmada; ışınım süresi, çözelti pH’ı ve ultrasonik gücün, oksidasyon verimine etkisi incelenmiştir. Ultrasonik ışınım süresi ve güçteki artış ile çözeltiye uygulanan toplam ultrasonik enerji arttığı için, ultrasonik oksidasyon verimi de artmıştır. Çözelti pH’ındaki artış; artan OH- iyonlarının OH• radikallerini süpürmesi sonucunda, verimin düşmesine neden olmuştur. Sonuç olarak optimum şartlar; ışınım süresi: 15 dk, çözelti pH’ı: 7 ve ultrasonik güç: 60 W olarak belirlenmiştir. Bu şartlarda, oksidasyon verimi % 28.7 olmuştur. Verimin bu kadar düşük olmasının nedeni, çalışmanın oksitleyici radikal üretiminin düşük olduğu 20 kHz frekansta yapılmış olmasıdır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Mohan D., Pittman C.U., Arsenic removal from water/wastewater using adsorbents: A critical review, Journal of Hazardous Materials, 142, 1 – 53, 2007.
- Niu C.H., Volesky B., Cleiman D., Biosorption of arsenic (V) with acid-washed crab shells, Water Research 41, 2473 – 2478, 2007. http://www.greenfacts.org/en/arsenic/l-3/arsenic-1.htm#2p0.
- Sharma V.K., Sohn M., Aquatic arsenic: toxicity, speciation, transformations, and remediation, Environment Internationa,l 35, 743 – 759, 2009.
- Kundu S., Gupta A.K., Analysis and modeling of fixed bed column operations on As (V) removal by adsorption onto iron oxide-coated cement (IOCC), Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects ,290, 52 – 60, 2005.
- Greenwood N.N., Earnshaw A., Chemistry of Elements, Pergamon Press, Oxford, (Chapter 13) 19 Kundu S., Kavalakatt S.S., Pal A., Ghosh A.K., Mandal M., Pal T., Removal of arsenic using hardened paste of Portland cement: Batch adsorption and column study, Water Research, 38, 3780 – 3790, 2004.
- Johnston R., Heijnen H., Wurzel P., United Nations synthesis report on arsenic in drinking water, Chapter 6: Safe water technology. World Health Organization, Genova, 2001.
- Bilici Başkan M., Pala A., İçme sularında arsenik kirliliği: ülkemiz açısından bir değerlendirme, Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15, 69 – 79, 2009.
- Fujimoto M., The removal of arsenic from drinking water by carbon adsorption. Master of Science Department of Civil and Environmental Engineering, Michigan State University, 2001. Wang X., Yao Z., Wang J., Guo W., Li G., Degradation of reactive brilliant red in aqueous solution by ultrasonic cavitation, Ultrasonics Sonochemistry 15, 43 – 48, 2008.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
20 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi
6 Kasım 2012
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 1