Türkiye'de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Mart 2012
PDF İndir

Türkiye'de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi

Öz

Avrupa, Asya ve Afrika plakaları arasında bulunan Türkiye çağlardan beri süregelen yerkabuğu hareketlerinin etkisi altındadır. 1999’da yaşanan son depremler özellikle Marmara Denizi’nin altında bulunan yerkabuğundaki gerilmeyi arttırmıştır. Bu tarihe kadar devam eden depremi önceden kestirebilme amaçlı çalışmalar daha çok bölgesel amaçlı ve sadece fiziksel yeryüzünün katı bölümlerini içermektedir. Son depremlerle birlikte global olarak tümüyle Türkiye depremsellik yönüyle ele alınmıştır. Çalışmalarda yeryüzündeki katı kütlelerin yanı sıra sıvı kütleler de incelenmeye başlanmıştır. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğündeki çalışmalarla yersel ve uydu ölçmelerinin yanı sıra, deniz tabanına yönelik sismik ve batimetrik ölçümler yapılmaktadır. Bu çalışmada kısaca ülke temel jeodezik ağlarına değinildikten sonra Türkiye’deki levha tektoniği üzerende durularak ağırlıklı olarak Kuzey Anadolu Fayının Marmara Denizindeki uzantısının belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesinden söz edilmiştir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

30 Mart 2012

Gönderilme Tarihi

12 Aralık 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Atalı, Ö. (2012). Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1). https://izlik.org/JA69HJ25JT
AMA
1.Atalı Ö. Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi. nufbed. 2012;1(1). https://izlik.org/JA69HJ25JT
Chicago
Atalı, Özlem. 2012. “Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 (1). https://izlik.org/JA69HJ25JT.
EndNote
Atalı Ö (01 Nisan 2012) Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 1
IEEE
[1]Ö. Atalı, “Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi”, nufbed, c. 1, sy 1, Nis. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69HJ25JT
ISNAD
Atalı, Özlem. “Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1/1 (01 Nisan 2012). https://izlik.org/JA69HJ25JT.
JAMA
1.Atalı Ö. Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi. nufbed. 2012;1. Available at https://izlik.org/JA69HJ25JT.
MLA
Atalı, Özlem. “Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy 1, Nisan 2012, https://izlik.org/JA69HJ25JT.
Vancouver
1.Özlem Atalı. Türkiye’de Yerkabuğu Hareketlerinin Jeodezik Yönden İncelenmesi. nufbed [Internet]. 01 Nisan 2012;1(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA69HJ25JT