BibTex RIS Kaynak Göster

Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides mykalea (Hub.-Mor.)’nın In vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 2, 0 - 0, 25.07.2012

Öz

Bu çalışmada kritik tehlike altında olan endemik bitki Rhaponticoides mykalea tohumlarının tohum canlılığı ve in vitro çimlenmesini etkileyen faktörler araştırılmıştır. Bitki tohumlarının çimlenmesine ilişkin ön bilgiler edinmek üzere bitkinin doğal yaşama ortamından alınmış toprakların bulunduğu saksılarda da çimlenme denemeleri gerçekleştirilmiştir.

Tohum canlılık testi sonunda bitki tohumlarının  % 80 oranında canlı olduğu belirlenmiş ve bitki tohumlarının dormansi periyodlarının tamamlanması için 8 aylık bir periyoda ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Dormansi periyodu sonunda  saksıda gerçekleştirilen denemelerde %70 oranında çimlenme elde edilmiştir.  Ancak in vitro teknikler kullanılarak gerçekleştirilen denemelerde çimlenme yüzdesinin düşük olduğu görülmüştür. En yüksek çimlenme yüzdesi pH 7.5 e ayarlanmış Distile su ortamında 18 ºC da ve karanlıkta % 30 olarak belirlenmiştir. Ancak denemeler sırasında çimlenmiş olan tohumların radikula çıkışı sonrasında kontamine olarak ölmesi yüzeysel sterilizasyonla engellenemeyen içsel bir kontaminantın varlığına işaret etmiş ve R. mykalea bitkisinin in vitro teknikler kullanılarak çoğaltılması çalışmalarında başlangıç materyali olarak tohum kullanılmasının uygun bir araç olmadığı sonucuna varılmıştır.  

Anahtar kelimeler: Rhaponticoides mykalea, in vitro, çimlenme 

 

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Biyoloji
Yazarlar

Yelda Emek

Bengi Erdağ

Yayımlanma Tarihi 25 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Emek, Y., & Erdağ, B. (2012). Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides mykalea (Hub.-Mor.)’nın In vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(2).
AMA Emek Y, Erdağ B. Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides mykalea (Hub.-Mor.)’nın In vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar. nufbed. Temmuz 2012;1(2).
Chicago Emek, Yelda, ve Bengi Erdağ. “Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides Mykalea (Hub.-Mor.)’nın In Vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1, sy. 2 (Temmuz 2012).
EndNote Emek Y, Erdağ B (01 Temmuz 2012) Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides mykalea (Hub.-Mor.)’nın In vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 2
IEEE Y. Emek ve B. Erdağ, “Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides mykalea (Hub.-Mor.)’nın In vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar”, nufbed, c. 1, sy. 2, 2012.
ISNAD Emek, Yelda - Erdağ, Bengi. “Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides Mykalea (Hub.-Mor.)’nın In Vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1/2 (Temmuz 2012).
JAMA Emek Y, Erdağ B. Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides mykalea (Hub.-Mor.)’nın In vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar. nufbed. 2012;1.
MLA Emek, Yelda ve Bengi Erdağ. “Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides Mykalea (Hub.-Mor.)’nın In Vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 2, 2012.
Vancouver Emek Y, Erdağ B. Kritik Tehlike Altındaki Endemik Bitki Rhaponticoides mykalea (Hub.-Mor.)’nın In vitro Tohum Çimlenmesi Üzerine Araştırmalar. nufbed. 2012;1(2).