In this study, the effects of bee product propolis onto the Agaricus bitorquis (Quel.) Saccardo which is known as summer mushroom that is resistant to high temperature were studied. Propolis, honey bees and the trees by the bark, buds and buds of plants collected, is a very strong sticky substance that has anti-viral, anti-bacterial, anti-fungal effect. It has very rich aliphatic acid, amino acid, and aromatic acid, esters of aromatic acids, aromatic aldehyde, flavones, ketone and terpenoids as chemical contents. In many countries where there are advanced mushroom production, especially in far east countries, the mushrooms with propolis are produced, but in our country the propolis is just started to be known thus there is not too much studies conducted on mushroom production with propolis. In our research, propolis samples are collected from the bee producers and the chemical contents of propolis were analyzed. Different concentrated extracts were prepared from propolis and they were added to potato dextrose agar (PDA) and the mycelium and spawn growths of Agaricus bitorquis were examined.
Basidiomycota Agaricus bitorquis propolis mycelium development spawn
Bu çalışmada, arı ürünü
propolisin yazlık mantar olarak bilinen yüksek sıcaklığa dayanıklı Agaricus
bitorquis (Quel.) Saccardo’e
etkileri araştırıldı. Propolis, bal arıları tarafından ağaçların
kabuklarından, bitkilerin tomurcuk ve filizlerinden toplanan, çok kuvvetli
anti-viral, anti-bakteriyel, anti-fungal etkiye sahip yapışkan bir maddedir.
Kimyasal içerik olarak; alifatik asit, amino asit, aromatik asit, aromatik asit
esterleri, aromatik aldehit, flavon, keton ve terpenoidler bakımından çok
zengindir. Mantar yetiştiriciliğinin ileri olduğu birçok ülkede özellikle
Uzakdoğu’da propolisli mantarlar üretilmektedir fakat ülkemizde propolis yeni
yeni tanınmaya başlamıştır ve propolisli mantar üretimi ile ilgili çok fazla
çalışma yapılmamıştır. Araştırmamızda, arı üreticilerinden propolis örnekleri
toplandı ve propolisin kimyasal içeriği analiz edildi. Propolisten farklı
konsantrasyonlarda ekstraktlar hazırlanarak patates dekstroz agar (PDA) besiyerlerine
eklendi ve Agaricus bitorquis’ in misel ve tohumluk misel gelişimleri
incelendi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Biyoloji |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 6 Sayı: 1 |