In artificial reproduction of carps, dissolved oxygen concentration of water is 9 mg/L, water temperature is 23-24 °C and pH is 7.5-8. Two-three years old and 4-5 kg in weight of broodstocks have to be fed good quality foods in order to increase egg and milt quality. They should also be good enough in morphological shape. There are 5 stages in the ovulation of carp eggs. Yolk deposition is completed in the third stage. In this stage, determined dosage is injected twice for females, and ones for males. Stripping is carried out by dry method after 10-12 hours following last pituitary. For fertilization, eggs are weighed, and 8-10 ml of milt is added into 300-400 g eggs. Urea-salt solution is used to remove egg stickiness and to increase fertilization rate. To prepare this solution 30 g urea and 40 g salt are dissolved in 10 L water. Fertilized eggs are incubated in zugers. During incubation coming water of zuger has to be adjusted to keep eggs in suspense position. Incubation time is 60-70 day-centigrade.
Sazanlardan tam kontrollü
döl alımında, suyun oksijen miktarı 9 mg/l., su sıcaklığı 23-24°C, pH değeri 7.5-8
olmalıdır. Anaçlar 2-3 yaşında 4-5
kg ağırlığında, vücutları düzgün olmalı ve
yumurta-sperma miktar ve kalitesinin artması için uygun yemlerle beslenmelidir.
Sazanlarda yumurta olgunlaşmasında 5 devre görülür. Dördüncü devrede yumurta
sarısı depolanması tamamlanır. Sazanlarda hipofiz uygulaması yapılmadan tam
kontrollü döl alımı olanağı yoktur. Bu devrede belirlenen hipofiz dozu dişilere
2 defada, erkeklere ise 1 defada enjekte edilir. Sağım son hipofiz
enjeksiyonundan 10-12 saat sonra kuru yöntemle yapılır. Alınan yumurta tartılır
ve 300-400 g
yumurtaya 8-10 ml sperma ilave edilerek yumurtalar döllenir. Yapışkanlığı
gidermek ve döllenme oranını artırmak için üre-tuz solusyonu kullanılır. Bu
solusyonu hazırlamak için 30 g
üre (karbamid) ve 40 g
tuz 10 l.
suda eritilir. Döllenen yumurtalar zuger şişelerinde kuluçkalanır. Kuluçkalama
süresince yumurtlara gelen su yumurtaları askıda tutacak şekilde ayarlanır.
Kuluçkalama süresi 60-70 gün-derecedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Biyoloji |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 5 Sayı: 2 |