BibTex RIS Kaynak Göster

Full controlled reproduction in carps (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758)

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 2, 89 - 96, 01.03.2010

Öz

In artificial reproduction of carps, dissolved oxygen concentration of water is 9 mg/L, water temperature is 23-24 °C and pH is 7.5-8. Two-three years old and 4-5 kg in weight of broodstocks have to be fed good quality foods in order to increase egg and milt quality. They should also be good enough in morphological shape. There are 5 stages in the ovulation of carp eggs. Yolk deposition is completed in the third stage. In this stage, determined dosage is injected twice for females, and ones for males. Stripping is carried out by dry method after 10-12 hours following last pituitary. For fertilization, eggs are weighed, and 8-10 ml of milt is added into 300-400 g eggs. Urea-salt solution is used to remove egg stickiness and to increase fertilization rate. To prepare this solution 30 g urea and 40 g salt are dissolved in 10 L water. Fertilized eggs are incubated in zugers. During incubation coming water of zuger has to be adjusted to keep eggs in suspense position. Incubation time is 60-70 day-centigrade.

SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758)

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 2, 89 - 96, 01.03.2010

Öz

Sazanlardan tam kontrollü
döl alımında, suyun oksijen miktarı 9 mg/l., su sıcaklığı 23-24°C, pH değeri 7.5-8
olmalıdır. Anaçlar 2-3 yaşında 4-5
kg ağırlığında, vücutları düzgün olmalı ve
yumurta-sperma miktar ve kalitesinin artması için uygun yemlerle beslenmelidir.
Sazanlarda yumurta olgunlaşmasında 5 devre görülür. Dördüncü devrede yumurta
sarısı depolanması tamamlanır. Sazanlarda hipofiz uygulaması yapılmadan tam
kontrollü döl alımı olanağı yoktur. Bu devrede belirlenen hipofiz dozu dişilere
2 defada, erkeklere ise 1 defada enjekte edilir. Sağım son hipofiz
enjeksiyonundan 10-12 saat sonra kuru yöntemle yapılır. Alınan yumurta tartılır
ve 300-400 g
yumurtaya 8-10 ml sperma ilave edilerek yumurtalar döllenir. Yapışkanlığı
gidermek ve döllenme oranını artırmak için üre-tuz solusyonu kullanılır. Bu
solusyonu hazırlamak için 30 g
üre (karbamid) ve 40 g
tuz 10 l.
suda eritilir. Döllenen yumurtalar zuger şişelerinde kuluçkalanır. Kuluçkalama
süresince yumurtlara gelen su yumurtaları askıda tutacak şekilde ayarlanır.
Kuluçkalama süresi 60-70 gün-derecedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Biyoloji
Yazarlar

Ayşe Gül Harlıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Harlıoğlu, A. G. (2010). SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758). Ecological Life Sciences, 5(2), 89-96. https://doi.org/10.12739/10.12739
AMA Harlıoğlu AG. SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758). NWSA. Mart 2010;5(2):89-96. doi:10.12739/10.12739
Chicago Harlıoğlu, Ayşe Gül. “SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758)”. Ecological Life Sciences 5, sy. 2 (Mart 2010): 89-96. https://doi.org/10.12739/10.12739.
EndNote Harlıoğlu AG (01 Mart 2010) SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758). Ecological Life Sciences 5 2 89–96.
IEEE A. G. Harlıoğlu, “SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758)”, NWSA, c. 5, sy. 2, ss. 89–96, 2010, doi: 10.12739/10.12739.
ISNAD Harlıoğlu, Ayşe Gül. “SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758)”. Ecological Life Sciences 5/2 (Mart 2010), 89-96. https://doi.org/10.12739/10.12739.
JAMA Harlıoğlu AG. SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758). NWSA. 2010;5:89–96.
MLA Harlıoğlu, Ayşe Gül. “SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758)”. Ecological Life Sciences, c. 5, sy. 2, 2010, ss. 89-96, doi:10.12739/10.12739.
Vancouver Harlıoğlu AG. SAZANLARDAN TAM KONTROLLÜ DÖL ALIMI (Cyprinus Carpio, Linnaeus 1758). NWSA. 2010;5(2):89-96.