This study was researched the obtain of extracting pure mycelium and spawn of Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel. var. ferulae Lanzi, which collected from vicinity of Elazığ (İçme) and Bingöl (Kiğı) For the propagation of main culture, 2.0 % malt-extract agar was used. Grains of barley was used for the propagation of spawn. Mycelium and spawn were obtainted at 25 oC and keept at 4 oC. P. eryngii var. ferulae, one of the biological variety in Turkey and believed to be needed to be preserved as culture, was cultivated in Laboratory conditions and gene resources was preserved.
Bu çalışmada, Elazığ (İçme) ve Bingöl (Kiğı) çevresinden toplanan Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel. var. ferulae Lanzi'nin, misel ve tohumluk misel (spawn) elde edilebilmesi araştırılmıştır. Ana kültürün çoğaltılmasında; % 2.0 malt-ektrakt agar, tohumluk misel (spawn) çoğaltılmasında, arpa taneleri kullanılmıştır. Misel ve tohumluk misel (spawn), 25 oC elde edilerek, 4 oC de muhafaza edilmiştir. Ülkemizin biyolojik varyetlerinden biri olan ve kültürde muhafaza edilmesi gerektiği düşünülen P. eryngii var. ferulae, laboratuvar koşullarında kültürü yapılarak koruma altına alınmış ve gen kaynakları muhafaza edilmiştir.
P. eryngii var. ferulae misel tohumluk misel Ferulae sp. Mantar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Biyoloji |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 1 |