Araştırma Makalesi

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ

Cilt: 6 Sayı: 4 1 Mayıs 2011
  • Nalan Akkuzu
PDF İndir
EN TR

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ

Öz

Bu çalışmada öğretmen adaylarının mesleki yeterlilikleri çerçevesinde alan bilgisi, pedagojik alan bilgisi, pedagojik bilgi, öğretime yönelik öz yeterlik inancı, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve öğretmenlik deneyimi süresi arasındaki ilişkileri gösteren bir yapısal eşitlik modelinin doğrulanması amaçlanmaktadır. Yapısal eşitlik modellemesi (YEM) çalışması, özünde sağlam teorik bilginin yer aldığı bir modelin sınanmasını amaçlar. Yapısal eşitlik modeli, araştırmacıya değişkenler arasındaki doğrusal ve dolaylı ilişkileri açıklayan, neden-sonuç ilişkilerini ortaya koyan ayrıntılı bilgi verisi sağlamaktadır. Araştırmada, öğretmen adaylarında bulunması gereken yeterlilikler ve yeterliliklerini etkileyen başlıca faktörler göz önüne alınarak bir model geliştirilmiş ve bu modelin doğrulanması yoluna gidilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini 4 farklı üniversitede Kimya Öğretmenliği Programında okuyan 202 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler YEM tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonrasında elde edilen bulgulara göre, modelde yer alan ilişkilerin uyum iyiliği kriterleri de göz önünde bulundurularak veri ile ne kadar tutarlı olduğu ortaya çıkmış, pedagojik bilgi değişkeni dışında tüm model doğrulanmıştır. 

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Nalan Akkuzu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2011

Gönderilme Tarihi

9 Ağustos 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Akkuzu, N. (2011). ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ. Education Sciences, 6(4), 2611-2629. https://izlik.org/JA84PH23HE
AMA
1.Akkuzu N. ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ. Education Sciences. 2011;6(4):2611-2629. https://izlik.org/JA84PH23HE
Chicago
Akkuzu, Nalan. 2011. “ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ”. Education Sciences 6 (4): 2611-29. https://izlik.org/JA84PH23HE.
EndNote
Akkuzu N (01 Mayıs 2011) ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ. Education Sciences 6 4 2611–2629.
IEEE
[1]N. Akkuzu, “ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ”, Education Sciences, c. 6, sy 4, ss. 2611–2629, May. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84PH23HE
ISNAD
Akkuzu, Nalan. “ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ”. Education Sciences 6/4 (01 Mayıs 2011): 2611-2629. https://izlik.org/JA84PH23HE.
JAMA
1.Akkuzu N. ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ. Education Sciences. 2011;6:2611–2629.
MLA
Akkuzu, Nalan. “ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ”. Education Sciences, c. 6, sy 4, Mayıs 2011, ss. 2611-29, https://izlik.org/JA84PH23HE.
Vancouver
1.Nalan Akkuzu. ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ YETERLİLİKLERİ VE MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ: BİR YAPISAL EŞİTLİK MODELİ ÖRNEĞİ. Education Sciences [Internet]. 01 Mayıs 2011;6(4):2611-29. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84PH23HE