Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS

Yıl 2014, Cilt: 9 Sayı: 4, 178 - 189, 10.10.2014
https://doi.org/10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188

Öz

Brands are composed of figures, signs or symbols such as logos, colours and designs to be formed for service or products to be different from their counterparts. However, brands have nowadays a large meaning that defines its classical description. It has an understanding that pioneers novelties by forming the perception of quality, being emotional constituents and leading to links to their consumers. While entering different brandets all over the world, Turkish brands are encountering a new type of consumers in Turkey migrating from different countries. Most of these new consumers meet Turkish brands for the first time. The present study was performed to investigate the perception of Turkish brands living in Konya. How these consumers look at the brands of clothes, food, beverages, GSM operators and whiteware appliances, and perceive these brands are tried to be determined. Which brands they chose according to their preferences, and the awareness of Turkish brands were evaluated in the study.

Kaynakça

  • • Aaker, D., (1991). Managing Brand Equity. Capitalizing on The Value of a Brand Name, Free Press, New York.
  • • Aaker, D.A., (1995). Strategic Brandet Management, John Wıley&Sons Inc, New York.
  • • Aktuğlu, I.K., (2004). Marka Yönetimi, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • • Ar, A., (2007). Marka ve Marka Stratejileri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • • Babür, T.N., (2010). İletişim Temelli Marka Yönetimi, Beta Yayım Dağıtım, İstanbul.
  • • Bylthe, J., (2001). Pazarlama ilkeleri (Çev. Yavuz Odabaşı), Bilim Teknik Yayın Evi, İstanbul.
  • • Elden, M., (2009). Reklam ve Reklamcılık, Say Yayınları, İstanbul.
  • • Hung, C., (2005). The Effect of Brand Image on Public Relations Perceptions and Customer Loyalty. International Journal of Management; 25(2), 237-246.
  • • Keller, K.L., (1993). Conceptualizing, Measuring, and Managing Customer-Based Brand Equity, Journal of Brandeting, Vol: 57.
  • • Knapp, E.D., (2000). Marka Aklı. Çev: Azra Tuna Akartuna, Mediacat Yayınları, İstanbul.
  • • Kotler, P. and Gary, A., (2004). Principles of Brandeting, Pearson-Prentice Hall Education İnternational. New Jersey.
  • • Mucuk, İ., (1997). Pazarlama İlkeleri, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • • Odabası, Y. ve Mine, O., (2004). Pazarlama İletisimi Yönetimi,
  • • Mediacat Yayınları, İstanbul.
  • • Perry, A. and Wisnom III, D., (2004). Markaların DNA’sı Essiz ve Dayanıklı Markaların Yaratmanın Kuralları, çev. Zeynep Yılmaz, MediaCat Kitapları, İstanbul.
  • • Pira, A., Kocabaş, F. ve Yeniçeri, M., (2005). Küresel Pazarda Marka Yönetimi ve Halkla İlişkiler, Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri, İstanbul.
  • • Tek, Ö.B., (1997). Pazarlama İlkeleri, Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları, Beta Yayınları, İstanbul.
  • • Tosun, N.B., (2010). İletişim Temelli Marka Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • • Tuna, M. ve Tuna, A.A., (2007). Kurumsal Kimlik Yönetimi, Beta Yayınları, Ankara.
  • • Uztuğ, F., (2002). Markan Kadar Konuş, Mediacat Yayınları, İstanbul.

NWSAID: 2014.9.4.4C0188

Yıl 2014, Cilt: 9 Sayı: 4, 178 - 189, 10.10.2014
https://doi.org/10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188

Öz

Marka, ürün ya da hizmetlerin rakiplerinden farklılaşması için oluşturulan logo, renk, tasarım gibi şekil, isim, işaret veya sembollerin birleşmesinden oluşmaktadır. Günümüzde ise marka bundan çok daha fazlasını ifade etmektedir. Marka, kalite algısı oluşturan, duygusal bileşenleri olan, tüketicisiyle bağ kuran, yeniliklere öncülük eden bir anlayışa sahiptir. Türk markaları Dünya’daki farklı pazarlara girmeye çalışırken, ülke içinde ise farklı yerlerden göç eden yeni bir tüketiciyle tanışmaktadır. Bu tüketicilerin büyük bir kısmı Türk markalarıyla ilk defa karşılaşmaktadır. Bu çalışma Konya’da yaşayan yabancıların Türk marka algılarını ölçmek için yapılmıştır. Bu yabancı tüketicilerin, giyim, yiyecek, içecek, gsm ve beyaz eşya markalarına bakışları ve marka algıları belirlenmektedir. Kendi kültür ve yaşam tarzlarına göre hangi markaları tercih ettikleri, Türk marka bilinirliği incelenmiştir.

Kaynakça

  • • Aaker, D., (1991). Managing Brand Equity. Capitalizing on The Value of a Brand Name, Free Press, New York.
  • • Aaker, D.A., (1995). Strategic Brandet Management, John Wıley&Sons Inc, New York.
  • • Aktuğlu, I.K., (2004). Marka Yönetimi, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • • Ar, A., (2007). Marka ve Marka Stratejileri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • • Babür, T.N., (2010). İletişim Temelli Marka Yönetimi, Beta Yayım Dağıtım, İstanbul.
  • • Bylthe, J., (2001). Pazarlama ilkeleri (Çev. Yavuz Odabaşı), Bilim Teknik Yayın Evi, İstanbul.
  • • Elden, M., (2009). Reklam ve Reklamcılık, Say Yayınları, İstanbul.
  • • Hung, C., (2005). The Effect of Brand Image on Public Relations Perceptions and Customer Loyalty. International Journal of Management; 25(2), 237-246.
  • • Keller, K.L., (1993). Conceptualizing, Measuring, and Managing Customer-Based Brand Equity, Journal of Brandeting, Vol: 57.
  • • Knapp, E.D., (2000). Marka Aklı. Çev: Azra Tuna Akartuna, Mediacat Yayınları, İstanbul.
  • • Kotler, P. and Gary, A., (2004). Principles of Brandeting, Pearson-Prentice Hall Education İnternational. New Jersey.
  • • Mucuk, İ., (1997). Pazarlama İlkeleri, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • • Odabası, Y. ve Mine, O., (2004). Pazarlama İletisimi Yönetimi,
  • • Mediacat Yayınları, İstanbul.
  • • Perry, A. and Wisnom III, D., (2004). Markaların DNA’sı Essiz ve Dayanıklı Markaların Yaratmanın Kuralları, çev. Zeynep Yılmaz, MediaCat Kitapları, İstanbul.
  • • Pira, A., Kocabaş, F. ve Yeniçeri, M., (2005). Küresel Pazarda Marka Yönetimi ve Halkla İlişkiler, Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri, İstanbul.
  • • Tek, Ö.B., (1997). Pazarlama İlkeleri, Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları, Beta Yayınları, İstanbul.
  • • Tosun, N.B., (2010). İletişim Temelli Marka Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • • Tuna, M. ve Tuna, A.A., (2007). Kurumsal Kimlik Yönetimi, Beta Yayınları, Ankara.
  • • Uztuğ, F., (2002). Markan Kadar Konuş, Mediacat Yayınları, İstanbul.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm İletişim Bilimleri
Yazarlar

İMRAN Uğur

Yayımlanma Tarihi 10 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Uğur, İ. (2014). POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS. Humanities Sciences, 9(4), 178-189. https://doi.org/10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188
AMA Uğur İ. POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS. Humanities Sciences. Ekim 2014;9(4):178-189. doi:10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188
Chicago Uğur, İMRAN. “POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS”. Humanities Sciences 9, sy. 4 (Ekim 2014): 178-89. https://doi.org/10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188.
EndNote Uğur İ (01 Ekim 2014) POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS. Humanities Sciences 9 4 178–189.
IEEE İ. Uğur, “POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS”, Humanities Sciences, c. 9, sy. 4, ss. 178–189, 2014, doi: 10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188.
ISNAD Uğur, İMRAN. “POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS”. Humanities Sciences 9/4 (Ekim 2014), 178-189. https://doi.org/10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188.
JAMA Uğur İ. POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS. Humanities Sciences. 2014;9:178–189.
MLA Uğur, İMRAN. “POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS”. Humanities Sciences, c. 9, sy. 4, 2014, ss. 178-89, doi:10.12739/NWSA.2014.9.4.4C0188.
Vancouver Uğur İ. POINTS OF VIEW BY FOREIGNERS LIVING IN KONYA TO TURKISH BRANDS. Humanities Sciences. 2014;9(4):178-89.