COĞRAFİ İŞARET KORUMASININ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİN ÖNEMİ
Öz
Bu çalışmada fikri ve sınai mülkiyet haklarından biri olan coğrafi işaretler, coğrafi işaret korumasının dünyada ve Türkiye’deki güncel durumu ve tarihsel gelişimi literatür taramasına dayanan betimleme yöntemiyle incelenmektedir. Çalışmanın amacı, korumayla sağlanabilecek ekonomik etkileri tüketiciler ve yerel üreticiler açısından ele almak, özellikle kırsal kalkınmaya ve ülke ekonomisine olan katkısını nitel ve sınırlı olarak da nicel boyutlarıyla analiz etmektir. Güçlü bir koruma sayesinde geleneksel bilgi ve kültürel mirasın sürekliliğinin sağlanacağı ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin coğrafi işaret tescilinin sağlayacağı ekonomik potansiyelden etkin şekilde yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- • Akerlof, A.G., (1970). “The market for lemons: quality, uncertainty and the market mechanism”, Quarterly Journal of Economics, 84 (August): 488-500.
- • Babcock, B.A. and Clemens, R., (2004). “Geographical Indications and Property Rights: Protecting Value-Added Agricultural Products”, MATRIC Briefing Paper 04-MBP 7, Iowa State University.
- • Birinci, Y., (2008). “Yöresel Ürünler İçin Yeni Açılımlar: Coğrafi İşaretler”, GEME’den Bakış, 36:85-86.
- • Bowen, S., and Valenzuela, A.Z., (2009). “Geographical Indications, Terroir, and Socioeconomic and Ecological Sustainability: The Case of Tequila. Journal of Rural Studies 25:108–19.
- • Bramley, C. and Kirsten, J., (2007). “The Economics of Geographical Indications: Toward a Conceptual Framework for Geographical Indication Research in Developing Countries”, Contributed Paper for the International Roundtable on the Economics of Intellectual Property Rights, WIPO, Geneva, November 26-27.
- • Bramley, C., Bienabe, E., and Kirsten, J., (2009). “The economics of geographical indications: towards a conceptual framework for geographical indication research in developing countries, in The Economics of Intellectual Property”, PP 109–149, http://www.wipo.int/ip-development/en/economics/pdf/wo_1012_e.pdf. , Erişim tarihi: 26.03.2015.
- • Combris, P., Lecocq, S., and Visser, M., (1997). “Estimation of a hedonic price equation for Bordeaux wine: does quality matter?”, The Economic Journal, Vol. 107 No. 441, pp. 390-402.
- • Combris, P., Lecocq, S., and Visser, M., (2000). “Estimation of a hedonic price equation for Burgundy wine”, Applied Economics, Vol. 32 No. 8, pp. 961-7.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
7 Nisan 2015
Gönderilme Tarihi
3 Mart 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 2