BibTex RIS Kaynak Göster

TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 1 - 15, 10.01.2016

Öz

Bu çalışmada tüketicilerin dışarıda yemek yeme amaçlarının belirlemesi amaçlanmıştır. Dışarıda yemek yeme, ev dışında bir yiyecek-içecek işletmesi tarafından hazırlanan ve servis edilen yiyecek-içeceklerin, ücreti ödenerek tüketilmesidir. Araştırmanın örneklemini dışarıda yemek yiyen 392 tüketici oluşturmaktadır. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme, veri toplama aracı olarak soru formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde faktör analizi, mutlak ve yüzde değer, aritmetik ortalama, standart sapma, student t testi, one way Anova ve Tukey testi kullanılmıştır. Yapılan faktör analizine göre, tüketicilerin dışarıda yemek yeme amaçlarına ilişkin dört faktör belirlenmiş ve bu faktörler psikolojik, sosyolojik, zorunluluk ve ekonomik olarak isimlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin öncelikli olarak fizyolojik gereksinim olan açlığı gidermekten ziyade, sosyal, psikolojik ve ekonomik nedenlerden ve zorunluluktan dolayı dışarıda yemek yediği; kadın ve evli tüketicilerde psikolojik ve zorunluluk unsurlarının, erkek ve bekâr tüketicilerde ise sosyolojik ve ekonomik unsurların öncelikli dışarıda yemek yeme amacı olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • • Altunışık, R. ve diğ., (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • • Arıker, Ç., (2002). Tüketicilerin Restoran Seçiminde Kullandıkları Seçim Kriterleri ile Demografik Özellikleri Arasındaki İlişki. Öneri, 10(38), 11-31.
  • • Cullen, P., (1994). Time, Tastes and Technology: The Economic Evolution of Eating Out. British Food Journal, 96(10), 4-9.
  • • Chang, J. and Hsieh, A., (2006). Leisure Motives of Eating Out in Night Markets.
  • • Edwards, J.S.A., (2013). The Food Service Industry: Eating Out is More Than Just A Meal. Food Quality and Preference, 27, 223-229.
  • • Gregory, S. and Kim, J., (2004). Restaurant Choice: The Role of Information. Journal of Foodservice Business Research, 7(1), 81-95.
  • • Hansen, K.V., Jensen, Q., and Gustafsson, I., (2005). The Meal Experince of A La Carte Restaurant Customer. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 5(2), 135-151.
  • • İslamoğlu, A. ve Altunışık, R., (2013). Tüketici Davranışları. (4.Baskı), İstanbul: Beta Basım.
  • • Jaafar, S.N., Lumbers, M., and Eves, A., (2009). Does food really matters in the eating out experience in Restaurants. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8(2), 1-11.
  • • Kant, A.K. and Graubard, B.I., (2004). Eating Out in America, 1987-2000: Trends and Nutritional Correlates. Preventive Medicine, 38, 243-249.
  • • Koç, E., (2013). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri. (5.Baskı) Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • • Mutlu, S. ve Gracia, A., (2004). Food Consumption Away from Home in Spain. Journal of Food Products Marketing, 10(2). 1-16.
  • • Narine, T. and Badrie, N.,(2007) Influential Factors Affecting Food Choices of Consumers When Eating Outside the Household in Trinidad, West Indies. Journal of Food Products Marketing, 13(1), 19-28.
  • • Olsen, W.K., Warde, A. and M.L., (2000). Social Differentiation and The Market for Eating Out in the UK. Hospitality Management, 19, 173-190.
  • • Özdemir, B., (2010). Dışarıda Yemek Yeme Olgusu: Kuramsal Bir Model Önerisi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 218-232.
  • • Park, C., (2004). Efficient or Enjoyable? Consumer Values of Eating-Out and Fast Food Restaurant Consumption in Korea. Hospitality Management, 23, 87-94.
  • • Petterson, A. ve Fjellström, C. (2007). Restaurants as Friends of the Family: Fuctions of Restaurant Visits in Everyday Life. Journal of Foodservice,18, 207-217.
Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 1 - 15, 10.01.2016

Öz

Kaynakça

  • • Altunışık, R. ve diğ., (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • • Arıker, Ç., (2002). Tüketicilerin Restoran Seçiminde Kullandıkları Seçim Kriterleri ile Demografik Özellikleri Arasındaki İlişki. Öneri, 10(38), 11-31.
  • • Cullen, P., (1994). Time, Tastes and Technology: The Economic Evolution of Eating Out. British Food Journal, 96(10), 4-9.
  • • Chang, J. and Hsieh, A., (2006). Leisure Motives of Eating Out in Night Markets.
  • • Edwards, J.S.A., (2013). The Food Service Industry: Eating Out is More Than Just A Meal. Food Quality and Preference, 27, 223-229.
  • • Gregory, S. and Kim, J., (2004). Restaurant Choice: The Role of Information. Journal of Foodservice Business Research, 7(1), 81-95.
  • • Hansen, K.V., Jensen, Q., and Gustafsson, I., (2005). The Meal Experince of A La Carte Restaurant Customer. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 5(2), 135-151.
  • • İslamoğlu, A. ve Altunışık, R., (2013). Tüketici Davranışları. (4.Baskı), İstanbul: Beta Basım.
  • • Jaafar, S.N., Lumbers, M., and Eves, A., (2009). Does food really matters in the eating out experience in Restaurants. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8(2), 1-11.
  • • Kant, A.K. and Graubard, B.I., (2004). Eating Out in America, 1987-2000: Trends and Nutritional Correlates. Preventive Medicine, 38, 243-249.
  • • Koç, E., (2013). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri. (5.Baskı) Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • • Mutlu, S. ve Gracia, A., (2004). Food Consumption Away from Home in Spain. Journal of Food Products Marketing, 10(2). 1-16.
  • • Narine, T. and Badrie, N.,(2007) Influential Factors Affecting Food Choices of Consumers When Eating Outside the Household in Trinidad, West Indies. Journal of Food Products Marketing, 13(1), 19-28.
  • • Olsen, W.K., Warde, A. and M.L., (2000). Social Differentiation and The Market for Eating Out in the UK. Hospitality Management, 19, 173-190.
  • • Özdemir, B., (2010). Dışarıda Yemek Yeme Olgusu: Kuramsal Bir Model Önerisi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 218-232.
  • • Park, C., (2004). Efficient or Enjoyable? Consumer Values of Eating-Out and Fast Food Restaurant Consumption in Korea. Hospitality Management, 23, 87-94.
  • • Petterson, A. ve Fjellström, C. (2007). Restaurants as Friends of the Family: Fuctions of Restaurant Visits in Everyday Life. Journal of Foodservice,18, 207-217.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm İşletme
Yazarlar

FİLİZ Gümüş Dönmez

AYDAN Bekar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gümüş Dönmez, F., & Bekar, A. (2016). TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences, 11(1), 1-15.
AMA Gümüş Dönmez F, Bekar A. TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences. Ocak 2016;11(1):1-15.
Chicago Gümüş Dönmez, FİLİZ, ve AYDAN Bekar. “TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME”. Social Sciences 11, sy. 1 (Ocak 2016): 1-15.
EndNote Gümüş Dönmez F, Bekar A (01 Ocak 2016) TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences 11 1 1–15.
IEEE F. Gümüş Dönmez ve A. Bekar, “TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME”, Social Sciences, c. 11, sy. 1, ss. 1–15, 2016.
ISNAD Gümüş Dönmez, FİLİZ - Bekar, AYDAN. “TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME”. Social Sciences 11/1 (Ocak 2016), 1-15.
JAMA Gümüş Dönmez F, Bekar A. TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences. 2016;11:1–15.
MLA Gümüş Dönmez, FİLİZ ve AYDAN Bekar. “TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME”. Social Sciences, c. 11, sy. 1, 2016, ss. 1-15.
Vancouver Gümüş Dönmez F, Bekar A. TÜKETİCİLERİN DIŞARIDA YEMEK YEME NEDENLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences. 2016;11(1):1-15.