Bu çalışmada ulusal yüzme müsabakalarına katılan yüzücülerin beslenme profilleri incelemek amaçlanmıştır. Çalışmaya 12-14 yaşlarında 14 yüzücü katılmıştır. Yüzücülerin yedi günlük aldıkları ve tükettikleri besin maddeleri belirlenerek enerji ihtiyaçları hesaplanarak beslenme profilleri belirlenmiştir. Çalışmada yüzücülerin ağırlık, boy, yüzde yağ oranları, haftalık antrenman süreleri ve hemoglobin hematokrit değerleri ölçülmüştür. Çalışmada yüzücülerin yaş ortalamaları 12.9, ağırlık ortalamaları 46.9 kg, boy ortalamaları 158 cm, vücut kitle indeks ortalamaları 17.9 olarak belirlenmiştir. Kan parametreleri incelendiğinde ise; hemoglobin değeri 12.9 hematokrit değeri 39.1 olarak tespit edilmiştir. Yüzücülerin günlük ortalma 1668 kcal enerji, protein 79 gr, kalsiyum 855 mgr, demir 12 mgr, Vitamin A 2863 IU, Vitamin C 65mgr aldıkları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda araştırmaya katılan yüzücülerin enerji miktarları değerlendirilmiş, tükettikleri besinlerin belirlenen değerler gözönüne alınarak eksik olduğu saptanmıştır. Buna gore yüzücülerin diyet programlarının yeniden yapılandırılmasının gerekli olduğu önerilmiştir.
The swimmer group analyzed in this study participated to the national competition. These groups compose of 14 swimmers which has 12-14 years old. Their foods intakes for seven consecutive days are determined energy content of the food consumed are calculated. The swimmers height, weight and fat characteristics are measured, their training time is observed. Hemoglobin and hematocrit quantities in their bloods samples are determined As a result their age 12.9, their height 158, weight 46.9, fat ratio %9.6, body mass index 17,9 are found. In the other hand their hemoglobin values are 12.9, hematocrit 39.1. Their mean energy in takes is 1668 kcal, protein 79 gr., calcium 855 mgr., Iron 12 mgr., Vitamin A 2863 IU and Vitamin C 65 mgr. These results are discus with respected literature. The results shows that the swimmer has deficiency of energy respect to their needs and compared to advised values for swimmers. To balance their energy intake, an individual study of each simmer energy needs should be evaluated. Accordingly, adequate nutrition diet program can be established.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Spor Yöneticiliği |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 4 |