Çalışmanın amacı, İstanbul İli Esenyurt İlçesi’ndeki
bir ortaokulda öğrenim gören müsabık güreşçilerin beslenme alışkanlıklarının
incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi yaş ortalamaları 12.83±1.48 olan 27
erkek ve 21 kız toplam 48 müsabık güreşçidir. Güreşçilerin %25’i haftada 1-2 gün,
%33.3’ü haftada 3-4 gün ve %41.7’si ise her gün düzenli antrenman yapmaktadırlar.
Araştırmada iki ayrı veri toplama formu kullanılmıştır. Sporcuların ve
ailelerinin tanımlayıcı özellikleri, beslenme alışkanlıkları, bazı besinleri ne
sıklıkta tükettikleri ve okulda ya da dışarıda en çok tükettikleri yiyecek ve
içecekler belirlenmiştir. Sporcuların %50’sinin üç temel öğünden birini
atladığı, %14.6’sının ise sabah kahvaltısı yapmadığı görülmüştür. Güreşçilerin
antrenman sıklıkları ile beslenme durumları, hafta içi ve hafta sonu televizyon
izleme, bilgisayar başında vakit geçirme durumları arasında istatistiksel
olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Adölesan dönemdeki sporculara, ailelerine ve
antrenörlerine yönelik beslenme eğitimlerinin düzenlenerek bilinçlenmenin
arttırılması ve düzenli spor yaşamı olan çocuk ve gençlerde sağlıksız ve
düzensiz beslenmenin sonuçlarıyla ilgili kamu spotlarının oluşturulması sorunun
çözümüne katkı sağlayabilecek uygulamalardır.
Güreş Adölesan Antrenman Sıklığı Beslenme Alışkanlıkları Besin Tüketim Sıklığı
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 3 |