In this study, the effect of Lycium barbarum L.,in the corrosion behaviour of copper has been investigated in 3.5% NaCl solution (pH=8.0) using potentiodynamic polarization and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). Current-potential curve and Nyquist diagrams were obtained in different concentrations of Lycium barbarum. The surface morphology of copper after their exposure to 3.5% NaCl solution with and without of Lycium barbarum was examined by scanning electron microscopy (SEM). The obtained results show that, Lycium barbarum inhibits corrosion of copper in 3.5% NaCl solution. Inhibition activity was determined to increase with the concentration of Lycium barbarum.
Copper Electrochemical Techniques Corrosion Scanning Electron Microscopy (SEM) Lycium Barbarum L
Bu
çalışmada, bakırın korozyon davranışlarına kurt üzümü (Lycium barbarum L., Solanaceae) meyve konsantresinin inhibisyon
etkisi %3,5 NaCl çözeltisinde
(pH=8,0) potansiyodinamik polarizasyon ve elektrokimyasal impedans
spektroskopisi kullanılarak araştırılmıştır. Kurt üzümü meyve konsantresinin
farklı derişimlerde akım-potansiyel eğrileri ve Nyquist diyagramı elde
edilmiştir. Kurt üzümü meyve konsantresini içeren ve içermeyen %3,5 NaCl çözeltilerinde
bekletildikten sonra bakır elektrotun taramalı elektron mikroskopu (SEM) ile
yüzey görüntüleri kaydedilmiştir. Elde edilen sonuçlardan kurt üzümü meyve
konsantresi %3,5 NaCl çözeltisinde
bakırın korozyonunu engellediği belirlenmiştir. İnhibisyon etkinliğinin, kurt
üzümü meyve konsantresinin derişimi ile değiştiği tespit edilmiştir.
Bakır Elektrokimyasal Teknikler Korozyon Taramalı elektron mikroskopu (SEM) Kurt Üzümü
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |