A total of 50 samples were obtained from retail outlets. Mineral substances and heavy metal levels of the samples were detected with ICP-OES. The average levels in the cokelek samples were determined as (mg/kg); calcium 327.76, phosphorus 67.46, magnesium 136.11, sodium 620.40, potassium 1142.24, copper 1.13, zinc 4.19, manganese 0.41, iron 5.70, chrome 0.06 and aluminum 3.05. As for the kurut samples were determined as (mg/kg); calcium 13968.52,phosphorus 1060.47, magnesium 432.42, sodium 9782.45, potassium 7012.45, copper 2.44, zinc 9.66, manganese 1.25, iron 6.57, chrome 0.09 and aluminum 1.07. Additionally, cobalt, nickel, arsenic, lead and cadmium levels in the cokelek and kurut samples were detected below the detection limit. In conclusion, the results indicated that calcium, phosphorus, sodium, potassium, copper, zinc and aluminum levels of the samples showed significant statistical differences (PË0.001) due to diversity of the production techniques. Heavy metal levels ofthe samples were within the acceptable limits established in the Turkish Food Codex.
Perakende satış merkezlerinden toplanan 50 adet (25 çökelek ve 25 kurut) numunenin mineral madde ve ağır metal içerikleri ICP-OE ile belirlendi. Çökelek örneklerinde ortalama mineral madde ve ağır metal içerikleri (mg/kg); kalsiyum 327.76, fosfor 67.46, magnezyum 136.11, sodyum 620.40, potasyum 1142.24, bakır 1.13, çinko 4.19, mangan 0.41, demir 5.70, krom 0.06 ve alüminyum ise 3.05 olarak tespit edildi. Kurut örneklerinde ise ortalama (mg/kg) kalsiyum 13968.52, fosfor 1060.47, magnezyum 432.42, sodyum 9782.45, potasyum 7012.45, bakır 2.44, çinko 9.66, mangan 1.25, demir 6.57, krom 0.09 ve alüminyum ise 1.07 düzeyinde saptandı. Ayrıca kobalt, nikel, arsenik, kurşun ve kadmiyum miktarının tespit edilebilir seviyenin altında olduğu görüldü. Sonuç olarak numunelerin üretim tekniğindeki çeşitliliklere bağlı olarak kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, bakır, çinko ve alüminyum değerlerinde anlamlı farklıklar olduğu (PÃâ0.001)fakat ağır metallerin ise Türk Gıda Kodeksi`nin bazı gıdalar için belirlediği sınırlar içerisinde olduğu tespit edildi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Temel Bilimler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 3 |