This study was made to find out microbiological and chemical quality of fresh rainbow trout marketed in Elazig. The avarage counts of total mesophilic aerobic bacteria, coliforms, psycrophilic bacteria, Staphylococcus – Micrococcus, yeast-mold and Escherichia coli biotype I were found to be 6.06, 1.84, 1.21, 2.15, 1.70 and 0.08 log10 CFU/cm2 in 30 fish samples purchased at different time, respectively. Escherichia coli biotype I was detected in 2 (6.67%) out of 30 samples. It was observed that 10 (33.33%), 6 (20%) and 1 samples out of 30 samples were not suitable to standards in terms of TMA, coliforms and Escherichia coli biotype I, respectively. In result of statistical analyses, mild positive correlation (r:0.43) were found between total mesophilic aerobic bacteria and dry substance of the samples. A mild positive correlation (r: 0.43) between yeast-mold and pH level were detected in samples. Mean values of pH, dry substance, ash, TVB-N value and TBA level (as mg/kg) of samples were found to be 6.55, 30.38%, 1.41%, 12.43 % and 0.32, respectively. As a result, it was detected that microbiological quality of 18 of samples were not in compliance with current standards, and these products may exhibit a potential risk for public health due to they have Escherichia coli biotype I with respect to chemical parameters, however, all of samples were in compliance with current standards.
Rainbow trout Microbiological Chemical QualitY Public Health.
Bu
çalışma Elazığ’da tüketime sunulan taze gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss W) mikrobiyolojik ve
kimyasal kalitesini ortaya koymak için yapıldı. İncelenen 30 adet balık
örneğinin 2 tanesinde (%6.67) Escherichia
coli 1 saptandı. Bu örneklerin 10 (%33.33) tanesinin toplam aerobik
mezofilik bakteri sayısı, 6 (%20) tanesinin Koliform grubu bakteri sayısı ve 2
(%6.67) tanesinin ise Escherichia coli-1
sayısı bakımından belirtilen standartlara uygun olmadığı görüldü. İncelenen
örneklerde ortalama olarak pH değeri 6.55, kuru madde oranı %30.48, kül miktarı
%1.41, TVB-N miktarı 12.43 mg/100g ve TBA sayısı ise 0.32 mg/ 1000g olarak
bulundu. Sonuç olarak incelenen 18 balık örneğinin mikrobiyolojik kalitelerinin
belirtilen standartların üzerinde olduğu, 2 adet balık örneğinde ise Escherichia coli 1 bakterisine
rastlanılması bakımından halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike arz
edebileceği, ancak kimyasal sonuçlar bakımından ise tüketilebilirlik
sınırlarını aşmadıkları tespit edildi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Temel Bilimler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 6 Sayı: 1 |