BibTex RIS Kaynak Göster

THE EVALUATION OF ENERGY EXPENDITURE AND NUTRITIONAL STATUS OF THE WORKERS IN THE INDUSTRY

Yıl 2011, Cilt: 6 Sayı: 3, 84 - 108, 01.04.2011

Öz

This research was planned and carried out for evaluating the energy expenditure and nutritional status of the workers in the industry. The data in the research was collected by means of a questionnaire developed by the researcher, physical activity record form and food consumption record form. The percentage of male workers is 89.8% and female workers is 10.2% who participated in this research. Average age is 21.51±8.25. BMI of the 67.7% of the workers in the context of this research is in the normal range, whereas 22.8% of them is lightly fat or obese. The average energy intakes of the light, medium and heavy activity workers are 2481.07±418.24 kcal, 2557.89±404.59 kcal and 2686.46±410.90 kcal consecutively; whereas their energy expenditures are 2594.14±389.55 kcal, 3135.75±300.66 kcal and 3851.74±411.22 kcal consecutively. The difference between energy intakes and energy expenditures of workers according to their activity levels is found to meaningful statistically (p

SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2011, Cilt: 6 Sayı: 3, 84 - 108, 01.04.2011

Öz

Bu çalışma; sanayide çalışan işçilerin enerji harcamaları ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Soru formu, fiziksel aktivite kayıt formu ve besin tüketimi kayıt formu kullanılarak farklı iş yerlerinde çalışan 167 işçi ile yapılan çalışmada; işçilerin %89.8’i erkek,  %10.2’si kadın; yaş ortalaması ise 21.51±8.25’dir. Araştırma kapsamına alınan işçilerin %67.7’sinin BKI normal sınırlarda olup, %22.8’inin hafif şişman veya obez olduğu belirlenmiştir. Fiziksel aktivite düzeyine göre hafif, orta ve ağır aktiviteli olan işçilerin günlük ortalama enerji alımları sırasıyla 2481.07±418.24 kkal, 2557.89±404.59 kkal, 2686.46±410.90 kkal iken; harcadıkları enerji sırasıyla 2594.14±389.55 kkal, 3135.75±300.66 kkal, 3851.74±411.22 kkal’dir. İşçilerin fiziksel aktivite düzeyine göre enerji alımları ile harcamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Orta aktiviteli olanların %9.1’inin, ağır aktiviteli olanların %34.1’inin enerji alımları yetersizdir (p<0.01). Tüm işçilerin %74.9’unun protein; tamamının (%100) karbonhidrat tüketiminin fazla olduğu saptanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Çocuk Gelişimi
Yazarlar

Aydan Bekar Bu kişi benim

Ali Fuat Ersoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bekar, A., & Ersoy, A. F. (2011). SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Vocational Education, 6(3), 84-108.
AMA Bekar A, Ersoy AF. SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Vocational Education. Nisan 2011;6(3):84-108.
Chicago Bekar, Aydan, ve Ali Fuat Ersoy. “SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Vocational Education 6, sy. 3 (Nisan 2011): 84-108.
EndNote Bekar A, Ersoy AF (01 Nisan 2011) SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Vocational Education 6 3 84–108.
IEEE A. Bekar ve A. F. Ersoy, “SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”, Vocational Education, c. 6, sy. 3, ss. 84–108, 2011.
ISNAD Bekar, Aydan - Ersoy, Ali Fuat. “SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Vocational Education 6/3 (Nisan 2011), 84-108.
JAMA Bekar A, Ersoy AF. SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Vocational Education. 2011;6:84–108.
MLA Bekar, Aydan ve Ali Fuat Ersoy. “SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Vocational Education, c. 6, sy. 3, 2011, ss. 84-108.
Vancouver Bekar A, Ersoy AF. SANAYİDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ENERJİ HARCAMALARI VE BESLENME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Vocational Education. 2011;6(3):84-108.