Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İLHANLILAR DEVRİNDE AZERBAYCAN'IN İKTİSADİ DURUMU

Yıl 2021, Sayı: 1, 1 - 15, 30.05.2021

Öz

Moğollar Harezmşah Muhammed’i yenilgiye uğrattıktan sonra peşinden Rey’e kadar ilerlemişler (1220), burayı ele geçirip tahrip ettikten sonra sultanın peşinden batı İran’a Cibâl’e girmişler ve 618 yılı başlarında (Şubat-Mart 1221) Tebriz’e yönelmişlerdi. Tebriz halkı Moğollara değerli eşyalar, erzak, kumaşlar ve atlar vererek şehre dokunmalarını önlemişti. Moğollar, buradan Merâga’ya yönelip ele geçirmişler, kendilerine direnen halkı kılıçtan geçirip, şehri yakıp, yıkmışlardı (30 Mart 1221). Ağustos-Eylül 1221 tarihinde Hemedan’ı aynı akıbete uğratarak Azerbaycan Atabeyliği topraklarına yönelmişlerdi. Burada ilk olarak Erdebil’i ele geçirip, büyük bir kısmını harabeye çevirmişlerdi. Yönlerini tekrar Tebriz’e çevirmişler, Atabey Özbek ailesini Hoy taraflarına gönderip, kendisi de Nahçivân’a gitmek suretiyle başkentini kaderiyle baş başa bıraktığı için sahipsiz kalan şehir halkı Moğollarla anlaşarak değerli mallar ve eşyalar vermek suretiyle kendilerini kurtarmışlardı. Tebriz’e dokunmadan Sarav tarafına yönelen Moğollar, burayı ele geçirip, yağmaladıktan sonra halkının büyük bir kısmını kılıçtan geçirip Arrân bölgesine hareket etmişlerdi. Burada ilkin Beylekân ele geçirilmiş ve aynı kötü akıbete uğratılmıştı (Ekim-Kasım 1221). Arrân’da bulunan bütün küçüklü büyüklü yerleşim yerleri tahribata uğratılmışlardı. Moğollar bölgenin en büyük ve müstahkem şehri olan Gence’ye de saldırarak şehrin sakinleriyle anlaşıp, kararlaştırılan miktarda para ve mal karşılığında şehre dokunmadan komşu Gürcistan topraklarına girmişlerdi. Onlar 1224’te bölgeden ayrıldıkları zamana kadar tahribatlarını aralıksız sürdürmüşlerdi.
Bu makale ile İlhanlılar Devrinde Azerbaycan'ın İktisadi Durumu ele alınacaktır.

Kaynakça

  • Aknerli Grigor, Okçu Milletin Tarihi, Çev. H. Andreasyan, İstanbul, 2007.
  • Ali-Zade, A. A., Sotsialne-ekonomiçeskoyi politiçeskaya istoria Azerbaycana v XIII- XIV v., Bakû, 1956.
  • Bratianu, G. I., Recherches sur le Commerce Génois dans la Mer Noire au XIIIe Siècle, Paris, 1929.
  • Clavijo, Anadolu, Orta Asya ve Timur, Çev. Ö. R. Doğrul, İstanbul, 1993.
  • Cuveynî, Târîh-i Cihân Gûşâ, Çev. M. Öztürk, III cild, Ankara, 1999.
  • Əliyarlı, S., Azǝrbaycan Tarihi Üzrǝ Qaynaqlar, Bakı, 2007.
  • Evliyâ Çelebi, Seyahatnâme, Haz. T. Temelkuran, N. Aktaş, 10 cild, İstanbul, tarihsiz.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hüseyin Kayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kayhan, H. (2021). İLHANLILAR DEVRİNDE AZERBAYCAN’IN İKTİSADİ DURUMU. Orta Doğu Ve Orta Asya-Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Dergisi, 1(1), 1-15.

Orta Doğu ve Orta Asya Kafkaslar Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi (ODAK), multidisipliner bir yaklaşımla Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki araştırmaları kapsayan hakemli bir dergidir. ODAK, çeşitli disiplinlerden gelen bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek bu zengin coğrafyanın kültürel, sosyal, ekonomik ve politik dinamiklerini anlamaya yönelik araştırmaları teşvik eder.


Dergi, Türkçe, İngilizce, Farsça ve Azerbaycan Türkçesi gibi dillerde yayınlanan orijinal araştırma makalelerine, derlemelere, incelemelere ve kavramsal çalışmalara yer verir. ODAK, yüksek akademik standartlara sahip olan ve uluslararası alanda tanınan bir yayın organı olup, disiplinlerarası bir platform sunarak farklı bilim alanlarının birleştiği ve etkileşimde bulunduğu bir ortam sağlar.


ODAK, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki bilimsel araştırmaların yaygınlaşmasını ve bu coğrafyanın kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergi, akademik topluluğun yanı sıra politika yapıcıları, araştırmacılar, uzmanlar ve ilgilenen herkes için önemli bir bilgi kaynağı olmayı hedefler.


ODAK dergisi, kaliteli ve yenilikçi araştırmaları destekleyerek Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinin derinliklerine ışık tutmayı ve bu coğrafyanın geleceğine iz bırakmayı amaçlayan bir yayındır.