Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Azerbaycan’ın Aran Karabağ Bölgesinin Sözlü Edebiyatında Toprak

Yıl 2021, Sayı: 1, 1 - 15, 30.05.2021

Öz

Eski dönemlerden bu güne gibi ister edebiyatta, isterse onun temel taşını oluşturan çok zengin sözlü edebiyatımızda toprakla ilgili çok ifadeler kullanılmıştır. Azerbaycan folkloru umum Türk folklorunun bir kolu olarak çok zengindir. Azerbaycan folklorunun zenginliğinin bir nedeni de onun çeşitli bölgelerinden toplanılan folklor örneklerinde farkı özellikler olmasıdır. Örneğin, Karabağ bölgesinde toplanılan folklor örnekleri Şirvan bölgesindeki örneklerden farklıdır. Ama ne kadar farklı olsa da aynı kaynaktan su içtiği için benzerlikler daha fazladır. Folklorumuzda sürekli ismi gecen doğanın annesi sayılan toprakla ilgili çok sayıda örnekler vardır. Bu örneklere Azerbaycan’ın Aran Karabağ bölgesinde de rastladık. Sözlü edebiyatın çeşitli türlerinden olan masal, halk hikâyeleri, efsane rivayet, atasözleri, fıkra, deyim, ninniler, alkışlar, bed dualar veya merasimler, örf adetler, törenlerde toprakla ilgili çok sayıda örnekler vardır. Makalede bunlar hakkında bilgi verilecek, örnekler sunulacaktır. Bu örneklerin alındığı kaynaklar da eserde kendine yer bulacaktır.

Kaynakça

  • Aliyev, İgrar (1989) Dağlık Karabağ. Elm Y.Bakı
  • Azerbaycan Klasik Edebiyatı Kütüphanesi, I cilt (1982) Elm Y.Bakı
  • Gorki, Maksim (1935). Şura Edebiyatının Vazifeleri. Azerneşr Y.Bakı
  • Göyüşov, Reşıt (1993) Karabağ’ın Geçmişine Seyahat. Azernesr Y. Bakı
  • Karabağ: Folklor Da Bir Tarihtir. I cilt (2012) Folklor Enstitüsü Y. Bakı Karabağ: Folklor Da Bir Tarihtir. 2. cilt (2012) Folklor Ensitüsü Y. Bakı
  • Karabağ: Folklor Da Bir Tarihtir. 3 cilt (2012) Folklor Enstitüsü Y. Bakı
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Tamilla Aliyeva Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aliyeva, T. (2021). Azerbaycan’ın Aran Karabağ Bölgesinin Sözlü Edebiyatında Toprak. Orta Doğu Ve Orta Asya-Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Dergisi, 1(1), 1-15.

Orta Doğu ve Orta Asya Kafkaslar Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi (ODAK), multidisipliner bir yaklaşımla Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki araştırmaları kapsayan hakemli bir dergidir. ODAK, çeşitli disiplinlerden gelen bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek bu zengin coğrafyanın kültürel, sosyal, ekonomik ve politik dinamiklerini anlamaya yönelik araştırmaları teşvik eder.


Dergi, Türkçe, İngilizce, Farsça ve Azerbaycan Türkçesi gibi dillerde yayınlanan orijinal araştırma makalelerine, derlemelere, incelemelere ve kavramsal çalışmalara yer verir. ODAK, yüksek akademik standartlara sahip olan ve uluslararası alanda tanınan bir yayın organı olup, disiplinlerarası bir platform sunarak farklı bilim alanlarının birleştiği ve etkileşimde bulunduğu bir ortam sağlar.


ODAK, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki bilimsel araştırmaların yaygınlaşmasını ve bu coğrafyanın kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergi, akademik topluluğun yanı sıra politika yapıcıları, araştırmacılar, uzmanlar ve ilgilenen herkes için önemli bir bilgi kaynağı olmayı hedefler.


ODAK dergisi, kaliteli ve yenilikçi araştırmaları destekleyerek Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinin derinliklerine ışık tutmayı ve bu coğrafyanın geleceğine iz bırakmayı amaçlayan bir yayındır.