Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

BELIEFS AND PRACTICES RELATED TO BIRTH IN MUĞLA YERKESİK REGION

Yıl 2022, Cilt: 4 Sayı: 1, 82 - 96, 27.06.2022
https://doi.org/10.55580/oguzhan.1062937

Öz

There are some basic stages in human life. These phases move a person from one phase to another, and partly change a person's life. As we all know, these stages start with birth, marriage ete. continues with and ends with death. These phases are called "transitionalperiods". Here, we will consider the "birth" phase, which is the first of these transitional periods in the Yerkesik region of Muğla.
Man, in these new phases he has gone through, makes some practices in order to relax himself spiritually. Believing in something, or rather the need to believe, has always existed in human nature and will always exist. As a result of this, our customs, traditions and customs, which are applied from ancestor to grandchild, have been formed. Infact, almost all applications performed today; it is a trace from our ancestors, grandmothers, ancient Turks. Some of them continue in the some way and some of them have undergone some changes under the influence of today's conditions and have become a new practice. We are the carriers of culture that continues this trace.
Birth related practices start with the baby falling into the mother's womb and even before conception. The purpose of these applications, which start from before birth and continue until after birth; the healthy survival of women and children, protection from evil spirits and maintaining this healthy life for a lifetime.

Kaynakça

  • ACAR, Hakan. (2020), Kültürel ve Sosyal Bağlamında Törenler "Burdur Örneği", Isparta: Doktora Tezi. BÜYÜKOKUTAN TÖRET, Aslı. (2017), Muğla Alevi Türkmen Kültürü, Konya: Kömen Yayınları.

MUĞLA YERKESİK YÖRESİNDE DOĞUMLA İLGİLİ İNANÇ VE UYGULAMALARI

Yıl 2022, Cilt: 4 Sayı: 1, 82 - 96, 27.06.2022
https://doi.org/10.55580/oguzhan.1062937

Öz

İnsan hayatında yaşanan bazı temel evreler vardır. Bu evreler, insanı bir evreden başka bir evreye geçirir, kısmen de insanın hayatını değiştirir. Bu evreler; doğumla başlar, evlenme vs. ile devam eder ve ölümle de son bulur. Bu evrelere "geçiş dönemleri" adı verilmektedir.
İnsanoğlu, geçirmiş olduğu bu yeni evrelerde, ruhen kendini rahatlatmak adına birtakım uygulamalarda bulunur. Bir şeylere inanmak, daha doğrusu inanma ihtiyacı, insanın doğasında hep var olmuştur ve olacaktır. Bunun sonucunda atadan toruna uygulanagelen âdetlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz oluşmuştur. Aslında bugün gerçekleştirilen hemen hemen tüm uygulamalar; atalarımızdan, ninelerimizden, eski Türklerden gelen bir izdir. Bazıları aynı şekilde devam etmekte bazıları ise günümüz şartlarının etkisiyle birtakım değişikliklere uğrayarak yeni bir uygulama hâlini alarak devam etmektedir.
Doğumla ilgili uygulamalar, bebeğin anne karnına düşmesiyle hatta gebe kalmadan önce başlamaktadır. Doğum öncesinden başlayıp doğum sonrasına kadar devam eden bu uygulamalarda amaç; kadın ve çocuğun sağlıklı bir şekilde hayatta kalması, kötü ruhlardan korunması ve bir ömür de bu sağlıklı hayatı sürdürmesidir. Bu çalışmada, Muğla’nın Yerkesik yöresindeki bu geçiş dönemlerinden ilki olan "doğum" evresi ele alınacaktır.

Kaynakça

  • ACAR, Hakan. (2020), Kültürel ve Sosyal Bağlamında Törenler "Burdur Örneği", Isparta: Doktora Tezi. BÜYÜKOKUTAN TÖRET, Aslı. (2017), Muğla Alevi Türkmen Kültürü, Konya: Kömen Yayınları.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Tansu Bozdağ 0000-0003-2534-7273

Halil Göde 0000-0003-2132-0671

Yayımlanma Tarihi 27 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bozdağ, T., & Göde, H. (2022). MUĞLA YERKESİK YÖRESİNDE DOĞUMLA İLGİLİ İNANÇ VE UYGULAMALARI. Oğuzhan Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 82-96. https://doi.org/10.55580/oguzhan.1062937

Cited By