Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 10, 1 - 27, 29.02.2016

Öz

Müslüman ülkelerin bulundukları coğrafyalar ile konuştukları ve yazdıkları diller farklı olsa da onların İslâm medeniyeti, kültürü, sanatı ve edebiyatına sahip olmaları, ortak duyuş, düşünüş ve hayal sistemi yanında müşterek değerler sistemi açısından bir birliktelik ve tavırortaklığı gösterir. Arap belâğatı, aynı medeniyet ve kültürü benimsemiş olan Fars ve Türk edebiyatlarını da etkilemiştir. Arap belâğatına ait eserler yıllarca Fars, Selçuklu ve Osmanlı medreselerinde okutulmuş ve öğretilmiş, ardından tercümeleri yapılmış, daha sonra da telif Osmanlı belâğat eserleri yazılmıştır. Bu makalede, Christopher Ferrard, Tanzimat devri şair ve yazarı ‘Recâizade Mahmut Ekrem’in Ta’lîm-i Edebiyât’ının Osmanlı Belâğatının Gelişmesine Katkısı’nı ele almaktadır. Bu bağlamda yazar, yazısında “edebiyatta duygunun, zevk güzelliğinin, hayal gücünün, zarifliğin, hafızanın, deha ve hünerin rolleri, estetik öğe, üslûp tartışması, mecâzlar ve edebî sanatlar ile Ekrem’in çağdaş Osmanlı edebiyatına dair değerlendirmeleri”ni alt-başlıklar halinde ele alır. 

Kaynakça

  • -----------------
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Adem Çalışkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Çalışkan, A. (2016). RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), 6(10), 1-27.
AMA Çalışkan A. RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). Şubat 2016;6(10):1-27.
Chicago Çalışkan, Adem. “RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 6, sy. 10 (Şubat 2016): 1-27.
EndNote Çalışkan A (01 Şubat 2016) RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 6 10 1–27.
IEEE A. Çalışkan, “RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II”, Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), c. 6, sy. 10, ss. 1–27, 2016.
ISNAD Çalışkan, Adem. “RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 6/10 (Şubat 2016), 1-27.
JAMA Çalışkan A. RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2016;6:1–27.
MLA Çalışkan, Adem. “RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), c. 6, sy. 10, 2016, ss. 1-27.
Vancouver Çalışkan A. RECĀ’Ī-ZĀDE MAHMŪD EKREM’İN TA’LĪM-İ EDEBİYĀT’ININ OSMANLI BELĀĞATININ GELİŞMESİNE KATKISI. KISIM II. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2016;6(10):1-27.