Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Meaning and Importance of Celibacy, Marriage and Starting a Family in terms of Islamic Values

Yıl 2024, Sayı: 3, 57 - 69, 30.09.2024

Öz

A person is born, grows up; lives through youth, middle age and old age and dies. The flow of life continues within this framework. During this process, a person performs many actions. The most important and meaningful of these in terms of the continuity of the generation is marriage. Children also have an important place during the marriage period. Children reach adolescence and youth during the process. One of the most important activities that should be done during the youth period is marriage. Marriage corresponds to a multidimensional world of meaning biologically, psychologically and sociologically. By getting married, a person unites their life with someone from the opposite sex. In this way, they both seek ways to be happier and ensure the continuity of the generation by having children. When a person gets married, they understand living together, sharing and responsibility better. Life brings with it many problems. Overcoming these problems and creating a more livable life is much easier with the unity of a husband and wife. Especially in the age we live in, it seems quite difficult for a person to try to solve problems alone. It is extremely important for a husband and wife to join hands in overcoming these problems. The solidarity of two people in the face of difficulties creates a power. This power is reflected in life both materially and spiritually. In fact, spiritual solidarity is much more important in solving problems. When one of the spouses is overwhelmed and bored, the other supports him/her materially and spiritually in every way and they can overcome the tasks with solidarity. There are many examples of this in society. In fact, it is seen that many successful works are done with the solidarity of husband and wife. In this sense, marriage and holding on to life as husband and wife also bring successes.
In the framework we tried to express above, marriage saves people from loneliness. Life has a meaningful and bearable feature with other person/s. Although some people have preferred to live alone in world history, human life prefers to live with other person/s in terms of ontological/creation. Especially, humans have a structure that has the feature of forming a family with the opposite sex. This need has been institutionalized with marriage and the institution of family has emerged. Therefore, marriage is a biological, psychological, sociological, cultural, etc. It plays an important role in meeting the needs. The family institution also fulfills an important duty in terms of the peace and security of people and societies. By getting married, people also take on responsibilities, in other words, they become aware of their responsibilities. Thus, they understand the meaning of life and try to live a more orderly life by fulfilling these responsibilities. Family life saves people from loneliness and alienation, provides them with an environment of refuge, endurance and security. In fact, what people desire ontologically is to achieve such a life. The most important and safe haven that provides this is seen as family. Despite the hardships of caring for, raising and educating children, having children is also a separate beauty and makes the husband and wife happy. Having children is of great importance for the continuity of the generation and therefore humanity. The most important indicator of the survival of societies is families having children. Children mean the future. Because people are born, grow up, live a certain life and die. In terms of the continuity of humanity, the birth rate should be higher than the death rate and at least at the same level. When the birth rate decreases, the society becomes older every passing day and the elderly population increases over time and the child rate decreases. This is a mathematical/statistical situation. Therefore, the marriage of young people and having children means that the society is young, dynamic and continuous. Having children, despite all its hardships, brings many gains and even happiness for both parents and society. First of all, a closer union is formed between a husband and wife who have children and the child makes a positive contribution to the happiness of the family. On the other hand, the society needs dynamic human power. This is directly related to the birth rate. A high birth rate means having a young and dynamic population. No matter how developed the societies are, in the final analysis, all work is reflected in human-centered life. For this, the continuity of the population with a certain rate of birth must be ensured. This is a situation directly related to the marriage rates.

Etik Beyan

It is declared that scientific and ethical principles were complied with during the preparation of this study and all the studies used are cide in the bibliography. Ali AKDOĞAN

Destekleyen Kurum

No external funding was used to support this research.

Teşekkür

Not declared.

Kaynakça

  • Akdoğan, Ali, “Gençliğin Kendi Kültürüne Yabancılaşma Sorunu Karşısında Dinî ve Ahlâkî Değerler”, Ahlâkî Sorunlar Gençlik ve Değerler Eğitimi, Ed: B. Nazıroğlu vd., Rize: 2019.
  • Akdoğan, Ali, Geleneksel Toplumdan Modern Topluma Geçişte Dinî Hayat, Rağbet Yayınları, İstanbul: 2002.
  • Akdoğan, Ali. Sosyal Değişme ve Din. İstanbul: Rağbet Yayınları, 2004.
  • Akpınar, Ali, “Aile İlişkilerinde Hz. Peygamber’in Örnekliği”, Peygamberimiz ve Aile, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara: 2019.
  • Arvas, F. Balcı, Aile Psikolojisi, Din ve Değerler, Emin Yayınları, Bursa: 2020.
  • Aydın, M. Akif, “Aile”, DİA, C: 2, 1989.
  • Baltacı, Ali, “Nitel Araştırma Süreci: Nitel Bir Araştırma Nasıl Yapılır?”, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5/2 (2019), 368-388.
  • Beşoğlu, İnci, Çocuk Bakımı ve Terbiyesi, 21. Baskı, Çile Yayınları, İstanbul: 2007.
  • Bilgin, Beyza, İslâm ve Çocuk, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara: 1991.
  • Bilgin, Vejdi, Bizi Kuşatan Toplum Sosyolojiye Giriş, Emin Yayınları 2017.
  • Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail el-. el-Edebü’l-Müfred. Beyrut: İlmiyye Yayınları, 1990.
  • Canatan, K; Yıldırım, E, Aile Sosyolojisi, Açılım Kitap, 4. Baskı, İstanbul: 2013.
  • Creswell, John W. - Creswell, J. David, Araştırma Tasarımı: Nicel, Nitel ve Karma Yöntem Yaklaşımları, çev. Engin Karadağ Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara: 2021.
  • Çağan, Kenan. “Ailenin İşlevleri”. Aile Sosyolojisi. ed. K. Canatan, E. Yıldırım. İstanbul: Açılım Kitap, 4. Baskı, 2013.
  • Çetin, Abdurrahman, Örneklerle Peygamberimiz, Ensar Neşriyat, İstanbul: 2006.
  • Ekşi, Halil, “Din Eğitimi, Gençlik ve Kişilik”, Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi, Ed: Hayati Hökelekli, Ankara Okulu Yay., Ankara: 2002.
  • Hökelekli, Hayati, “Çocuk”, DİA, C: 8, 1993.
  • Hökelekli, Hayati, Psikoloji, Din ve Eğitim Yönüyle İnsanî Değerler, Dem Yayınları, İstanbul: 2013.
  • Karasar, Niyazi, Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara: 2016.
  • Kur’ân-ı Kerîm. İstanbul: İFAV, 2022.
  • Müslim, Ebü’l-Hüseyn Müslim b. el-Haccâc. el-Câmiʿu’s-Sahîh. İstanbul: Çağrı Yayınları, 1992.
  • Nazıroğlu, Bayramali, vd. (ed.), Ahlâkî Sorunlar gençlik ve Değerler Eğitimi, Güneysu İlim Yayınları, 2019.
  • Selçuk, Muallâ, Çocuğun Eğitiminde Dinî Motifler, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara: 1990.
  • Tarhan, Nevzat; Gümüşel, O; Sayım, A., Pozitif Psikoloji, Timaş yayınları, 5. Baskı, İstanbul: 2015.
  • Taş, Kemalettin, Üniversite Gençliğinin Dindarlık Kriterleri, BRC Matbaacılık, Ankara: 2005.
  • Taylor, Charles, Seküler Çağ, Çev.: Dost Körpe, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul: 2007.
  • Okur, Hüseyin, Evlilik ve Aile, Semerkand Yayınları, İstanbul: 2012.
  • Ülken, Hilmi Ziya, Ahlak, M. Sadık Kağıtçı Matbaası, İstanbul: 1946.
  • Yavuz, Kerim, Çocukta Dinî Duygu ve Düşüncenin Gelişmesi, Boğaziçi Yayınları, İstanbul: 2012.
  • Yıldırım, Ali - Şimşek, Hasan , Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri Seçkin Yayıncılık, Ankara: 2018.

İslâmî Değerler Açısından Bekârlık, Evlilik ve Aile Kurmanın Anlam ve Önemi

Yıl 2024, Sayı: 3, 57 - 69, 30.09.2024

Öz

İnsan, doğar, büyür; gençlik, orta yaş ve yaşlılık dönemlerini yaşar ve ölür. Hayatın akışı bu çerçevede sürer. Bu süreçte insan, pek çok eylemde bulunur. Bunun neslin devamlılığı açısından en önemli ve en manidar olanı evlenmedir. Evlenme döneminde çocuk da önemli bir yere sahiptir. Çocuk, süreç içerisinde ergenlik ve gençlik dönemlerine ulaşır. Gençlik döneminde yapılması gereken en önemli etkinliklerden birisi de evlenmedir. Evlenme, biyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak çok boyutlu bir anlam dünyasına karşılık gelmektedir. İnsan evlenmekle, hayatını karşı cinsten birisiyle birleştirir. Böylece hem daha mutlu olmanın yollarını arar hem de çocuk sahibi olarak neslin devamlılığı sağlanır. İnsan evlenince birlikte yaşamayı, paylaşmayı ve sorumluluğu daha iyi anlar. Hayat, pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunları aşmak ve daha yaşanabilir bir hayat oluşturmak karı-kocanın birlikteliğiyle çok daha kolaydır. Bakılmasının, büyütülmesinin ve yetiştirilmesinin meşakkatine rağmen çocuk sahibi olmak da ayrı bir güzellik olarak karı-kocayı mutlu kılar. Evlenmenin ve bir aileye mensup olmanın pek çok kazanımı bulunmaktadır. Bu kazanımlardan birisi de evliliğin, insanı yalnızlıktan ve tek başına kalmaktan kurtarmasıdır. Bu da insan hayatında çok önemli bir kazanımdır. Yukarıda sayılan kazanımlar açısından evlenme ve aile kurumu insana büyük katkılar sağlamaktadır. Bu sebeple İslâm dini, Kur’ân ve Sünnet temelli öğretileriyle evliliği tavsiye etmekte ve aile kurumunu kutsal saymaktadır. Bu bağlamda Müslüman birisinin de evlenmeyi ve aile kurmayı idealleştirmesi, zamanı ve şartları oluştuğunda da evlenmesi bir gerekliliktir. Bu konuda diğer aile bireyleri ve toplum fertleri de onlara maddî ve manevî destek vermelidir. Böylece insan, aile ve toplum daha mutlu bir hayata ulaşma imkânını elde eder.

Etik Beyan

Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur. Ali AKDOĞAN

Destekleyen Kurum

Bu araştırmayı desteklemek için dış fon kullanılmamıştır.

Teşekkür

Beyan edilmemiştir.

Kaynakça

  • Akdoğan, Ali, “Gençliğin Kendi Kültürüne Yabancılaşma Sorunu Karşısında Dinî ve Ahlâkî Değerler”, Ahlâkî Sorunlar Gençlik ve Değerler Eğitimi, Ed: B. Nazıroğlu vd., Rize: 2019.
  • Akdoğan, Ali, Geleneksel Toplumdan Modern Topluma Geçişte Dinî Hayat, Rağbet Yayınları, İstanbul: 2002.
  • Akdoğan, Ali. Sosyal Değişme ve Din. İstanbul: Rağbet Yayınları, 2004.
  • Akpınar, Ali, “Aile İlişkilerinde Hz. Peygamber’in Örnekliği”, Peygamberimiz ve Aile, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara: 2019.
  • Arvas, F. Balcı, Aile Psikolojisi, Din ve Değerler, Emin Yayınları, Bursa: 2020.
  • Aydın, M. Akif, “Aile”, DİA, C: 2, 1989.
  • Baltacı, Ali, “Nitel Araştırma Süreci: Nitel Bir Araştırma Nasıl Yapılır?”, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5/2 (2019), 368-388.
  • Beşoğlu, İnci, Çocuk Bakımı ve Terbiyesi, 21. Baskı, Çile Yayınları, İstanbul: 2007.
  • Bilgin, Beyza, İslâm ve Çocuk, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara: 1991.
  • Bilgin, Vejdi, Bizi Kuşatan Toplum Sosyolojiye Giriş, Emin Yayınları 2017.
  • Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail el-. el-Edebü’l-Müfred. Beyrut: İlmiyye Yayınları, 1990.
  • Canatan, K; Yıldırım, E, Aile Sosyolojisi, Açılım Kitap, 4. Baskı, İstanbul: 2013.
  • Creswell, John W. - Creswell, J. David, Araştırma Tasarımı: Nicel, Nitel ve Karma Yöntem Yaklaşımları, çev. Engin Karadağ Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara: 2021.
  • Çağan, Kenan. “Ailenin İşlevleri”. Aile Sosyolojisi. ed. K. Canatan, E. Yıldırım. İstanbul: Açılım Kitap, 4. Baskı, 2013.
  • Çetin, Abdurrahman, Örneklerle Peygamberimiz, Ensar Neşriyat, İstanbul: 2006.
  • Ekşi, Halil, “Din Eğitimi, Gençlik ve Kişilik”, Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi, Ed: Hayati Hökelekli, Ankara Okulu Yay., Ankara: 2002.
  • Hökelekli, Hayati, “Çocuk”, DİA, C: 8, 1993.
  • Hökelekli, Hayati, Psikoloji, Din ve Eğitim Yönüyle İnsanî Değerler, Dem Yayınları, İstanbul: 2013.
  • Karasar, Niyazi, Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara: 2016.
  • Kur’ân-ı Kerîm. İstanbul: İFAV, 2022.
  • Müslim, Ebü’l-Hüseyn Müslim b. el-Haccâc. el-Câmiʿu’s-Sahîh. İstanbul: Çağrı Yayınları, 1992.
  • Nazıroğlu, Bayramali, vd. (ed.), Ahlâkî Sorunlar gençlik ve Değerler Eğitimi, Güneysu İlim Yayınları, 2019.
  • Selçuk, Muallâ, Çocuğun Eğitiminde Dinî Motifler, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara: 1990.
  • Tarhan, Nevzat; Gümüşel, O; Sayım, A., Pozitif Psikoloji, Timaş yayınları, 5. Baskı, İstanbul: 2015.
  • Taş, Kemalettin, Üniversite Gençliğinin Dindarlık Kriterleri, BRC Matbaacılık, Ankara: 2005.
  • Taylor, Charles, Seküler Çağ, Çev.: Dost Körpe, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul: 2007.
  • Okur, Hüseyin, Evlilik ve Aile, Semerkand Yayınları, İstanbul: 2012.
  • Ülken, Hilmi Ziya, Ahlak, M. Sadık Kağıtçı Matbaası, İstanbul: 1946.
  • Yavuz, Kerim, Çocukta Dinî Duygu ve Düşüncenin Gelişmesi, Boğaziçi Yayınları, İstanbul: 2012.
  • Yıldırım, Ali - Şimşek, Hasan , Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri Seçkin Yayıncılık, Ankara: 2018.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İslam Araştırmaları (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ali Akdoğan 0000-0002-8064-0766

Erken Görünüm Tarihi 28 Eylül 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2024
Gönderilme Tarihi 2 Temmuz 2024
Kabul Tarihi 17 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: 3

Kaynak Göster

ISNAD Akdoğan, Ali. “İslâmî Değerler Açısından Bekârlık, Evlilik Ve Aile Kurmanın Anlam Ve Önemi”. Ordu İlahiyat 3 (Eylül 2024), 57-69.

Ordu İlahiyat,
Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.