Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kadın Algısının Meallerdeki Değişimi

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 2, 359 - 378, 29.12.2022

Öz

Bu çalışmada yer verilen Modern yorumculara ait meallerin günümüz gerçekliğine uygun bir kadın algısı ortaya koyma çabası ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, geleneksel kadın algısı ile büyük ölçüde farklılaşan bu meallerin, kadına dair geleneksel yorumlarını anakronist bir okumaya tabi tutarak Kur’an’dan hareketle kadınla ilgili yeni bir inşada bulunduklarını ortaya koymaktır. Bununla ilgili olarak yazılı kaynaklar ve meallerin incelenmesi şeklinde çoklu veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Modern yorumcular geleneksel tutumdaki kadın algısına yönelik modern dönemde gündeme gelen itirazları rivayetlerin oluşturduğu kültürel İslam’la ilişkilendirmek suretiyle günümüz toplumsal gerçekliği ile uyumlu yorum arayışına girmektedir. Kadının modern zamanlarla birlikte elde ettiği çeşitli hakların neticesinde bir özne olarak ortaya çıkışı modern yorumcuların bugüne kadar rivayetlerle şekillenmiş kadına ilişkin bakışını Kur’an’dan referansla düzenlemeleri gerektiği konusunda kendilerine yol gösterici olmuştur. Kadınların “fitne, erkekleri ayartıcı” şekilde nitelendirildiği geleneksel kadın algısının kadını ötekileştiren ve kadının Kur’ân ’ın indiği tarihsel bağlamdaki konumunu (ikincilliğini) devam ettiren anlamların meallerde de değişimine tanık olunmaktadır. Erkeğin kadından farkı sosyolojik gerekçelerle ilişkilendirilerek erkeğin kadın üzerinden “hakimiyeti” değil, “kollayıcılığı, gözeticiliği” yüklendiği seküler bir çerçeveye büründürülmüştür. Ayrıca onların modern dönemde tartışmalı hale gelen Kur’an’daki “darabe” ilgili görüşlerine de yer verilerek kendilerinin bu konuda modern kadının tercihlerini göz önünde bulunduran yeni yorumlar getirdiği görülmektedir.

Kaynakça

  • Apak, Adem. Ana Hatlarıyla Hz. Muhammed’in (Sav)‘in Evrensel Mesajları. İstanbul: Ensar Yayınları, 2014. Atmaca, Gökhan. “Müfessirlere Göre Kavvam Kelimesi- Nisa Süresi 34. Ayet Bağlamında”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 17/1 (Haziran 2013), 215-231. Barbarosoğlu, Fatma. İmaj ve Takva. İstanbul: Profil Kitap Yayınları, 2017.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kadın Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Filiz Orhan 0000-0002-1626-8509

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 18 Ağustos 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Orhan, F. (2022). Kadın Algısının Meallerdeki Değişimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın Ve Aile Araştırmaları Dergisi, 2(2), 359-378.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınıdır.
SAMSUN