Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Zerdeçalın Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Potansiyel Terapötik Etkisi

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 2 - 5, 31.12.2023

Öz

Curcuma longa'nın rizomlarından elde edilen zerdeçal, eski çağlardan beri birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Zerdeçal, baharat ve renk verici olarak kullanımının yanı sıra Hindistan'da yüzyıllardır tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Kurkumin, zerdeçaldan izole edilen ve anti-inflamatuar, antioksidan, antiapoptotik, antikanser, antitümör
ve antimetastatik aktiviteler sergileyen başlıca polifenoldür. Mevcut kanıtlar, kurkuminin, reflü özofajit, inflamatuar bağırsak hastalıkları, kolorektal kanser, karaciğer hasarı, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar ve nekrotizan ajanların neden olduğu gastrik mukozal hasara karşı koruma gibi gastrointestinal sistemde çok çeşitli faydalı özellikler sergileyebileceğini göstermektedir. Son zamanlarda deney hayvanlarında ve insanlarda Helicobacter pylori enfeksiyonunun tedavisinde kurkumin kullanımı bir adjuvan olarak önerilmektedir

Kaynakça

  • Akbay, G.D., Pekcan A.G., (2016). Zerdeçal: Beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi. Bes Diy Derg 44(1):68-72
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hemşirelik (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Damla Şatana Bu kişi benim 0009-0003-4048-6762

Şükriye Yeşilot

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 26 Kasım 2023
Kabul Tarihi 22 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şatana, D., & Yeşilot, Ş. (2023). Zerdeçalın Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Potansiyel Terapötik Etkisi. OneHealth Plus Journal, 1(1), 2-5.