I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devletinin İran'la ittifak kurma arayışları

Sayı: 36 1 Ocak 2014
  • Ö.kürşad Karacagil
PDF İndir
TR EN

I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devletinin İran'la ittifak kurma arayışları

Öz

Osmanlı-İran ilişkileri uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. Safevi Devletinin kurulmasıyla birlikte, ilişkiler sürekli bir çekişme ve savaş halinde devam etmiştir. Bunun yanı sıra, iki taraf arasındaki ilişkiler, bazı dönemler de batıya karşı “İttihad-ı İslam” politikasına da yönelmiştir. 1900’lerden itibaren İran’ın önemli bir kısmını işgal altında bulunduran Rusya ve İngiltere Osmanlı Devleti’nin asıl muhatabı olmuştur. I. Dünya Savaşı’na giden süreçte İran, İtilaf ve İttifak devletlerinin askeriden ziyade siyasi mücadelelerine sahne olmuştur. Savaş başladığı sırada düzenli bir orduya sahip olmayan İran, Rusya ve İngiltere’nin kontrolü altındaydı. Osmanlı’nın İran politikası Rus ve İngiliz politikasına mani olarak, İran üzerinden Afganistan ve Kafkasya’ya kadar ulaşmaktı. Bu bağlamda Osmanlı Devleti İran’ı yanına çekmek için ittifak antlaşmaları hazırladıysa da uygulamaya konulamamıştır. Bunda İran’ın içinde bulunduğu durum oldukça etkili olmuştur. Nitekim İran, savaşın başladığı dönemde işgal altında bulunan bir ülke olduğu gibi topraklarının birçoğu yerel aşiretlerin kontrolünde bulunan ve merkezi otoritesi zayıflamış bir ülkeydi. Osmanlı açısından İran’la ittifak kurulamamasındaki bir diğer faktör ise müttefiki olan Almanya ile arasında yaşanan çıkar çatışmasıdır. Bu çatışma iki devletin birbirinden gizli olarak yürüttükleri diplomasiyle kendisini gösterecektir. Hatta bu durum zaman zaman iki ülke arasındaki ilişkileri yıpratacak seviyeye dahi gelmişti. Bu çalışmada Osmanlı Devleti ile İran arasındaki ittifak kurma arayışları ve bu süreçte yaşanan gelişmeler Başbakanlık Osmanlı Arşivi belgeleri ışığında ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ARIKAN, Mustafa, “Harb-i Umûmî’de Osmanlı Devleti’nin İran Cephesinde Yaşadığı Bazı İstihbarat Zaafları”, Tarih Araştırmaları Dergisi, C. XXXII. cilt, S. 53. 2013, s. 1-16.
  2. ATABAKİ, Touraj, “I. Dünya Savaşı, Büyük Devletler Arasındaki Çekişmeler ve İran’da Siyasal Toplumun Doğuşu”, İran ve I. Dünya Savaşı ( Büyük Güçlerin Savaş Alanı), Editör Touraj Atabaki, İstanbul 2010, s. 1-7.
  3. BAYUR, Yusuf Hikmet, Türk İnkılâbı Tarihi, , C III, Ankara 1957.
  4. ÇETİNSAYA, Gökhan, “Tanzimat’tan Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı-İran İlişkileri” Kök Araştırmalar, Osmanlı Özel Sayısı, 2000, s. 11-24.
  5. ETTADİYYEH, Mansoureh “İran Geçici Hükümeti”, İran ve I. Dünya Savaşı (Büyük Güçlerin Savaş Alanı), Editör Touraj Atabaki, İstanbul 2010, s. 9-28.
  6. KURAN, Ercüment, “Birinci Dünya Savaşı”, DİA. , C. 6, İstanbul 1992, s. 196-200.
  7. KURTCEPHE, İsrafil-Mustafa Balcıoğlu, “Birinci Dünya Savaşı Başlarında Romantik Bir Türk Alman Projesi –Rauf Bey Müfrezesi- ”, Osmanlı Tarihi Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Dergisi ( OTAM), Ankara 1992, s. 247-269.
  8. KÜÇÜK, Cevdet, “İran-Irak Hududunu Belirleyen 1913 Tarihli İstanbul Protokolü” İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi Doğumunun 100. Yılında Atatürk’e Armağan, İstanbul 1981, s. 243-268.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ö.kürşad Karacagil Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2014

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Sayı: 36

Kaynak Göster

APA
Karacagil, Ö. (2014). I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 36, 95-116. https://izlik.org/JA49YJ73KA
AMA
1.Karacagil Ö. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi. 2014;(36):95-116. https://izlik.org/JA49YJ73KA
Chicago
Karacagil, Ö.kürşad. 2014. “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları”. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, sy 36: 95-116. https://izlik.org/JA49YJ73KA.
EndNote
Karacagil Ö (01 Ocak 2014) I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi 36 95–116.
IEEE
[1]Ö. Karacagil, “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları”, OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, sy 36, ss. 95–116, Oca. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49YJ73KA
ISNAD
Karacagil, Ö.kürşad. “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları”. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi. 36 (01 Ocak 2014): 95-116. https://izlik.org/JA49YJ73KA.
JAMA
1.Karacagil Ö. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi. 2014;:95–116.
MLA
Karacagil, Ö.kürşad. “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları”. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, sy 36, Ocak 2014, ss. 95-116, https://izlik.org/JA49YJ73KA.
Vancouver
1.Ö.kürşad Karacagil. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin İran’la ittifak kurma arayışları. OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2014;(36):95-116. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49YJ73KA