Özet: Dünya’da ve ülkemizde yaşlanan nüfus ile birlikte, sağlıklı yaşlanmak ve beyin sağlığını korumak toplumların en öncelikli hedefi olmuştur. Bugün için insan sağlığını tehdit eden türlü çevresel etkilere karşın, bilim dünyasının sağlığı korumaya ve tedavi etmeye yönelik arayışları sürmektedir. Oksidatif stres olarak adlandırdığımız bu nedenlerin beynimizde yarattığı olumsuzluklar, hastalıkların da daha erken ve daha şiddetli ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tüm bu çevresel faktörler içinde kontrol edebileceğimiz en önemli etken ise beslenmemizdir. Bu noktada beyin sağlığının korunmasında beslenmemizin içeriği önem kazanmaktadır. Yaşamımızın her döneminde beslenmemizi önemsemeli, diyet içeriğimizin uzun ve sağlıklı bir yaşamın en önemli anahtarı olduğunu unutmamalıyız. Bu derlemede beyin sağlığı, çevresel etkenler ve beslenmenin rolü üzerine bir değerlendirme sunulmuştur..
ANAHTAR KELİMELER: Beyin, sağlık, oksidatif stres, beslenme
THE EFFECT OF THE NUTRITION ON THE BRAIN HEALTH
Abstract: Worldwide, it has become the primary goal of healthy aging to maintain brain health. Due to the the impact of any threat to human health, scientists continue to search for global health protection and treatment. Disadvantages caused by oxidative stress in the brain lead to an earlier emergence of diseases that are more severe. Of all of these factors, the most important environmental factors that we can control is our diet. The content of our diet is important in maintaining brain health. Care for our nutrition should be taken at every period of our life, and we should not forget that the most important key to a long and healthy life is the content of our diet. In this review, brain health is presented as an assessment of the role of environmental factors and nutrition.
KEYWORDS: Brain, health, oxidatives stress, nutrition
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER / REVIEWS |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 38 Sayı: 1 - Özel sayı:Beyin Farkındalığı |