Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi
Öz
Teknolojinin gelişmesi, yatırım faaliyetlerinin hızlanması ve uluslararası ticaret hacminin artması foreks piyasalarının oluşmasını kaçınılmaz kılmıştır. Foreks piyasası,
basitçe döviz, emtia, borsa endeksi gibi finansal enstrümanların alınıp satıldığı bir piyasayı ifade eder. Yüksek likiditeye sahip bu piyasa, finans dünyasının ilgi odağı olarak hızla gelişmekte ve finans piyasalarına yeni bir boyut kazandırmaktadır. Ayrıca, döviz kurlarının çeşitli değişkenlerle olan ilişkisi birçok çalışmaya konu olmuştur.
Bu çalışmanın amacı, döviz kuru ile makroekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi 2021:01-2022:06 dönemini kapsayan günlük verileri kullanarak incelemektir. Bu çalışmada foreks piyasası anlatılmış ve foreks piyasasındaki majör paritelerden biri olan EUR/USD kuru ile faiz oranı, altın ve bitcoin gibi makroekonomik değişkenler arasındaki ilişki zaman serisi analiziyle incelenmiştir. Çalışmanın ampirik katkısı, foreks piyasasının ve finansal makroekonomik değişkenler ile döviz kuru arasındaki nedenselliğin incelenmesidir. Çalışmanın sonucunda ise altından faize, döviz kurundan altına doğru nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, döviz kuru ile faiz oranı arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alam, S., Butt, M. S., Iqbal, A. ve Bhatti, R. H. (2001). “The long-run relationship between real exchange rate and real interest rate in Asian countries: An application of panel cointegration”. The Pakistan Development Review, 577-602.
- BIS (2019). Triennial Central Bank Survey Foreign Exchange Turn over in April 2019. http://www.bis.org/statistics/d11_2.pdf, (Erişim Tarihi: 09.04.2020).
- Brown, J. (2015). Forex Trading: The Basics Explained in Simple Terms. Ecoe Ediciones: Chicago. Çarkacıoğlu, A. (2016). “Kripto para – bitcoin”. Research Report, Capital Market Board, Ankara.
- Çütcü, İ. ve Kılıç, Y. (2018). Döviz Kurları ile Bitcoin Fiyatları Arasındaki İlişki: Yapısal Kırılmalı Zaman Serisi Analizi. Journal of Management and Economics Research, 16 (4), 349-366.
- Gosh, D., Levin, E.J., Macmillan,P., ve Wright, R.E. (2004). “Gold as an inflation hedge?”. Studies in Economics and Finance.
- Gül, E., Ekinci, A. ve Özer, M. (2007). “Türkiye’de faiz oranları ve döviz kuru arasındaki nedensellik ilişkisi: 1984-2006”. İktisat İşletme ve Finans, 21-31.
- Gürbüz, A. ve Zeren, F. (2021). “Bitcoin ile euro ve dolar arasındaki ilişkinin incelenmesi”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (1).
- Hoffmann, M. ve MacDonald, R. (2009). "Real exchange rates and real interest rate differentials: A present value interpretation". European Economic Review, 53 (8), 952- 970.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi
27 Nisan 2023
Kabul Tarihi
29 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2
APA
Erden, B., & Kurt, S. (2023). Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi. Parion Akademik Bakış Dergisi, 2(2), 67-83. https://izlik.org/JA53FJ52JS
AMA
1.Erden B, Kurt S. Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi. PABD. 2023;2(2):67-83. https://izlik.org/JA53FJ52JS
Chicago
Erden, Buket, ve Serdar Kurt. 2023. “Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi”. Parion Akademik Bakış Dergisi 2 (2): 67-83. https://izlik.org/JA53FJ52JS.
EndNote
Erden B, Kurt S (01 Temmuz 2023) Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi. Parion Akademik Bakış Dergisi 2 2 67–83.
IEEE
[1]B. Erden ve S. Kurt, “Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi”, PABD, c. 2, sy 2, ss. 67–83, Tem. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53FJ52JS
ISNAD
Erden, Buket - Kurt, Serdar. “Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi”. Parion Akademik Bakış Dergisi 2/2 (01 Temmuz 2023): 67-83. https://izlik.org/JA53FJ52JS.
JAMA
1.Erden B, Kurt S. Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi. PABD. 2023;2:67–83.
MLA
Erden, Buket, ve Serdar Kurt. “Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi”. Parion Akademik Bakış Dergisi, c. 2, sy 2, Temmuz 2023, ss. 67-83, https://izlik.org/JA53FJ52JS.
Vancouver
1.Buket Erden, Serdar Kurt. Foreks Piyasalarında Majör Pariteler ile Finansal Makroekonomik Değişkenler Arasındaki Nedensellik İlişkisi. PABD [Internet]. 01 Temmuz 2023;2(2):67-83. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53FJ52JS