BibTex RIS Kaynak Göster

Communication and Cooperation among City Councils: Union of City Councils of Turkey Case

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 217 - 242, 01.12.2015

Öz

City Councils were established in our local authorities legislation with 76th article of Municipality Law the law no 5393. Since therefore, city councils that existed limitedly before according to international treaty that was signed between Republic of Turkey and United Nations Development Program, gained more puissant legal framework and at the same time wider scale. When Local Agenda 21 Program National Coordinatorship had been executed for coordination and communication among city councils, a need occurred to execute these works after abolition of this national program. In 13 February 2010, ‘Turkey City Councils Meeting’ that is hosted by Bursa City Council, a final declaration was accepted with participation 58 City Councils among Turkey. In this final declaration, it is stated that “It is agreed that establishment a network that are on bases of equal partnership and solidarity, that aims to develop sustainable cooperation, that pioneer establishment of city councils which realize potentiality of cities in bases of principles of city councils, all around the country with vision of countryman.” With this declaration City Councils Communication and Cooperation Network so called Union of Turkey City Councils has been established. In Second City Councils Meeting in Kocaeli after establishment works by preparation committee that was selected in Bursa meeting, foundation of Union of Turkey City Councils was declared with signature of 47 province’s city councils representatives. Union of Turkey City Councils continue to grow as a powerful and institutional network that contain city councils from all geographic areas of Turkey and with participation of all political parties.

Kent Konseylerinin Arasında İletişim ve İşbirliği: Türkiye Kent Konseyleri Birliği Örneği

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 2, 217 - 242, 01.12.2015

Öz

Kent konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesindeki düzenlemeyle yerel yönetim mevzuatımıza girmiştir. Böylece; daha önce Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında akdedilen bir uluslararası anlaşma uyarınca Türkiye Yerel Gündem 21 Programı kapsamında ve sınırlı düzeyde varlığını sürdüren kent konseyleri, daha güçlü bir hukuki çerçeveye kavuşmuş; aynı zamanda da daha geniş bir ölçeğe yayılmıştır. Daha önce kent konseyleri arasındaki iletişim ve ortak çalışmaların koordinasyonu Türkiye Yerel Gündem 21 Programı Ulusal Koordinatörlüğü  tarafından yürütülmekteyken; 2011 yılında Yerel Gündem 21 Programı’nın sona ermesiyle, bu anlamda önemli bir boşluk ve ihtiyaç doğmuştur. 13 Şubat 2010 tarihinde Bursa Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde 58 Kent Konseyi’nin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye Kent Konseyleri Buluşması’nda bir araya gelen Kent Konseyleri tarafından kabul edilen Sonuç Bildirgesi’nde “Kent konseyleri arasında eşit ortaklık ve dayanışma temelinde sürdürülebilir işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen, hemşehri hukukunu esas alan bir anlayışla; kentlerin potansiyelini harekete geçirmeye çalışan ve ülkemizin tüm kentlerinde iyi yönetişimin temel prensiplerine dayalı kent konseylerinin kuruluşuna öncülük eden bir işbirliği ağının hayata geçirilmesi” kararı verilmiş ve böylece Kent Konseyleri İletişim ve İşbirliği Ağı ya da bilinen adıyla Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin temelleri atılmıştır. Anılan toplantıda seçilen Hazırlık Komitesi’nin Türkiye Kent Konseyleri İletişim ve İşbirliği Ağı’nın kuruluşuna ilişkin hazırlık çalışmalarının tamamlanmasını müteakip; 15-17 Nisan 2011 tarihinde Kocaeli’de yapılan ‘II. Kent Konseyleri Buluşması’nda Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin kuruluşu, 47 il kent konseyinin Kent Konseyleri İletişim ve İşbirliği Ağı İlke ve Esasları metni üzerindeki ortak imzasıyla deklare edilmiştir. Türkiye Kent Konseyleri Birliği, coğrafi olarak ülkemizin bütün bölgelerinden ve farklı siyasi yelpazeden partilerin oluşturduğu belediyelerce kurulmuş kent konseylerinin katılımıyla oluşmuş güçlü ve kurumsal bir ağ olarak büyümeye devam etmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Soygüzel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Özel Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Soygüzel, H. (2015). Kent Konseylerinin Arasında İletişim ve İşbirliği: Türkiye Kent Konseyleri Birliği Örneği. Paradoks Ekonomi Sosyoloji Ve Politika Dergisi217-242.