BibTex RIS Kaynak Göster

An Examination of Demand for Vocational School Students during the Cooperation between the University and Industry: an Example from Muğla

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 1, 294 - 327, 01.12.2015

Öz

Universities are the institutions where the individuals acquire scientific and professional knowledge, have technical equipment and theoretical infrastructure, and at the same time contribute to their social developments and also they are basic units which supply labor force to labor market. Business world, especially under economic developments and transformation, demand for more university graduates nowadays at the present time when competition increases, the importance of education is understood better, and the importance of qualified labor force becomes evident.  As universities are the units which supply scientific and labor force resources which business world (industry) needs and business world is the unit which employs these resources, the cooperation between these units will provide social benefits both to the stakeholders and the society.  In this sense, with many projects carried out, the cooperation between the universities and industry, in other words, the cooperation between the units which are considered to be the stakeholders of labor supply and labor demand provide support for economic growth at micro and macro levels.  Especially, it is considered that vocational school students who are equipped with technical knowledge, called as intermediate staff, and have more market experience due to their apprenticeship training and vocational training, have the qualities of labour force demanded intensely by the business world. Vocational schools are indispensable elements of economy due to providing education to labor force.   Mugla has total 12 vocational schools in the centre and its districts under Mugla Mugla Sıtkı Kocman University. Mugla has a structure which will create a labor force demand for the graduates of vocational school especially in service sector, marble industry, fresh vegetables and fruit production, and tourism sector. The examination of demand for vocational school students to meet labor force supply and labor force demand, establish infrastructure, and determine the qualities of qualified labor force which the business world looks for will be a mirror for Mugla and for our country in general.  The aim of this study is to explore the business world which will lead these projects and examine their demands in order to form basis to carry out projects between university and industry, to identify the demands of the business world for the vocational school students more clearly, and to determine what can be done for the intersection of the supply and demand of the labor.  In order to identify the labor force represented by the sector, an examination will be carried out with the delegations from certain sectors registered to Mugla Chamber of Commerce and Industry in Mugla via in-depth interviews and its results will be revealed.

Üniversite Sanayi İşbirliğinde Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Olan Talebe Yönelik Bir İnceleme: Muğla İli Örneği

Yıl 2015, Cilt: 11 Özel Sayı: 1, 294 - 327, 01.12.2015

Öz

Üniversiteler, bireylerin bilimsel ve mesleki bilgileri edindikleri, teknik donanımlara ve teorik alt yapıya sahip olabilecekleri aynı zamanda sosyal gelişmelerine katkı sağladıkları kurumlar olarak işgücü piyasasına işgücü arzını sağlayan temel birimlerdir. İş çevreleri özellikle ekonomik gelişmelerin ve dönüşümün etkisi ile eğitimin öneminin daha fazla anlaşıldığı, rekabetin arttığı, kalifiye işgücünün öneminin belirginleştiği günümüzde üniversite mezunu bireylere daha fazla talep göstermektedir. Üniversiteler iş çevrelerinin (sanayinin) ihtiyaç duyduğu bilimsel ve işgücü kaynaklarını arz eden iş çevreleri ise bu kaynakları istihdam eden birimler olarak bu birimler arasındaki işbirliği hem taraflara hem de topluma ekonomik ve sosyal fayda sağlayacaktır. Bu anlamda yürütülen birçok proje ile üniversiteler ve sanayi arasında işbirliğine dayanan başka bir ifade ile işgücü arzı ve işgücü talebinin tarafları olarak sayılabilecek birimler arasında yapılan işbirliği ile ekonomik kalkınmaya hem mikro hem de makro anlamda destek verilmektedir. Özellikle teknik bilgi ve donanıma sahip, ara eleman olarak da ifade edilebilecek, mesleki eğitimin ve yapılan stajlarla piyasa tecrübelerinin daha fazla olduğu meslek yüksekokulu öğrencilerinin iş çevrelerince yoğun olarak talep edilen işgücü özelliklerine sahip oldukları düşünülmektedir. Meslek yüksekokulları yetiştirdiği işgücü sayesinde ekonominin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Muğla ili Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin varlığı ile merkez ve ilçelerde toplam 12 Meslek Yüksekokuluna sahiptir. Özellikle hizmet sektörü başta olmak üzere, mermer sanayi, yaş meyve sebze üretimi ve turizm sektörü ile Muğla ili meslek yüksekokulu mezunu öğrencilerine işgücü talebinin oluşması gereken bir yapıya sahiptir. İşgücü talebinin işgücü arzı ile bulaşabilmesi, alt yapının oluşturulabilmesi için ve iş çevrelerinin aradığı kalifiye işgücünün özelliklerinin tespit edilmesi için meslek yüksekokulu öğrencilerine olan talebin incelenmesi özelde Muğla için genelde ülkemiz için bizlere ayna tutacaktır.   Bu çalışmada, yapılabilecek üniversite sanayi işbirliği projelerine dayanak oluşturabilmesi, iş çevrelerinin meslek yüksekokulu öğrencilerine olan taleplerinin daha açık bir şekilde belirlenmesi ve işgücü arz ve talebinin kesişmesi adına yapılabileceklerin tespiti için bu projelerde lokomotif vazifesi görecek iş çevrelerinin ve taleplerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İş çevrelerinin temsil ettiği işgücü talebini belirleyebilmek adına Muğla ilinde faaliyet gösteren Muğla Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı belli sektörlerden temsilcilerle derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak bir inceleme yapılmış ve sonuçları sunulmuştur. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Öğr.gör. Aslı Karataş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Özel Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karataş, Ö. A. (2015). Üniversite Sanayi İşbirliğinde Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Olan Talebe Yönelik Bir İnceleme: Muğla İli Örneği. Paradoks Ekonomi Sosyoloji Ve Politika Dergisi294-327.