The empirical studies in the literature have shown that innovation helps reduce environmental quality and sustainability. The role of innovation-based institutional quality to ensure sustainability is prominent in current discussions on sustainable development, especially in developing countries. In structural change towards a sustainable future, innovation can improve understanding of the critical roles of enterprise quality processes and entrepreneurship mechanisms in an economy. With the assumption that quality comprises not only the material aspects but also moral and spiritual elements, it is argued that the relationship between innovative economies and sustainable development may become more strongly positive in the presence of high levels of quality via institutional, religious, moral, and cultural elements. The study examines the concept of innovation within sustainability and spiritual values by defining critical questions and analysis over the Turkish ecosystem. This study argues that wasteless methods in the natural environment and the wisdom in creation, which considers versatile benefits for all beings, should be regarded as the best and ultimate forms for production and consumption procedures. Since revealing inseparable relationships between the two concepts under consideration is essential at the macro scale and at the micro-scale, the degree of innovation ability as the most significant determinant of power is also considered the determinant of the economic and social welfare. Thus, taking an innovative approach, our research adds to the series of research in the literature by arguing that it would be easier to explain the conditions that allowed it to progress towards sustainable economies.
Wisdom Innovative Economies Sustainable Development Resource Efficiency
Literatürdeki ampirik çalışmalar, inovasyonun çevresel kaliteyi ve sürdürülebilirliği azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Yenilik temelli kurumsal kalitenin sürdürülebilirliği sağlamadaki rolü, özellikle gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınma konusundaki güncel tartışmalarda öne çıkmaktadır. Sürdürülebilir bir geleceğe yönelik yapısal değişimde inovasyon, bir ekonomideki kurumsal kalite süreçlerinin ve girişimcilik mekanizmalarının kritik rollerinin anlaşılmasını iyileştirebilir. Kalitenin sadece maddi yönleri değil, aynı zamanda ahlaki ve manevi unsurları da içerdiği varsayımıyla, yenilikçi ekonomiler ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkinin kurumsal, ahlaki ve kültürel yollarla yüksek kalite seviyelerinin varlığında daha güçlü bir şekilde pozitif olabileceği tartışılmaktadır. Çalışma, Türkiye ekosistemi üzerinden kritik sorular ve analizler tanımlayarak inovasyon kavramını sürdürülebilirlik ve manevi değerler çerçevesinde incelemektedir. Bu çalışma, doğal ortamdaki israfsız yöntemlerin ve tüm canlılar için çok yönlü faydalar sağlayan yaratılış hikmetinin, üretim ve tüketim için en iyi ve nihai biçimler olarak görülmesi gerektiğini savunmaktadır. Söz konusu iki kavram arasındaki ayrılmaz ilişkilerin makro ölçekte ve mikro ölçekte ortaya çıkarılması esas olduğundan, gücün en önemli belirleyicisi olarak inovasyon yeteneğinin derecesi, ülkelerin ekonomik ve sosyal refahının da belirleyicisi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, yenilikçi bir yaklaşım benimseyen araştırmamız, sürdürülebilir ekonomilere doğru ilerlemesini sağlayan koşulları açıklamanın daha kolay olacağını savunarak literatürdeki araştırmalara katkıda bulunmaktadır.
Bilgelik yenilikçi ekonomiler sürdürülebilir kalkınma paradigma değişimleri kaynak verimliliği Wisdom Innovative Economies Sustainable Development Resource Efficiency
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 18 Sayı: 2 |