Makalenin Hazırlanması
Kapak sayfası: Tüm gönderimlerle birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalı ve bu sayfada aşağıdakiler bulunmalıdır:
• Makalenin tam başlığının yanı sıra 50 karakteri aşmayan kısa bir başlık (kısa başlık),
• Yazar(lar)ın ad(lar), bağlı oldukları kurumlar, en yüksek akademik derece(ler)i ve ORCID kimlikleri,
• Diğer destek kaynaklarına ilişkin bilgi ve detaylı bilgi vermek,
• Sorumlu yazarın adı, adresi, telefonu (cep telefonu numarası dahil) ve e-posta adresi,
• Makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişilere teşekkür ederiz.
• Yazar(lar) derginin Yayın Kurulu üyesi ise bu durum kapak sayfasında belirtilmelidir.
Özet: Tüm makalelerle birlikte İngilizce ve Türkçe özet gönderilmelidir. Kelime sayımı spesifikasyonları için lütfen aşağıdaki Tablo 1'i kontrol edin.
Anahtar Kelimeler: Her gönderiye özetin sonunda konu indekslenmesi için en az üç, en fazla altı anahtar sözcük eşlik etmelidir. Anahtar kelimeler, kısaltmalar olmadan tam olarak listelenmelidir.
Makale Türleri
Araştırma Makaleleri: Araştırma makaleleri, orijinal araştırmaya dayalı yeni bilgiler sağlar. Araştırma makalelerinin kabulü genellikle araştırmanın özgünlüğüne ve önemine bağlıdır. Bir Araştırma Makalesinin ana metni Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma şeklinde alt başlıklar halinde yapılandırılmalıdır.
Türkçe makaleler için yazarların İngilizce özet ve anahtar kelimeler sunması gerekmektedir. İngilizce makaleler için yazarların Türkçe özet ve anahtar kelimeler sağlamaları gerekmektedir.
Orijinal Makalelere ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakın.
İstatistiksel Analizin Raporlanması
İstatistiksel analizlere ilişkin bilgiler Gereç ve Yöntemler bölümünde ayrı bir alt başlık ile verilmeli ve işlem sırasında kullanılan istatistiksel yazılım belirtilmelidir.
İstatistiksel verileri bir araştırma makalesinde rapor ederken değerlerin açık ve tutarlı bir şekilde sunulması önemlidir. p değerleri, güven aralıkları (CI'ler) ve diğer istatistiksel ölçümler uygun şekilde yuvarlanmalı ve sağlanan yönergelere göre ifade edilmelidir. Örneğin, p değerleri, ilk iki hane sıfır olmadığı sürece virgülün sağındaki iki haneyle ifade edilmelidir; bu durumda üç hane sağlanmalıdır (örn. p < .01 yerine p = .002 olarak yazın). ). Ancak, 0,05'e yakın değerler üç ondalık basamağa kadar bildirilebilir çünkü 0,05 istatistiksel anlamlılık için bir sınır noktasıdır (örneğin, p = 0,053). 0,001'den küçük p değerleri, tam değeri sağlamak yerine p < 0,001 olarak belirtilmelidir (örneğin, p = 0,000006).
Birimler Uluslararası Birim Sistemine (SI) uygun olarak hazırlanmalıdır.
Derleme Makaleleri
Belirli bir alanda kapsamlı bilgi ve uzmanlığa sahip ve güçlü bir yayın geçmişine sahip yazarlar tarafından yazılan derleme makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır. Hatta bu yazarlar dergiye bir derleme makalesiyle katkıda bulunmaya davet edilebilir. Araştırma makaleleri, derginin konusuna ilişkin mevcut bilgi durumuna ilişkin kapsamlı bir genel bakış sunmalı ve ilgili araştırmalara ilişkin tartışmaları ve değerlendirmeleri içermelidir. Derleme yazılarının alt başlıkları yazarlar tarafından planlanabilir. Ancak her derleme makalesinde “Giriş” ve “Sonuç” bölümü bulunmalıdır. Araştırma Makalelerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.
Tablo 1. Her makale türü için kelime sınırlamaları
Makale Türü Kelime sınırı* Özet kelime sınırı Referans sınırı Tablo sınırı Şekil sınırı
Araştırma Makalesi 8000 250 40 6 10 ya da toplam 15 şekil
Derleme Makalesi 5000 250 50 6 10 ya da toplam 15 şekil
*Kelime sınırına özet, kaynakça, tablo ve şekil açıklamaları dahil edilmemelidir.
Tablolar
Tablolar ana belgede kaynak listesinden sonra yer almalı ve metin içinde atıf yapıldığı sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üzerinde açıklayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan kısaltmalar tablonun altında (ana metinde tanımlanmış olsa bile) dipnotlarla tanımlanmalıdır. Tablolar, Word yazılımının “tablo ekle” komutu kullanılarak oluşturulmalı, verilerin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştıracak şekilde net bir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ana metni desteklemeli ve geliştirmelidir.
Şekiller ve Şekil Açıklamaları
Şekiller TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar halinde gönderilmeli, Word belgesine veya ana yazı dosyasına gömülmemelidir. Bir şeklin alt birimleri varsa, her alt birim ayrı bir dosya olarak sunulmalı ve alt birimler tek bir görselde birleştirilmemelidir. Şekiller alt birimleri gösterecek şekilde (a, b, c vb.) etiketlenmemelidir. Bunun yerine, şeklin farklı kısımlarını tanımlamak için şekil açıklamaları kullanılmalıdır. Şekil açıklamalarını desteklemek amacıyla resimler üzerinde kalın ve ince oklar, ok uçları, yıldızlar, yıldız işaretleri ve benzeri işaretler kullanılabilir. Kişi veya kurumları tanımlayabilecek bilgilerin ortadan kaldırılması için resimler anonimleştirilmelidir. Her şeklin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalı, şekiller net ve okunması kolay olmalıdır. Şekil açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Şekillere ana metin içerisinde atıf yapılmalı ve bahsedildikleri sıraya göre numaralandırılmalıdır.
Kısaltmalar
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar hem özette hem de ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Kısaltma, tanımın ardından parantez içinde verilmeli ve makale boyunca tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır.
Ürünleri tanımlama
Bir yazıda bir ilaç, ürün, donanım veya yazılım programından bahsederken parantez içinde ürün hakkında detaylı bilgi vermek önemlidir. Bu, ürünün adını, ürünün üreticisini ve şirketin bulunduğu şehri ve ülkeyi içermelidir. Örneğin, General Electric tarafından Milwaukee, Wisconsin, ABD'de üretilen bir Discovery St PET/CT tarayıcısından bahsediliyorsa bilgi şu formatta sunulmalıdır: "Discovery St PET/CT tarayıcı (General Electric, Milwaukee, WI, ABD) " Bu bilgilerin sağlanması, ürünün doğru şekilde tanımlanmasına ve kredilendirilmesine yardımcı olur.
Referanslar
Hem metin içi alıntılar hem de kaynaklar Amerikan Psikoloji Derneği Yayın Kılavuzu (APA), Yedinci Baskı (2020)'ya uygun olarak hazırlanmalıdır.
Yayınlara atıfta bulunurken en yeni, en güncel kaynaklar tercih edilmelidir. En son kaynaklardan alıntı yapmak, makalenin konuyla ilgili ve zamanında olmasını ve alandaki en son gelişmeleri yansıtmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Makalelerindeki referansların doğruluğundan emin olmak yazarların sorumluluğundadır. Tüm kaynaklara uygun şekilde atıfta bulunulmalı ve alıntılar doğru formatta yapılmalıdır.
İntihalden kaçınmak için makalenizdeki diğer kaynakları metin içi alıntılarla belirtmeniz gerekir. Her metin içi alıntı için karşılık gelen bir referans listesi girişi sağlanmalıdır.
APA metin içi alıntı stili, (Field, 2005) gibi yazarın soyadını ve yayın yılını içerir. Doğrudan bir kaynaktan alıntı yapılıyorsa (Field, 2005, s. 14) gibi sayfa numarası da eklenmelidir.
Eğer basımı öncesi bir yayına atıfta bulunuluyorsa, referans listesinde DOI numarası verilmelidir.
Farklı yayın türleri için referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmaktadır.
Dergi Makalesi: Edwards, A. A., Steacy, L. M., Siegelman, N., Rigobon, V. M., Kearns, D. M., Rueckl, J. G., & Compton, D. L. (2022). Unpacking the unique relationship between set for variability and word reading development: Examining word- and child-level predictors of performance. Journal of Educational Psychology, 114(6), 1242–1256. https://doi.org/10.1037/edu0000696
Türkçe Makale: Mutlu, B., & Savaşer, S. (2007). Çocuğu ameliyat sonrası yoğun bakımda olan ebeveynlerde stres nedenleri ve azaltma girişimleri [Source and intervention reduction of stress for parents whose children are in intensive care unit after surgery]. Istanbul University Florence Nightingale Journal of Nursing, 15(60), 179–182.
Kitap Bölümü: Zeleke, W. A., Hughes, T. L., & Drozda, N. (2020). Home–school collaboration to promote mindbody health. In C. Maykel & M. A. Bray (Eds.), Promoting mind–body health in schools: Interventions for mental health professionals (pp. 11–26). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000157-002
Tek Yazarlı Kitap Haslwanter, T. (2022). An introduction to statistics with Python. New York, NY: Springer International Publishing.
Yazar Olarak Editör(ler): Rhodewalt, F. (Ed.). (2008). Personality and social behavior. Psychology Press.
Tezler: Valentin, E. R. (2019, Summer). Narcissism predicted by Snapchat selfie sharing, filter usage, and editing [Master's thesis, California State University Dominguez Hills]. CSU ScholarWorks. https://scholarworks.calstate.edu/concern/theses/3197xm925?locale=en
Web siteleri: Chandler, N. (2020, April 9). What’s the difference between Sasquatch and Bigfoot? howstuffworks. https://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/strange-creatures/sasquatch-bigfootdifference.htm
Basılı makalelerin önünde E pub: Muldoon, K., Towse, J., Simms, V., Perra, O., & Menzies, V. (2012). A longitudinal analysis of estimation, counting skills, and mathematical ability across the first school year. Developmental Psychology. Epub ahead of print. doi:10.1037/a0028240.
Yedinci baskıda artık referans listesi girişine en fazla 20 yazar dâhil edilmelidir. 20'den fazla yazarı olan kaynaklar için, listelenen 19. yazardan sonra, ilave yazarların adları üç nokta (...) ile değiştirilir ve ardından listelenen son yazarın adı gelir
Yazar, A. A., Yazar, B. B., Yazar, C. C., Yazar, D. D., Yazar, E. E., Yazar, F. F., Yazar, G. G., Yazar, H. H., Yazar, I. I., Yazar, J. J., Yazar, K. K., Yazar, L. L., Yazar, M. M., Yazar, N. N., Yazar, O. O., Yazar, P. P., Yazar, Q. Q., Yazar, R. R., Yazar, S. S., . . . Yazar, Z. Z.
ÜRETME
Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, açık ve iyi yazılmış olduğundan emin olmak için profesyonel dil editörleri tarafından bir kopya düzenleme sürecinden geçer. Bu süreç, dilbilgisi, noktalama işaretleri ve biçimlendirme hatalarının düzeltilmesinin yanı sıra, yazının genel netliğini ve okunabilirliğini artırmak için değişiklikler yapmayı da içerebilir.
Kopya düzenleme süreci tamamlandıktan sonra, makale "baskıdan önce" yayın olarak çevrimiçi olarak yayınlanır; bu, derginin planlanan bir sayısına dâhil edilmeden önce okuyucuların kullanımına açık olduğu anlamına gelir. Bu, okuyucuların en son araştırmalara, mevcut olduğu anda erişmelerine olanak tanır.
Makale resmi olarak yayınlanmadan önce, sorumlu yazara incelenmek üzere kabul edilen makalenin PDF hali gönderilir. Sorumlu yazardan PDF dosyasını incelemesi ve genellikle 2 gün gibi belirli bir süre içinde yayınlanmak üzere onaylaması istenir. Bu, yazarın makale yayınlanmadan önce herhangi bir hatayı yakalamasına veya son değişiklikleri yapmasına olanak tanıdığından, yayın sürecinde önemli bir adımdır.