BibTex RIS Kaynak Göster

Resistance Against a Mining Project in Artvin as a Collective Environmental Movement

Yıl 2016, Sayı: 25, 17 - 33, 01.09.2016

Öz

This research aims to analyse the environmental movement raised against the planned mining project just above Artvin city. In last 15 years, development projects like energy, mining, highway in rural areas ignited grassroots movements in Turkey. There seems a different kind of environmentalism defending their livelihood instead of urban, middle class based concerning natural values. Beside that tens of hydroelectric power plants affects rural areas of Artvin, now a mining project threats small city centre and citizens. 14 semi-structured interviews were realized with citizens supporting or joining movement as well as media monitoring of protests. The research shows that mining project yields an urban collective movement beyond classical environmentalism. Citizens from different classes and groups act together to defend their livelihood. Mostly, people are not against mining activities but ask for public interest, development of technology and full implementation of regulations.

Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş

Yıl 2016, Sayı: 25, 17 - 33, 01.09.2016

Öz

Araştırmanın amacı Artvin şehrinin hemen üzerinde planlanan madene karşı gelişen çevreci toplumsal hareketin incelenmesidir. Türkiye’de son 15 yılda kırsal alanlarda gerçekleştirilen HES, maden, yol vb. kalkınma yatırımları yerel ölçekte çevre hareketlerini ortaya çıkarmaktadır. Maddi kaygıları aşmış kentli orta sınıfın çevre değerlerine sahip çıkmasından farklı olarak geçim kaynaklarını ve yaşam alanlarını koruyan bir çevrecilik dikkat çekmektedir. Doğu Karadeniz’in en doğusunda ve doğanın en az el değdiği Artvin’de, kırsal alandaki onlarca HES projesinin yanı sıra planlanan maden projesi doğrudan küçük şehir merkezini ve kentlilerin yaşamını etkilemektedir. Maden karşıtı harekete katılan veya destekleyen 7 kadın, 7 erkek toplam 14 kişiyle yüz yüze ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca protestoların ve diğer eylemlerin medya takibi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda çevreciliği aşan ve hemen hemen tüm Artvinlilerin ortak yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını korumak için aralarındaki farklılıkları aşıp birlikte mücadele verdiği bir kentsel hareket saptanmıştır. Genel olarak madenciliğe temelden bir karşıtlık görülmemektedir, ancak yeterli teknolojik gelişme, yasal düzenlemelerin uygulanması ve kamu yararı talep edilmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93KF23YN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çağrı Eryılmaz Bu kişi benim

Fatmagül Akman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Eryılmaz, Ç., & Akman, F. (2016). Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(25), 17-33.
AMA Eryılmaz Ç, Akman F. Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş. PAUSBED. Eylül 2016;(25):17-33.
Chicago Eryılmaz, Çağrı, ve Fatmagül Akman. “Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 25 (Eylül 2016): 17-33.
EndNote Eryılmaz Ç, Akman F (01 Eylül 2016) Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 17–33.
IEEE Ç. Eryılmaz ve F. Akman, “Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş”, PAUSBED, sy. 25, ss. 17–33, Eylül 2016.
ISNAD Eryılmaz, Çağrı - Akman, Fatmagül. “Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 (Eylül 2016), 17-33.
JAMA Eryılmaz Ç, Akman F. Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş. PAUSBED. 2016;:17–33.
MLA Eryılmaz, Çağrı ve Fatmagül Akman. “Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy. 25, 2016, ss. 17-33.
Vancouver Eryılmaz Ç, Akman F. Kolektif Bir Çevre Hareketi Olarak Artvin’de Maden Karşıtı Direniş. PAUSBED. 2016(25):17-33.