Kapadokya’dan Maximinus Thrax Dönemine Ait İki Yeni Miltaşı
Öz
Bu calışmada ilki Bağdat yolu üzerinde, ikincisi Hierapolis kentinde Kırıkkilise adı verilen mezar yapısının yakınlarında bulunan iki adet yeni miltaşı değerlendirilmektedir. Miltaşları günümüze iyi ulaşmamışlardır. Her iki miltaşı, Hierapolis kentinin egemenlik alanı üzerinde dikilen mil-taşlarıdır. Söz konusu egemenlik sahasında bulunan diğer miltaşlarında da olduğu üzere, yazıtlar üzerinde Hierapolis kent adına rastlanmamaktadır. Uzaklık ölçüleri ya eyalet başkenti Kaisareia’ya, ya da içinde legio barındıran garnizon kenti Melitene’ye göre verilmiştir. Yazıtların alt satırı günümüze ulaşmadığı için mesafenin hangi yerleşim birimine göre ayarlandığını bilemiyoruz. Ancak Hierapolis kentinin içinde bulunan iki numaralı yazıtın uzaklık ölçüsü Melitene’ye göre ayar-lanmış olmalıdır. Çünkü bu durum kentte bulunan diğer miltaşlarında da gözlemlenmektedir. Her iki yazıtın karakterleri farklıdır. İlk yazıt imparatora adanan bir adak yazıtı iken, ikinci yazıt üzerinde yol inşa faaliyetini anlatan bir miltaşıdır. Yazıtların Latince olması, Kappadokya’da çok sıkça rastlanan bir durum olduğu için şaşırtıcı değildir. Diğer bir ortak özellik ise, dönemin valisi Licinnius Serenianus isminin yazıtlar üzerinde silinmesidir. Bu valinin adının neden silinmiş olduğu meselesi halen açıklığa kavuşturulamamıştır. Yazıtların çevirileri aşağıdaki gibidir:
1. «Dindar, mesut, yenilmez, başrahip ve vatanın babası olan, aynı zamanda tribunicia yetkisine sahip İmparator Caesar Gaius Iulius Verus Augustus Maximus’a, imparator valisi Licinnius Sereni-anus aracılığıyla (adandı)».
2. «Dindar, mesut yenilmez İmparator Caesar Augustus Gaius Iulius Verus Maximinus ve pek soylu Caesar Gaius Iulius Verus Maximus eskimiş olmaları nedeniyle yıkılmış olan yolları ve köprüleri imparatorların valisi olan Licinnius Serenianus vasıtasıyla onarttılar. (157 Mil uz-aklığındadır)».
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bender, Straßen H. Bender, Römische Straßen und Straßenstationen, Stuttgart 1975.
- Clarke 1966 G. W. Clarke, Some Victims of the Persecution of Maximinus Thrax, His-toria 15, 1966, 445–453.
- Dietz, Senatus K. Dietz, Senatus contra principem. Untersuchungen zur senatorischen Oppo¬sition gegen Kaiser Maximinus Thrax, München 1980.
- Drew-Bear – Eck 1976 Th. Drew-Bear – W. Eck, Kaiser-, Militär- und Steinbruchinschriften aus Phrygien, Chiron 6, 1976, 289–318.
- Eck 1997 W. Eck, Lateinische Epigraphik, in: F. Graf (Hg.), Einleitung in die lateinische Philologie, Stuttgart – Leipzig 1997, 92–111.
- Eck 2000 W. Eck, Latein als Sprache politischer Kommunikation in Städten der östlichen Provinzen, Chiron 30, 2000, 641–660.
- French 2008 D. French, Notes on Cappadocian Milestones. The Caesaria-Melitene Road, Epigr. Anat 41, 2008, 125–134.
- French, Cappadocia D. French, Roman Roads and Milestones of Asia Minor, Vol. 3: Milestones, Fasc. 3.3: Cappadocia, Ankara 2012 (British Institute at Ankara Electronic Monograph 3).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Almanca
Konular
Dilbilim
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi
19 Ağustos 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 2